Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί από τη μη δυνατότητα ενημέρωσής τους

Αναζητώντας τις επιδοτήσεις στο διαδίκτυο

04/12/2015 - 22:50

Ως αργά το βράδυ της Πέμπτης οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων όλης της χώρας ήταν πρακτικά αδύνατο να δουν τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης που τους αποδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ανάρτηση των δικαιωμάτων επιδότησης έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι.

Ως αργά το βράδυ της Πέμπτης οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων όλης της χώρας ήταν πρακτικά αδύνατο να δουν τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης που τους αποδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ανάρτηση των δικαιωμάτων επιδότησης έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι.

Όμως ο server του οργανισμού δεν άντεξε τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα των παραγωγών που ήθελαν να μάθουν τα δικαιώματά τους και βγήκε εκτός λειτουργίας.
Πολλοί ήταν εκείνοι που όλο το απόγευμα της Πέμπτης προσπαθούσαν, μάταια, επί ώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Θυμίζουμε ότι πάνω από 720.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και σε αυτήν τη φάση τούς αποδίδονται τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης. Χθες Παρασκευή η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται. Σε πολλές περιπτώσεις τα μελετητικά γραφεία, που είχαν αναλάβει τη σύνταξη των δηλώσεων των παραγωγών, τους ενημέρωναν για τα δικαιώματα επιδότησης που τους αποδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έπαιζαν με τα νεύρα των αγροτών
Η αντοχή των νεύρων των αγροτών δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να πληροφορηθούν τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησής τους.

Συγκεκριμένα, το 2014 μετά την καταχώρηση των αιτήσεών τους στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) είχαν λάβει αντίγραφα της δήλωσής τους και σε αυτά υπήρχε και ο κωδικός πρόσβασής τους στην ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την οποία ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.

Όσοι γνώριζαν τη χρησιμότητα και την ύπαρξη του κωδικού και ταυτόχρονα διαθέτουν υπολογιστή και γνώσεις χειρισμού του μπορούσαν να τον ενεργοποιήσουν. Διότι, πριν χρησιμοποιηθεί ο κωδικός, πρέπει να ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια, ο παραγωγός βάζει τον κωδικό αυτό στο κατάλληλο link στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έτσι αποκτά πρόσβαση στα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης που του έχουν αποδοθεί. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτή η διαδικασία είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από τους μεγάλους σε ηλικία αγρότες και γενικά όσους δεν έχουν γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Να σημειωθεί πως το 35% των αγροτών της χώρας είναι άνω των 65 ετών.

Το βράδυ της Πέμπτης με δήλωσή του στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως η πληρωμή των επιδοτήσεων θα γίνει τη Δευτέρα. Βέβαια μερικές μέρες νωρίτερα είχε πει ότι θα γίνει την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες θα πρέπει να θεωρούν σίγουρο πως ακόμη κι αν γίνει η πληρωμή των επιδοτήσεων τη Δευτέρα τα χρήματα που θα πάρουν στα χέρια τους θα είναι αισθητά λιγότερα από εκείνα της βασικής ενίσχυσης, διότι υπάρχει η δημοσιονομική προσαρμογή του 15%.

Τραγελαφικές καταστάσεις
Το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών για τους γνώστες του θέματος ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Πρώτα από όλα γιατί ήταν δύσκολος ο υπολογισμός των δικαιωμάτων επιδότησης. Φυσικά για να γίνει επίσημη δήλωση από τον υπουργό, αλλά και σχετικές ανακοινώσεις στη Βουλή, σημαίνει πως είχε την απόλυτη διαβεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ήταν έτοιμο το σύστημα και είχαν γίνει οι υπολογισμοί των δικαιωμάτων επιδότησης.

Σε διαφορετικές συνθήκες δεν είχε κανένα λόγο ο κ. Αποστόλου να προβεί στη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα, οπότε είχε πει ότι η πληρωμή των επιδοτήσεων θα γίνει την Τετάρτη. Δήλωση που αναγκάστηκε να ανασκευάσει την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής.

Το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι ήταν αδύνατο να κάνει τον υπολογισμό των δικαιωμάτων επιδότησης εντός του 2015. Πολύ περισσότερο ήταν αδύνατο να γίνει ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων, έστω και των προσωρινών, μέσα σε λίγα 24ώρα από την ώρα που ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, το οποίο υποτίθεται ότι λύνει ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των επιδοτήσεων.

Πίεζε για το πολιτικό κόστος
Ωστόσο, η ανάγκη για καταβολή επιδοτήσεων στους αγρότες είναι πολύ μεγάλη, αυτό το γνωρίζει άριστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γι’ αυτό πίεζε επί μήνες το μηχανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στον υπολογισμό των δικαιωμάτων επιδότησης. Όσο ο καιρός περνούσε τόσο αυξανόταν η πίεση από το Υπουργείο, που φοβόταν το πολιτικό κόστος από τη μη έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων.

Οι λύσεις που είχε για να αντιμετωπίσει το θέμα ήταν πολλές, π.χ. θα μπορούσε να πληρώσει το 40% των επιδοτήσεων με βάση τα δικαιώματα επιδότησης του 2014, θα μπορούσε να πληρώσει τμηματικά τις επιδοτήσεις ξεκινώντας από τις δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες, δεδομένου ότι τα κονδύλια για κάθε τομέα - περιφέρεια είναι σαφώς προσδιορισμένα. Τελικά φαίνεται ότι επέλεξε να προχωρήσει στο συνολικό υπολογισμό των δικαιωμάτων και στη συνέχεια να προβεί σε πληρωμές.

Μόνο που οι υπολογισμοί που κάνει είναι κατά προσέγγιση.
Το πόσο μικρές ή μεγάλες είναι οι αποκλίσεις είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

 

Ο Αποστόλου για το «πακέτο Χατζηγάκη» και τις ανακτήσεις επιδοτήσεων

Δεν «αγγίζει» τους παραγωγούς της Λέσβου

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα γίνει η ανάκτηση των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πακέτου Χατζηγάκη» καθώς και όλες οι ανακτήσεις αγροτικών επιδοτήσεων έδωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε πως οι ανακτήσεις θα γίνουν σε μέλλοντα χρόνο και ότι οι επιδοτήσεις τη φετινή χρονιά θα καταβληθούν στους αγρότες χωρίς περικοπές.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι παραγωγοί που έχουν λάβει απ’ αυτό το πακέτο ποσά κάτω των 1.000 ευρώ δε θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, από το συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ οι κοινοτικές αρχές έχουν δεχθεί να γίνει ανάκτηση των 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ δέχθηκαν ότι καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις δείχνουν ότι η Λέσβος θα εξαιρεθεί από τις ανακτήσεις επιδοτήσεων του «πακέτου Χατζηγάκη». Ακόμη όμως κι αν υπάρξει ένας μικρός αριθμός παραγωγών που θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα, αυτό φαίνεται ότι θα γίνει σε βάθος δεκαετίας και σταδιακά. Το Υπουργείο προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία αυτή αξιοποιώντας τον κανονισμό de minimis. Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

Διευκρινίσεις Αποστόλου
«Σε αυτήν την πίεση που μας ασκείται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μειώσουμε τα ποσά και να διαπραγματευθούμε το θέμα.

Προσπαθούμε επίσης μέσα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση να δείξουμε από τη δική μας πλευρά ότι δεν αγνοούμε το θέμα, ότι κάνουμε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με τεράστια πρόστιμα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε μπροστά μας έναν “μαραθώνιο” διαπραγματεύσεων ώστε να απαλύνουμε και να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων.

Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ήδη ο νόμος που προβλέπει πώς γίνονται οι ανακτήσεις και προβλέπει διαδικασίες πολύ αυστηρές. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης».

Οι πληρωμές στο ακέραιο
Και συνεχίζει: «Από εκεί και πέρα θέλω να γίνει κατανοητό: Οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν να γίνονται αυτές τις μέρες, από την Παρασκευή, θα γίνουν στο ακέραιο. Επαναλαμβάνω, στο ακέραιο θα κατατίθενται τα ποσά που δικαιούται κάθε αγρότης στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ξέρουν οι αγρότες τι μάχες έχουμε δώσει και τι ακόμα μάχες θα δώσουμε μαζί τους.
Δεν είναι δικό μας το “πακέτο Χατζηγάκη”, άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες.

Επιτέλους όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Γι’ αυτό και από το βήμα της Βουλής τόνισα ότι οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα και όποτε προκύψει, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Όχι να μας ζητάνε και τα ρέστα εκείνοι που δημιούργησαν τα ζητήματα αυτά με τις ανεύθυνες και καταστροφικές επιλογές τους».

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey