Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σημαντικότατη απόφαση ειδικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και κυρίως για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πήραν από κοινού Κομισιόν και Τουρκία. Σύμφωνα με την απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου, σε ορίζοντα τριετίας θα προχωρήσουν σταδιακά ουσιαστικές διευκολύνσεις απ’ την πλευρά της Επιτροπής για την είσοδο των Τούρκων πολιτών στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα την αποδοχή απ’ την πλευρά της Τουρκίας της επανεισδοχής πολιτών τρίτων χωρών.
Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας που δημοσιοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση απ’ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που πληροφορίες αναφέρουν ότι δούλευε χρόνια τώρα προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να βρεθεί λύση στο θέμα της επαναπροώθησης των μεταναστών που βγαίνουν στα ελληνικά νησιά. Έτσι, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ανοίγει ο δρόμος αφενός για περισσότερους Τούρκους τουρίστες προς τα νησιά, αφετέρου για επιστροφή προσφύγων στα απέναντι παράλια.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε συμφωνία για την αλλαγή του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, το οποίο σταδιακά θα οδηγηθεί σε πλήρη αλλαγή με κατάργηση της βίζας. Η συμφωνία απ’ την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε με αντάλλαγμα την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), δηλαδή κατά κύριο λόγο απ’ την Τουρκία στην Ελλάδα, και ιδίως στα νησιά της.
«Ιστορική μέρα»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους επιτρόπους Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, μίλησε για «ιστορική ημέρα», επισημαίνοντας ότι σε περίοδο τριών χρόνων περίπου, οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. χωρίς να απαιτείται η χορήγηση βίζας. Ομοίως πολύ σημαντική χαρακτήρισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την επαναπροώθηση των μεταναστών, αλλά και για την κατάργηση των θεωρήσεων.
«Η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα», σχολίασε η κ. Μάλστρομ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το πότε θα καταργηθεί πλήρως το καθεστώς θεωρήσεων.
Στα πλαίσια των δηλώσεων που έγιναν, η πρώτη συμφωνία θα υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα και αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα που θα καθιστούν ευκολότερη τη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων προς του Τούρκους ταξιδιώτες.
Διευκολύνσεις
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, με την οποία επικοινώνησε χθες το «Ε» προκειμένου να έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα αλλάξει, διατηρείται ως έχει το καθεστώς με τα «πράσινα» διαβατήρια, όπως και το πιλοτικό μέτρο έκδοσης βίζας στα λιμάνια εισόδου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα, όμως, και σε περίοδο τριετίας, προβλέπεται σταδιακά να γίνουν πράξη μια σειρά ακόμη διευκολύνσεων που θα αυξήσουν τον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών σ’ όλη την Ε.Ε..
Έτσι, αναμένεται να μη χρειάζονται βίζα οι συνταξιούχοι και τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, να χορηγούνται βίζες πολλαπλών εισόδων και μεγαλύτερης διάρκειας, έως και πέντε ετών, σε ειδικές κατηγορίες, όπως επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφους.
Ακόμη, στα ίδια μέτρα αναμένεται να περιληφθεί η ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων για χορήγηση βίζας, τα οποία θα ικανοποιούνται σε διάστημα δύο βδομάδων, όπως και η μείωση του κόστους έκδοσης βίζας, που σήμερα είναι 60 ευρώ και θα γίνει 35, όσο δηλαδή και η βίζα που εκδίδεται τώρα στους λιμένες εισόδου.
Επαναπροώθηση
Χέρι - χέρι με τις διευκολύνσεις στις θεωρήσεις, όπως μας μετέφερε αξιόπιστη πηγή, πήγε και το θέμα της επαναπροώθησης μεταναστών από τρίτες χώρες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, θέμα που το ζητάει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα σε περιόδους που το ρεύμα μεταναστών προς τη χώρα μας ήταν πολύ μεγάλο. Το θέμα αυτό το συζήτησε την προηγούμενη Δευτέρα το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί μέσα στο Δεκέμβριο και στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Η ίδια πηγή απέδωσε την αλλαγή στάσης απ’ την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα της επανεισδοχής, όχι μόνο στην ανάγκη για τις διευκολύνσεις που εξασφαλίστηκαν σε επίπεδο θεωρήσεων, αλλά και στο γεγονός ότι το θέμα της διεύρυνσης έχει «κολλήσει», κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τη γειτονική χώρα.
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας
«Ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες στην Άγκυρα, θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία η οποία εκκρεμούσε επί μακρό διάστημα. Είναι ένα θετικό βήμα. Όπως γνωρίζουμε όλοι, το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων μεταναστών φτάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, είτε μέσω των χερσαίων είτε μέσω των θαλάσσιων συνόρων μας.Έχουν ληφθεί ήδη αρκετά μέτρα τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό αυτό των παράνομων μεταναστών, αλλά, βεβαίως, η συνεργασία με την Τουρκία και η συνεργασία τής Ε.Ε. με την Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική. Εμείς πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό, το έχουμε θέσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Είναι μια από τις προτεραιότητες της προεδρίας μας.
Το βήμα αυτό είναι θετικό, αλλά δεν είναι βέβαια αρκετό. Πρέπει να συνεχίσουν να αναλαμβάνονται και άλλα μέτρα, πρέπει και η Τουρκία να εντείνει τον έλεγχο των δικών της συνόρων, ώστε να μην υπάρχει τέτοια μεγάλη εισδοχή. Είναι θετικό ότι από δω και πέρα, από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή, θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, στη χώρα καταγωγής τους.»