
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Νέα τροποποιημένη πρόταση απ’ το Δήμο Λέσβου στο Leader Αλιείας, για Πέραμα, Πέτρα και Σίγρι
Η τεράστια γραφειοκρατία που περιμένει όποια παρέμβαση αφορά στις ελληνικές θάλασσες, είναι η αιτία που ένα χρόνο μετά την αρχική υποβολή της, ο Δήμος Λέσβου επανέρχεται με νέα τροποποιημένη πρόταση για τη δημιουργία δικτύου καταδυτικού πάρκου.
Η τεράστια γραφειοκρατία που περιμένει όποια παρέμβαση αφορά στις ελληνικές θάλασσες, είναι η αιτία που ένα χρόνο μετά την αρχική υποβολή της, ο Δήμος Λέσβου επανέρχεται με νέα τροποποιημένη πρόταση για τη δημιουργία δικτύου καταδυτικού πάρκου.
Με περίπου 90.000 ευρώ, σκοπός της πρότασης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου πληροφοριών, πολύτιμων για όσους θα επιθυμούσαν να κάνουν καταδύσεις σε Πέραμα, Πέτρα και Σίγρι.
Στις αρχές Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την τροποποιημένη πρόταση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού για το Leader Αλιείας, για το έργο «Δημιουργία υποδομής θαλάσσιων καταδυτικών διαδρομών για δραστηριότητες παρακολούθησης, περιήγησης, φωτογράφισης και παρατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενταγμένου σε δίκτυο με ενιαίες προδιαγραφές (Περάματος, Πέτρας, Σιγρίου)».
14 αδειοδοτήσεις για μια δέστρα!!!
Η αρχική πρόταση για το έργο που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2013, είχε βασιστεί σε παλαιότερη μελέτη τής ΕΤΑΛ Α.Ε., αλλά κατά την όλη διαδικασία φάνηκε πως για την υλοποίηση της πρότασης θα έπρεπε να εξασφαλιστούν εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από 14 διαφορετικούς φορείς, με ό,τι θα σήμαινε αυτό σε χρόνο.
Έτσι, οι δημοτικές υπηρεσίες διαφοροποίησαν τα δεδομένα της πρότασης, αφαιρώντας τις μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις σε υποδομές, που περιλαμβάνονταν, όπως για παράδειγμα κάποιες δέστρες στα λιμάνια, και γενικά κάθε τι που προϋπέθετε αδειοδότηση απ’ τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία, εφορείες Αρχαιοτήτων κ.λπ.).
Η νέα πρόταση που σε συνέχεια της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε στο Leader Αλιείας και αναμένεται άμεσα το αποτέλεσμα της αξιολόγησής της, αποτελείται από τα εξής υποέργα:
- «Συλλογή και τεκμηρίωση δεδομένων χαρτογράφησης βυθού και παραγωγή θεματικών χαρτών», προϋπολογισμού με Φ.Π.Α. 63.510 ευρώ
- «Σχεδιασμός δημιουργικού πινακίδων, οδηγού και λοιπών εντύπων και παραγωγή αυτών», προϋπολογισμού με Φ.Π.Α. 11.484 ευρώ
- «Προμήθεια πληροφοριακών πινακίδων», προϋπολογισμού με Φ.Π.Α. 14.780 ευρώ
Προβολή - ενημέρωση
Ουσιαστικά, τα τρία υποέργα θα διαμορφώσουν έναν πλήρη ενημερωτικό φάκελο για τους λάτρεις των καταδύσεων που θα επιθυμούσαν να δουν το βυθό της Λέσβου. Άλλωστε, η ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού αποτελεί χρόνια τώρα μια διάσταση που έχει πολλές φορές απασχολήσει τους τοπικούς φορείς, αφού αποτελεί μια νέα ευκαιρία για την προσέλκυση ειδικού τουρισμού στο νησί.
Οι τρεις περιοχές που έχουν επιλεγεί και περιλαμβάνονται στην πρόταση, το Πέραμα, η Πέτρα και το Σίγρι, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων με τον πλέον πλούσιο θαλάσσιο βιόκοσμο.
Η όλη πρόταση περιλαμβάνει τη συλλογή και παράθεση στοιχείων που θα διευκολύνουν στην παρατήρηση του βυθού, όπως και στην ενημέρωση των επισκεπτών για το τι θα δουν σε 30 συνολικά θαλάσσιες «διαδρομές» κάτω απ’ το νερό.