Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Λιβύη συνεχίζει να αιμοδοτεί την κτηνοτροφία της Λέσβου. Μετά τον πόλεμο στη Λιβύη και την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ζωικού κεφαλαίου, δημιουργήθηκε μια σημαντική αγορά που απορροφά αιγοπρόβατα της χώρας μας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται εξαγωγές αρνιών και προβάτων από τη Λέσβο, τη Λήμνο, την Κρήτη και άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, με προορισμό τη βορειοαφρικανική χώρα.
Οι κτηνοτρόφοι που δίνουν τα ζώα τους, είναι ευχαριστημένοι γιατί πληρώνονται τοις μετρητοίς και σε καλές τιμές. Πολλοί από αυτούς χάρη στις πωλήσεις που κάνουν στη Λιβύη, έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Δηλαδή πουλούν τα μεγάλης ηλικίας ζώα (που έχουν ζήτηση στη Λιβύη) και κρατούν τα νεώτερα.
Τι ζητούν
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πριν το Πάσχα, Λίβυοι έμποροι ζήτησαν ξανά να πάρουν ζώα από τη Λέσβο. Συγκεκριμένα ενδιαφέρονται να αγοράσουν περί τα 3.000.
Κτηνοτρόφος της βόρειας Λέσβου, που έχει δώσει πολλές φορές πρόβατα σε Λίβυους εμπόρους, αναφέρει πως η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί επειδή δεν έχουν δοθεί χρήματα. Συγκεκριμένα η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: οι Λίβυοι έμποροι καταθέτουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του τοπικού εμπόρου με τον οποίο συνεργάζονται, εκείνος μόλις πάρει τα χρήματα ξεκινάει να αγοράζει τα ζώα από τους κτηνοτρόφους και τους πληρώνει μόλις τα παραλάβει. Στη συνέχεια έρχεται στη Λέσβο το πλοίο μεταφοράς ζώων και παραλαμβάνει τα ζώα. Με την παραλαβή τους, γίνεται και η εξόφληση των κτηνοτρόφων.
Το πλοίο συνήθως δένει στο λιμάνι της Πέτρας.
Αυτή η συμφωνία, αν και έχει οριστικοποιηθεί, δεν έχει υλοποιηθεί επειδή δεν έχουν κατατεθεί χρήματα από την πλευρά Λίβυων εμπόρων. Πιθανότατα αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ένα μήνα πριν το Πάσχα, εξαγωγή προβάτων και αρνιών στην Λιβύη είχε γίνει από τη Λήμνο.