Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μισό εκατομμύριο ευρώ από τη Lesvoshop A.E. και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητάει η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου με διαταγή πληρωμής που έχει εκδώσει σε βάρος τους.
Η Lesvoshop A.E., αν και δεν έχει καμία απολύτως δραστηριότητα από το 2010 και μετά, δεν έχει χρεωκοπήσει, ούτε έχει τεθεί υπό εκκαθάριση, όπως έχει συμβεί με την μητρική ΑΕΝΑΛ. Το καλοκαίρι του 2014 στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο εκκαθαριστής της ΑΕΝΑΛ Κώστας Τάκης είχε αναφέρει ότι, για να βρεθεί εκκαθαριστής για την εταιρεία αυτή, θα πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα απαλλάσσουν από ορισμένες ευθύνες τον εκκαθαριστή.
Η Συνεταιριστική ουσιαστικά διεκδικεί να λάβει από την Lesvoshop τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε αυτή την περίοδο 2004 - 2008 μαζί με τους τόκους που τα βαρύνουν.
Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε» στις 5 Δεκεμβρίου του 2014: «Στις 26 Ιουλίου του 2006 η Lesvoshop A.E. λαμβάνει δάνειο από την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου ύψους 100.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 2477) χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, η εισήγηση είναι θετική και αναφέρει ότι το δάνειο θα δοθεί με έγκριση του Δ.Σ. της Τράπεζας, ωστόσο στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρεται εξέταση του αιτήματος.
Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου του 2006 η Τράπεζα δίνει νέα πίστωση (αριθμός σύμβασης 2704) στη Lesvoshop A.E. αυτή την φορά ύψους 400.000 ευρώ και πάλι η εισήγηση για την χορήγηση του δανείου αναφέρει ότι θα δοθεί με έγκριση του Δ.Σ. αλλά στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρεται η εξέταση του αιτήματος.
Είναι η εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του συσκευαστηρίου του Lesvoshop στην Παγανή Μυτιλήνης. Το δάνειο αυτό δόθηκε με εμπράγματη εγγύηση η οποία συνίσταται στην εκχώρηση στην Τράπεζα της επιχορήγησης που επρόκειτο να λάβει η εταιρεία για την αγορά του εξοπλισμού του συσκευαστηρίου. Η οποία ανερχόταν στα 381.731, 80 ευρώ. Όμως από την στιγμή που η επένδυση δεν εγκρίθηκε, η εγγύηση αυτή ήταν άνευ σημασίας και φυσικά ποτέ δεν μπήκε στο ταμείο της Τράπεζας».
Συνολικά
Οι συνολικές οφειλές του ομίλου ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop A.E. στη Συνεταιριστική Τράπεζα ανέρχονται στο 1,1 εκατ. ευρώ. Η χορήγηση των δανείων ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου του 2004 και ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου του 2008. Το συνολικό ποσό που έλαβε ο όμιλος ανέρχεται στα 820.000 ευρώ. Κατά το κλείσιμο της Τράπεζας το ποσό της οφειλής ανερχόταν στα 884.958,50 ευρώ. Στο παραπάνω ποσό προστίθενται τόκοι 221.395 ευρώ και έτσι το τελικό ποσό της οφειλής διαμορφώνεται στο 1.106.353,50 ευρώ.
Πού το πάει η Συνεταιριστική
Η Συνεταιριστική διεκδικεί να πάρει τα χρήματα από την Lesvoshop A.E. κατά προτεραιότητα, επειδή αυτή δεν έχει τεθεί σε εκκαθάριση. Δεν περιμένει ότι θα πάρει τα χρήματα αυτά από το Lesvoshop A.E., η οποία άλλωστε δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Ο εκκαθαριστής της Τράπεζας επιδιώκει να εισπράξει τα οφειλόμενα δάνεια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την οποία αντιμετωπίζει ως καθολικό διάδοχο της Νομαρχίας Λέσβου, στην οποία ανήκαν πλήρως η ΑΕΝΑΛ και η θυγατρική της, Lesvoshop A.E. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Τράπεζα έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Βέβαιο θεωρείται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προσπαθήσει με ένδικα μέσα να ανακόψει την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής εντός του χρονικού ορίου των 15 ημερών που έχει στην διάθεση της. Θυμίζουμε ότι κατά πάγια τακτική, εδώ και πέντε χρόνια, η Περιφέρεια αρνείται ότι ευθύνεται για τα πεπραγμένα της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η ουσία της αντιπαράθεσης. Αν το δικαστήριο δεχθεί ότι η Περιφέρεια είναι διάδοχη νομική μορφή της Νομαρχίας Λέσβου θα δεχθεί ότι είναι υπόχρεη και για τα πεπραγμένα της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. Σε αυτήν την περίπτωση θα υποχρεώσει την Περιφέρεια να καταβάλει τα οφειλόμενα της Lesvoshop A.E. Αυτό εκτιμά η πλευρά της Συνεταιριστικής.Στην περίπτωση των εργαζομένων του καταστήματος του ΚΥΕ (Κέντρο Υποστήριξης Επενδυτών) που λειτουργούσε υπό την σκέπη της ΑΕΝΑΛ το δικαστήριο δέχθηκε ότι η Περιφέρεια είναι καθολική διάδοχος της Νομαρχίας Λέσβου. Βέβαια δικαιούχος του προγράμματος του ΚΥΕ ήταν η Νομαρχία Λέσβου. Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε την σχέση Νομαρχίας και Περιφέρειας στην περίπτωση των εργαζομένων του Lesvoshop της Αθήνας.
Βέβαια, οι παραπάνω αποφάσεις δεν προδικάζουν τη στάση που θα κρατήσει το δικαστήριο.