Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οριστικό λουκέτο μπήκε από χθες το μεσημέρι στη ΔΟΥ Λήμνου, με τους φορολογουμένους του νησιού και τους εργαζομένους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Από σήμερα το πρωί δεν υπάρχει καμμία δομή στο νησί που να μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Χθες Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, μαζικά οι φορείς της Λήμνου αντέδρασαν δυναμικά στο κλείσιμο της Εφορίας, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 12 το μεσημέρι, μία ώρα προτού κλείσει και επισήμως η ΔΟΥ του νησιού. Όπως ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, καταγγέλλει, «το κράτος αποσύρεται από το νησί μας με μια άτακτη υποχώρηση. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Αγνοούν ποια είναι η κατάσταση και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους μας.».
Όλοι οι φορείς και τα σωματεία του νησιού, μαζί με το Δήμο Λήμνου, έστειλαν για ακόμη μια φορά μήνυμα προς την κυβέρνηση «να σταματήσει τη συγκεκριμένη πολιτική των λουκέτων, που έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση το νησί». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συνταξιούχων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ Λήμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σωματείο Εργαζόμενων στους ΟΤΑ, ο Σύλλογος ΑμεΑ «Ορίζοντες», το Σωματείο Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Λήμνου και η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Λήμνου.
«Αντίθετοι…»
Οι φορείς του νησιού είναι αντίθετοι με το κλείσιμο της Εφορίας, καθώς αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους Λημνιούς με επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία μετακίνησης στη Μυτιλήνη, για μια σειρά εργασιών και υποχρεώσεων που αφορούν όλους. «Θεωρούμε ότι όποιο υποκατάστατο της Εφορίας λειτουργήσει (ΓΕΦ ή οτιδήποτε άλλο), είναι κοροϊδία και δε λύνει τα προβλήματα. Λέμε ΟΧΙ στο μαρασμό της εμπορικής κίνησης του νησιού. Ζητάμε την κατάργηση όλων των χαρατσιών και των φόρων που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια και τέλος ζητάμε να μη γίνει καμμιά κατάσχεση σπιτιών ή άλλης ακίνητης περιουσίας, πρώτα και κύρια των ανέργων, των συνταξιούχων, των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών», λένε.
Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση του δημάρχου Λήμνου και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τού ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Ζερδελή, καθώς ο κ. Θεοχάρης έδειχνε ανυποχώρητος στο θέμα του κλεισίματος της ΔΟΥ. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Χατζηδιαμαντής δήλωσε: «Το κράτος αποσύρεται από το νησί μας με μια άτακτη υποχώρηση. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Αγνοούν ποια είναι η κατάσταση και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους μας. Δυστυχώς τα νούμερα του μνημονίου υπερισχύουν της λογικής. Είναι τραγικό λάθος αυτό που γίνεται, σήμερα με τη ΔΟΥ, χθες με το Νοσοκομείο και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αύριο με τα πάντα. Δεν μπορεί άλλοι να κάνουν κουμάντο στη χώρα μας. Δεν μπορεί οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να αποφασίζουν για τις τύχες μας.»
Η χθεσινή κινητοποίηση των φορέων της Λήμνου εκτός από την Εφορία περιελάμβανε και άλλα αιτήματα, που αφορούσαν στην αυτονομία του Νοσοκομείου, στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο νησί, στην καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και με τα άλλα νησιά, ενώ εξέφρασαν και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, «που συντηρεί το λύκειο ως εξεταστικό κέντρο και οδηγεί τη νεολαία στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και στη μαθητεία, για να προσφέρουν στην ουσία τζάμπα εργασία στους εργοδότες».
Αντίδραση…
Ήδη από την Παρασκευή οι 16 δήμαρχοι των νησιών όπου έκλεισαν ή θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες οι ΔΟΥ, έχουν στείλει έγγραφο έντονης διαμαρτυρίας, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη λειτουργία των πρώτων Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ).
Ο δήμαρχος Λήμνου μαζί με τους δημάρχους Τήνου, Άνδρου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Κέας, Μήλου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ικαρίας, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Κυθήρων και Σαλαμίνας δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων δε θα επιλύσουν τα προβλήματα που θα προκληθούν με την απουσία στελεχωμένων φορολογικών υπηρεσιών από τα νησιά.
Για να αιτιολογήσουν αυτή τους τη θέση, αναφέρονται στη λειτουργία των δύο πρώτων νησιωτικών ΓΕΦ που λειτουργούν σε Θάσο και Λέρο και που παρ’ όλο που έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση με TAXIS 2, ελλείψει αρμοδιοτήτων και προϊσταμένου πραγματοποιούν κάποιες περιορισμένες μόνο εργασίες (όπως αλλαγή στοιχείων ταυτότητας). Για την πλειονότητα των συναλλαγών του κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, οι κάτοικοι των νησιών είναι υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουν με τις ΔΟΥ που έχουν υπαχθεί, είτε με αλληλογραφία μέσω των ΓΕΦ είτε μεταβαίνοντας υποχρεωτικά οι ίδιοι ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.
«Τη μοίρα που μας επιφυλάσσετε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αποδεχτούμε αμαχητί! Οι δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών περί σεβασμού της συνταγματικής έννοιας της νησιωτικότητας ηχούν στα αυτιά μας μόνο ως αστείο!», αναφέρουν οι δήμαρχοι στην επιστολή, τονίζοντας στη συνέχεια: «Αν πιστεύετε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και οι υπάρχουσες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, μας επιτρέπουν να διανύουμε αποστάσεις πολλών ναυτικών μιλίων αυθημερόν μόνο και μόνο για να προσέλθουμε στην εγγύτερη ΔΟΥ, είστε εκτός νησιωτικής πραγματικότητας.»
Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι πολύ γρήγορα το Υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί μπροστά σε λειτουργικά αδιέξοδα, «τα οποία θα έχει προκαλέσει το ίδιο με την επιλογή του να αποσύρει τις υπηρεσίες του από τα νησιά μας, σα να επιθυμεί να ωθήσει τους νησιώτες σε μη φορολογική συμμόρφωση. Οι νησιώτες δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας! Πιστεύουμε ότι την ύστατη στιγμή θα γίνει αντιληπτό το μεγάλο ατόπημα στο οποίο προβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών και θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε, ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση για την παρουσία στελεχωμένων και λειτουργικών φορολογικών υπηρεσιών στα νησιά μας.».