Σε νέα αναπτυξιακή τροχιά επιχειρούν να βάλουν το κρασί της Λήμνου παραγωγοί και οινοποιοί, που σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου προωθούν, μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης «ΛΗΜΝΟΣ», μια ακόμη νέα αναγνώριση για το κόκκινο γλυκό κρασί.
Ενώ προωθείται και νέα αναγνώριση για το κόκκινο γλυκό κρασί της Λήμνου
Σε νέα αναπτυξιακή τροχιά επιχειρούν να βάλουν το κρασί της Λήμνου παραγωγοί και οινοποιοί, που σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου προωθούν, μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης «ΛΗΜΝΟΣ», μια ακόμη νέα αναγνώριση για το κόκκινο γλυκό κρασί.
Ήδη οι αρμόδιοι φορείς προετοιμάζονται ώστε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο φάκελο στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει το σχετικό προεδρικό διάταγμα για την ποικιλία «Λημνιό κόκκινο γλυκό».
Πριν από λίγες ημέρες, ένας αγώνας που είχαν ξεκινήσει οι Λημνιοί εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έλαβε τέλος, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σχετικού προεδρικού διατάγματος όπου αναγνωρίστηκαν και δικαιούνται την Ονομασία Προελεύσεως «ΛΗΜΝΟΣ» οι λευκοί ξηροί, ημίξηροι και ημίγλυκοι οίνοι, οι ερυθροί ξηροί οίνοι, καθώς και ο οίνος από λιαστά σταφύλια/λιαστός και ο οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια, που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που καλλιεργούνται στη νήσο Λήμνο.
Προϊόντα αξίας…
Οι λευκοί ξηροί, ημίξηροι και ημίγλυκοι οίνοι παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας «Μοσχάτο Αλεξανδρείας». Οι ερυθροί ξηροί οίνοι παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας «Λημνιό» (Καλαμπάκι), που θεωρείται ως η αρχαιότερη ποικιλία κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα. Σχετικά με το θέμα αυτό, ενδιαφέρει άμεσα τους Λημνιούς να αναδειχθεί και να αναγνωριστεί και επισήμως η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Ο οίνος από λιαστά σταφύλια/λιαστός και π οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας «Λημνιό» (Καλαμπάκι) σε ποσοστό 90% και «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» σε ποσοστό 10%.
Σ’ ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο οινοποιός
Πέτρος Χατζηγεωργίου υποστηρίζει ότι, «αν και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, εμείς αισιοδοξούμε ότι η χρονιά θα πάει καλά. Προσπαθούμε με πολλή δουλειά και σωστές ποιότητες να αναπτύξουμε το δίκτυό μας, να προωθήσουμε τα κρασιά του κτήματός μας και να προβάλουμε και το νησί.»
Τα βραβευμένα κρασιά του Κτήματος Χατζηγεωργίου έχουν «εισβάλει» στην αγορά της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ διευρύνεται η αγορά της Αμερικής. Με τη συμμετοχή σε εκθέσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, τα συγκεκριμένα κρασιά κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο χώρο στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.
Σχετικά με τις εξελίξεις του λημνιού κρασιού, το γεγονός ότι αποτελεί γηγενή ποικιλία δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των άλλων κρασιών, αρκεί τόσο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όσο και οι ιδιώτες οινοποιοί και κυρίως οι παραγωγοί, να δώσουν μια νέα ώθηση και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη των εκλεκτών κρασιών του νησιού.