Η πτώση της θερμοκρασίας ανέκοψε τον καταρροϊκό πυρετό

Στις 570 οι εστίες στο Νομό Λέσβου

07/11/2014 - 22:31

Στις 500 ανήλθαν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Λέσβου στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Στη Λήμνο ο αριθμός των εστιών παραμένει χαμηλός, καθώς δεν έχει ξεπεράσει τις 70 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου.

Στις 500 ανήλθαν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Λέσβου στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Στη Λήμνο ο αριθμός των εστιών παραμένει χαμηλός, καθώς δεν έχει ξεπεράσει τις 70 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου.

Έξι κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί στη Σάμο, ενώ στη Χίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι καταγεγραμμένες εστίες της νόσου στο Νομό Λέσβου αντιστοιχούν στις 570 επί συνόλου 2.415 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων. Έτσι το ποσοστό των κοπαδιών που έχουν προσβληθεί, ανέρχεται στο 23,6%.

Η πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος έχει σταματήσει την εξάπλωση της νόσου, καθώς δεν εμφανίζονται νέες εστίες κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου -δηλαδή δε μεταφέρεται η νόσος από κοπάδι σε κοπάδι.

Όμως συνεχίζεται η προσβολή ζώων που βρίσκονται εντός του ίδιου κοπαδιού, γι’ αυτό, παρ’ ότι δεν εμφανίζονται νέες εστίες, αυξάνονται τα ζώα που νοσούν και πεθαίνουν.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, χθες δήλωσε στο «Ε» πως τα θανατωμένα ζώα στη Λέσβο έχουν ανέλθει στα 3.800. Περισσότερα από 3.000 εκτιμούν συνεταιριστές πως είναι τα ζώα που ενώ έχουν πεθάνει από τον καταρροϊκό πυρετό, δεν έχουν καταχωρηθεί στα θύματα, είτε γιατί δε δηλώθηκαν από τους κτηνοτρόφους είτε γιατί πρόκειται για ζώα που δε θανατώθηκαν υπό την επίβλεψη των κτηνιατρικών αρχών.

Παρά τη σχετική ύφεση της νόσου, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να μετρούν ζημίες από την επέλαση της επιζωοτίας. Κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Σκαλοχωρίου αναφέρουν πως καθημερινά διαπιστώνουν αποβολές θηλυκών προβάτων που ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και πλήγηκαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί το ποσοστό μείωσης της φετινής παραγωγής πρόβειου γάλακτος, καθώς τα ζώα που επιβιώνουν από τη νόσο, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγική ικανότητα.

Νέες αποζημιώσεις
Τις προηγούμενες ημέρες, στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου έφτασε νέα πίστωση ύψους 250.000 ευρώ, για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν μετά τις 3 Οκτωβρίου. Επίσης στην υπηρεσία δόθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ για την προμήθεια εντομοαπωθητικών.
Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σαχσαμάνογλου τόνισε πως πλέον υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εντομοαπωθητικών στην υπηρεσία και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να προμηθευτούν όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό από ζώο σε ζώο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey