Διεθνής διαγωνισμός απ’ τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απ’ τη γεωθερμία

Ζητείται στρατηγικός επενδυτής στη Στύψη

21/11/2013 - 15:11

Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» θα έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, αναζητώντας το στρατηγικό επενδυτή που θα επενδύσει περί τα 30 - 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά οκτώ μεγαβάτ.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» θα έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, αναζητώντας το στρατηγικό επενδυτή που θα επενδύσει περί τα 30 - 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά οκτώ μεγαβάτ. Όπως διαβεβαιώνει στέλεχος της εταιρείας, όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη με την οποία επιδιώκεται η παραγωγή ενέργειας με μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και του πεδίου, αφού το γεωθερμικό ρευστό θα επιστρέφει στη γη ανέπαφο.

Τις προηγούμενες μέρες, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» έδωσε στη δημοσιότητα πρόσκληση για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, διάρκειας ενός έτους, με επιστημονικό προσωπικό, στα πλαίσια έργων που ξεκινά ή έχει σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των έργων αυτών είναι και το γεωθερμοηλεκτρικό της Λέσβου, στη Στύψη, για το οποίο όπως σημειώναμε θα προσλάβει τέσσερις μηχανικούς, που θα απασχοληθούν στην έδρα της στην Αγία Παρασκευή Αττικής και στα εργοτάξια στη νήσο Λέσβο.

Αρχή με 8 μεγαβάτ
Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας που χρόνια τώρα ερευνά στην ευρύτερη περιοχή Στύψης - Αργένου και πιο συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο διευθυντής Γεωθερμικής Ενέργειας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», Μιχάλης Χλαμπουτάκης, το Μάρτιο, το αργότερο Απρίλιο, θα είναι έτοιμη και θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για το γεωθερμικό πεδίο της Στύψης.

Οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί απ’ την εταιρεία, δείχνουν πως αρχικά η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια απ’ τη γεωθερμία θα είναι οκτώ μεγαβάτ, ενώ σταδιακά υπάρχει δυνατότητα η τιμή αυτή να αυξηθεί.

Εκτίμηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» είναι πως η επένδυση, που προϋπολογίζεται σε 30 με 35 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει σε περίοδο τριετίας απ’ την έναρξη των εργασιών.

Απ’ τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Χλαμπουτάκης, το έργο που θα κατασκευαστεί, θα περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο, τη μονάδα με τις εγκαταστάσεις, που θα ολοκληρώνονται με δύο γεωτρήσεις. Η μία γεώτρηση είναι αυτή που θα μεταφέρει απ’ τη γη το γεωθερμικό ρευστό και η δεύτερη θα το επιστρέφει αφού προηγουμένως απ’ τη θερμότητά του παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρόκειται για τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται παγκόσμια για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας και ήδη χρησιμοποιείται με άψογα αποτελέσματα σε πολλά κράτη», ανέφερε ο κ. Χλαμπουτάκης, τονίζοντας πως η λειτουργία της μονάδας θα στηρίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της ολικής επαναεισαγωγής του ρευστού, με εναλλάκτη θερμότητας, μέθοδος που διασφαλίζει μηδενική ρύπανση και κατ’ επέκταση καμμία απολύτως επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Η σύμβαση με το στρατηγικό επενδυτή θα είναι για 20 χρόνια και αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον κυρίως από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και έχουν εμπειρία σε τέτοια έργα.

Προετοιμασία
Ενδεικτική της προετοιμασίας του διαγωνισμού είναι η προκήρυξη για την πρόσληψη των τεσσάρων μηχανικών, όπου και περιγράφεται συνοπτικά το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν. Πρόκειται λοιπόν να δουλέψουν στον προγραμματισμό και την οργάνωση ειδικών ερευνητικών και γεωτρητικών εργασιών στα εργοτάξια της Λέσβου, στο συντονισμό των μετρήσεων υπαίθρου (οργάνωση βάσεων δεδομένων και συστήματος GIS για καταχώρηση στοιχείων/αποτελεσμάτων ερευνών και προσομοίωση συνθηκών γεωθερμικών ταμιευτήρων σε υπολογιστή), στη λεπτομερή γεωλογική χαρτογράφηση και γεωτεχνική παρακολούθηση των γεωθερμικών περιοχών, στη σύνταξη γενικών προδιαγραφών για τους σταθμούς παραγωγής, στη διενέργεια μετρήσεων και δειγματοληψιών στις γεωθερμικές γεωτρήσεις με τη χρήση του ειδικού εξοπλισμού τής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», αλλά και στην προετοιμασία των τευχών της διακήρυξης (πρόσκληση, όροι και οδηγίες διαγωνισμού, υποδείγματα εγγυητικών επιστολών, εμπορικά τεύχη και τεύχη τεχνικών προδιαγραφών κ.λπ.), καθώς και στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.

Ή, όπως τονίζεται και στην σχετική ανακοίνωση, έργο τους θα είναι «ο συντονισμός των δραστηριοτήτων τής “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” στη Λέσβο, με έμφαση στην προετοιμασία της ανάπτυξης του γεωθερμικού πεδίου περιοχής Στύψης - Αργένου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey