Αλλάζει σχεδιασμό για να επιβιώσει

Στην κόψη του ξυραφιού η ΝΕΛ

06/04/2012 - 17:24

Είναι το 2012 το τελευταίο έτος λειτουργίας τής ΝΕΛ ή θα γίνει κάποιο θαύμα; Αυτό το ερώτημα πλανάται στο μυαλό όσων διάβασαν τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2011. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προκειμένου να επιβιώσει η ΝΕΛ, επιδιώκει να πουλήσει πλοία της και προχωρά σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Είναι το 2012 το τελευταίο έτος λειτουργίας τής ΝΕΛ ή θα γίνει κάποιο θαύμα; Αυτό το ερώτημα πλανάται στο μυαλό όσων διάβασαν τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2011. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προκειμένου να επιβιώσει η ΝΕΛ, επιδιώκει να πουλήσει πλοία της και προχωρά σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Η εταιρεία, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών του βορείου Αιγαίου, κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση. Αυτό δείχνουν οι σημειώσεις της ορκωτής λογίστριας Ευαγγελίας Μπαζίνα που έλεγξε τις καταστάσεις, αλλά και η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας.

Σε άλλες εποχές θα έλεγε κανείς πως αν φύγει η ΝΕΛ, θα έρθει άλλη εταιρεία στο βόρειο Αιγαίου (π.χ. Blue Star), που ίσως να προσφέρει και καλύτερες υπηρεσίες. Όμως, στις σημερινές συνθήκες τέτοιες σκέψεις είναι εκτός πραγματικότητας.

Διότι, μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον για τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως θα έχουμε καθημερινά δρομολόγια. Κυρίως όμως, κανείς δεν εγγυάται ότι θα έχουμε πλοία για τις γραμμές που συνδέουν τα νησιά του Νομού μας με την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ακτοπλοϊκός όμιλος, αλλά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.

Διαπιστώσεις
Η κ. Μπαζίνα σημειώνει: «Το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων του ομίλου υπερβαίνει το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού. Το λειτουργικό αποτέλεσμα από την εκμετάλλευση των πλοίων του ομίλου είναι ζημιογόνο. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες έχουν καταστεί αρνητικές. Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμφιβολία συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου. Τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας είναι μικρότερα του μισού του μετοχικού της κεφαλαίου και συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920, συνεπώς επιβάλλεται η εταιρεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αρθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου αυτού. Τα ίδια κεφάλαια θυγατρικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση, είναι αρνητικά, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρής αμφιβολίας ως προς τη δυνατότητα των εταιρειών αυτών να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.»

Με απλά λόγια, η ορκωτή λογίστρια λέει ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας που πρέπει να καλυφθούν μέσα στο χρόνο, είναι υψηλότερες από το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της (πλοία, ακίνητα κ.λπ.). Η παραγωγική δραστηριότητα, αντί να φέρνει κέρδη, φέρνει ζημίες. Τα κεφάλαια που μπαίνουν στο ταμείο της εταιρείας είναι λιγότερα από αυτά που βγαίνουν για την παραγωγική διαδικασία. Ακόμη, τονίζει ότι τίθεται ζήτημα λύσης της εταιρείας, επειδή τα ίδια κεφάλαια έχουν πέσει κάτω από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου. Για να αποφευχθεί η λύση της εταιρείας, θα πρέπει η διοίκηση της ΝΕΛ να δρομολογήσει άλλες διεξόδους. Τη δεδομένη στιγμή προκρίνεται η διέξοδος της πώλησης πλοίων.

Τα οικονομικά μεγέθη τής ΝΕΛ
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου τής ΝΕΛ το 2011 ανήλθε 83.547.196,02 ευρώ, έναντι 56.544.981,56 ευρώ το 2010. Δηλαδή παρουσίασε αύξηση 48,02%. Οι λειτουργικές ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου ανήλθαν σε 48.438.312,15 ευρώ το 2011, έναντι ζημιών ποσού 27.301.142,43 ευρώ το 2010. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των παραπάνω αποτελεσμάτων έπαιξε η μεγάλη αύξηση του κόστους καυσίμων σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου το 2011 ανήλθαν σε 65.225.093 ευρώ (31.600.706 ευρώ το 2010), έναντι κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού 33.607.149 ευρώ (53.825.579 ευρώ το 2010).
Οι λειτουργικές ζημίες του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 39.180.267 ευρώ το 2011, έναντι 14.254.649 το 2010.

Αλλάζει γραμμή πλεύσης η ΝΕΛ
Προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία, η διοίκηση της ΝΕΛ αποφάσισε να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
- Τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του ομίλου και ειδικότερα τους προμηθευτές καυσίμων, με σκοπό τη σύγκλιση του χρόνου αποπληρωμής των εμπορικών του υποχρεώσεων και την είσπραξη των εμπορικών του απαιτήσεων. Δηλαδή θα επιδιώξει να μην πληρώνει τοις μετρητοίς τα καύσιμα.
- Να πουλήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα πλοία αναπόσβεστης αξίας 36.000.000 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά ποσό 6.000.000 ευρώ περίπου.
- Συρρίκνωση της δραστηριότητας της εταιρείας, δεδομένου ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της τους προηγούμενους μήνες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εξ αιτίας της ανατροπής των γενικών οικονομικών συνθηκών της χώρας, όσο και της μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους του ομίλου.
Σε ανακοίνωσή της ΝΕΛ, υπογραμμίζει: «Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, οι παρούσες ετήσιες καταστάσεις οικονομικής πληροφόρησης της εταιρείας και του ομίλου έχουν ετοιμαστεί στη βάση της δυνατότητας ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey