Τι πρέπει να προσέχει κανείς στην επιλογή νέου συστήματος ή στην αναβάθμιση του υπάρχοντος

Οικονομία τον χειμώνα

18/10/2013 - 18:24

Ο χειμώνας κάνει δειλά - δειλά τα πρώτα του βήματα και ήδη πολλοί από σας αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε το μικρότερο δυνατό κόστος θέρμανσης.

Ο χειμώνας κάνει δειλά - δειλά τα πρώτα του βήματα και ήδη πολλοί από σας αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε το μικρότερο δυνατό κόστος θέρμανσης. Τι μπορεί να γίνει με τον ήλιο, τα ξύλα, τις αντλίες θερμότητας, τα πέλετ, τα θερμοδυναμικά τζάκια, τα ηλεκτρικά συστήματα, καθώς και τι δυνατότητες προσφέρουν τα ηλιακά συστήματα νερού, όπως ο θερμοσίφωνας.

Όπως είναι φυσικό οποιοδήποτε σύστημα κι αν επιλέξετε, πρέπει να ελέγξετε αν πληροί κάποιες προϋποθέσεις, ενώ σε αυτά που χρησιμοποιείτε ήδη, θα πρέπει να γίνεται συντήρηση και έλεγχος.

Ειδικότερα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος λειτουργίας καυστήρων,βαθμού απόδοσης, αυτοματισμών λεβητοστασίου, θερμοστατών και βανών των διαμερισμάτων. Ακόμη μονώσεις σωληνώσεων, γιατί στις περισσότερες πολυκατοικίες οι σωληνώσεις του ζεστού νερού που ξεκινούν από τον λέβητα πετρελαίου ή αερίου και ανεβαίνουν στους ορόφους είναι αμόνωτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες απώλειες. Οι απώλειες αυτές επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης.

Όσον αφορά στην επιλογή νέου συστήματος ή την αναβάθμιση του υπάρχοντος, θα πρέπει να προσέχετε:

Να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, για παράδειγμα ο ηλεκτρικός λέβητας απαιτεί ενισχυμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν αυτή δεν υπάρχει, θα πρέπει να συνυπολογίζεται το κόστος της νέας παροχής.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη σχετικά χαμηλό. Το συστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα και είναι αυτή τη στιγμή οικονομικά, μπορεί να πάψουν να είναι αν αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Εξάλλου η απόσβεσή τους απαιτεί αρκετά χρόνια.

Η εγκατάσταση θα πρέπει να έχει αντοχή στον χρόνο. Πολλά συστήματα προσφέρονται χωρίς καμία προδιαγραφή αξιοπιστίας, για παράδειγμα σωληνώσεις που θα τρυπήσουν σε λίγα χρόνια, λαμαρίνες που θα σκουριάσουν.

Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, οι λέβητες πετρελαίου και αερίου πρέπει βάσει του νόμου, να διαθέτουν σήμανση ασφάλειας CE, που προϋποθέτει συγκεκριμένες δοκιμές και προδιαγραφές.

Το σύστημα να είναι κατάλληλο για τον χώρο. Για παράδειγμα λέβητας ξύλου δεν μπορεί να λειτουργήσει σε διαμέρισμα σε πόλη διότι είναι πρόβλημα η μεταφορά και αποθήκευση των ξύλων.

Τα ηλιακά συστήματα μπορούν να βοηθήσουν στο νερό χρήσης και στη θέρμανση χώρων. Τα ηλιακά μπορούν επίσης να συνδυασθούν με οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης (πετρέλαιο, αέριο, πέλετ, ξύλα κ.ά.) και να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά ενέργειας, μέχρι και 40% των ετήσιων αναγκών.

Τα θερμαντικά σώματα που υπάρχουν, πρέπει να είναι κατάλληλα για το σύστημα θέρμανσης. Για παράδειγμα, τα γνωστά θερμαντικά σώματα υπολογίζονται να λειτουργούν με θερμοκρασίες νερού από τον λέβητα 80 βαθμών. Αν χρησιμοποιηθεί αντλία θερμότητας ή ηλιακό σύστημα που δίνουν νερό σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε μειώνεται και η απόδοσή τους, δηλαδή όταν θα έχει κρύο, δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των δωματίων και οι παρόντες θα κρυώνουν.

Πηγή: View Θέρμανση

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey