Καταρροϊκός πυρετός

Καήκαν στον χυλό, φυσάν και… το γιαούρτι

18/07/2014 - 17:30

Επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση που κάναμε χθες πως τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο και τον Έβρο τον πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση που κάναμε χθες πως τον καταρροϊκό πυρετό στην Πελοπόννησο και τον Έβρο τον πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μιχάλης Σαχσαμάνογλου μάς αποκάλυψε πως η απόφαση της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκδόθηκε όταν κυκλοφόρησε μια φήμη για ύπαρξη κρούσματος καταρροϊκού πυρετού στη Λήμνο. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πιστεύει πως σε δέκα ημέρες το θέμα θα έχει αντιμετωπισθεί και η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων για άμεση σφαγή θα αρθεί.

Ειδικότερα την Τρίτη, κτηνίατρος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Λήμνου εξέτασε κοπάδι προβάτων για καταρροϊκό πυρετό.

Στα ζώα δεν υπήρχαν κλινικά συμπτώματα της νόσου, ωστόσο έγινε αιμοληψία. Χθες Τετάρτη το αίμα στάλθηκε για εργαστηριακό έλεγχο. Παρόλο αυτά, μόλις κυκλοφόρησε η φήμη πως υπάρχει κρούσμα της νόσου στη Λήμνο, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην έκδοση απόφασης απαγόρευσης των εξαγωγών ζώντων ζώων για τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο και τη Ρόδο.

Η περίπτωση αυτή δείχνει τον πανικό που επικρατεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όσα μέτρα κι αν έχουν ληφθεί ως σήμερα δεν έχει αναχαιτιστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η έλλειψη εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος καταρροϊκού στη Λήμνο ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Δήμου Λήμνου, ο οποίος ζητούσε την άρση του μέτρου. Ο κ. Σαχσαμάνογλου μάς διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως ούτε στη Λήμνο, ούτε στη Λέσβο, ούτε σε άλλο νησί του Αιγαίου έχει εντοπισθεί κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού. Γι’ αυτό και πιστεύει πως, μόλις οι εργαστηριακές αναλύσεις δείξουν ότι στη Λήμνο δεν υπάρχει κρούσμα της νόσου, η απαγόρευση θα αρθεί.

Παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Γιάννης Τσακίρης επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρο Ντουντουνάκη και ζήτησε διευκρινίσεις για την προχθεσινή απόφαση του Υπουργείου.

Ο κ. Ντουντουνάκης ανέφερε πως η απόφαση εκδόθηκε μετά από ενημέρωση που είχε το Υπουργείο από τη Λήμνο για κλινικά συμπτώματα της νόσου. Επίσης, τόνισε πως, αν τα κρούσματα δεν επιβεβαιωθούν εργαστηριακά, τότε η απόφαση θα αρθεί αμέσως.

Ο κ. Τσακίρης ενημέρωσε για το θέμα και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα.

Τα όσα ανέφερε ο κ. Ντουντουνάκης κάνουν σαφές πως το Υπουργείο έχει χάσει τον έλεγχο στην υπόθεση του καταρροϊκού πυρετού. Διότι είναι εντελώς παράλογο ένα πιθανολογούμενο κρούσμα της νόσου στη Λήμνο να οδηγεί σε απαγόρευση εξαγωγής ζώων για άμεση σφαγή στη Ρόδο και την ίδια στιγμή να εξαιρείται από την απαγόρευση η Χίος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey