Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τής ΝΕΛ κατά της Τράπεζας Πειραιώς για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς. Η νέα ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης προσδιορίσθηκε για τις 17 Οκτωβρίου.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, παρενέβη η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, η οποία ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα υποχρεώνει τις δύο πλευρές (ΝΕΛ και Τράπεζα Πειραιώς) να καταβάλουν στην υπό εκκαθάριση Τράπεζα το ποσό της πρώτης δόσης που προβλέπεται στη συμφωνία εξυγίανσης. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα, γιατί από την πλευρά τής ΝΕΛ αναφέρθηκε πως δεν υφίσταται ζήτημα μη καταβολής του ποσού, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη υποχρέωση της ΝΕΛ δεν έχει καταστεί ως σήμερα ληξιπρόθεσμη. Η Συνεταιριστική μπορεί να επανέλθει στο αίτημά της στην περίπτωση που η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Η ΝΕΛ στις 6 Αυγούστου οφείλει να καταβάλει στους πιστωτές της την πρώτη δόση για την εξόφληση του χρέους της. Πρόκειται για το τμήμα του χρέους που δε διαγράφηκε και σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης ρυθμίζεται και εξοφλείται σταδιακά με δόσεις.
Η αύξηση κεφαλαίου
Η αναβολή ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Η διοίκηση της ΝΕΛ αυτή την περίοδο έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αύξηση κεφαλαίου των 19,16 εκατ. ευρώ και στη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχουν η Ercolana Holdings Ltd και η ISFI Square Fund Ltd, στην Altana Navigation Ltd, δύο ζητήματα που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.
Οι μετοχές των off-shore εταιρειών, Ercolana Holdings Ltd και ISFI Square Fund Ltd, ελέγχονται από την Τράπεζα Πειραιώς και θα έπρεπε να έχουν μεταβιβαστεί στην Altana Navigation Ltd όπως προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης, αλλά και η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε στις αρχές του Ιουλίου από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Έως χθες δεν είχαν υλοποιηθεί οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις. Η Altana Navigation Ltd, συμφερόντων Ευαγγελίας Μαρτίνου, συζύγου του διευθύνοντος συμβούλου τής ΝΕΛ Ιωάννη Αβραντίνη, αν αποκτήσει τις μετοχές των δύο προαναφερόμενων off-shore εταιρειών, θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών τής ΝΕΛ και θα μπορεί μόνη της να καθορίζει την πορεία του ομίλου. Η διοίκηση της ΝΕΛ θέλει η μεταβίβαση των μετοχών να γίνει άμεσα, ώστε οι επενδυτές που θα βάλουν τα 19,16 εκατ. ευρώ, να γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς τής ΝΕΛ. Η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς καθυστερεί τη μεταβίβαση των μετοχών στο πλαίσιο των γενικότερων πιέσεων που ασκεί στη Ναυτιλιακή, με στόχο να την οδηγήσει σε κατάρρευση, κατά την εκτίμηση της διοίκησης της ΝΕΛ.