Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις τους με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, έγιναν αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ.
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις τους με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, έγιναν αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Στη συζήτηση που έγινε, μετά από επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, πήραν μέρος μεταξύ άλλων ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι βουλευτές της Λέσβου Σπύρος Γαληνός και Σταύρος Σκοπελίτης και ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι το 2010 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του εσωτερικού κατέγραψαν ζημίες 345 εκατ. ευρώ. Λανθασμένη επιλογή χαρακτηρίσθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το Φ.Π.Α. στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και η κατάργηση των παρακρατήσεων υπέρ ΚΑΕΟ, που δημιούργησε μια τρύπα στα έσοδα του ΝΑΤ ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Ως «τραγικό κυβερνητικό λάθος» χαρακτηρίσθηκαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του Ρωσικού Νηογνώμονα, που είχε ως αποτέλεσμα 74 πλοία να παραμείνουν δεμένα ως μη επαρκή.
«Διακυβεύεται η επιβίωση…»
Οι βουλευτές τής Ν.Δ. τόνισαν ότι για μόλις 14 εκατ. ευρώ διακυβεύεται η επιβίωση χιλιάδων ακριτών νησιωτών και μάλιστα μέσα στη χειμερινή περίοδο, πολιτών οι οποίοι απαρτίζουν περισσότερο από το 15% του ελληνικού πληθυσμού. Το παραπάνω ποσό απαιτείται για την απρόσκοπτη λειτουργία των άγονων γραμμών το επόμενο έτος.
Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Γαληνός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Η νησιωτικότητα αποτελεί συνταγματική επιταγή και η αποτελεσματική ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας βασική υποχρέωση της Πολιτείας. Υποχρέωση που για τα νησιά του ακριτικού Βορείου Αιγαίου αποτελεί εθνικό καθήκον και η παραμέληση της πράξη επονείδιστη.» Παράλληλα, αναφέρθηκε στις «δραματικές μέρες που περνούν οι κάτοικοι του Άι-Στράτη επί 40 ημέρες αποκλεισμένοι χωρίς πλοίο». Και ο κ. Γαληνός κατέληξε, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Τι θα γίνει με τον Άι-Στράτη; Δε θέλετε να κατοικείται; Θέλετε να τον μετατρέψετε σε ακατοίκητη βραχονησίδα; Θέλετε να οδηγήσετε τους κατοίκους του σε έξοδο από το νησί;»
Ο κ. Μουσουρούλης ζήτησε από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πει ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη μείνει ούτε ένας νησιώτης χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το χειμώνα. Αναφερόμενος στη διάλυση του Υπουργείου Ναυτιλίας, υπογράμμισε το συμπέρασμα ετήσιας μελέτης για την ακτοπλοΐα, όπου η έλλειψη αυτή καταγράφεται μεταξύ των αιτιών για τη σύγχυση που επικρατεί, καθώς και για τη μη βιωσιμότητα του συστήματος. Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε ότι η αναμενόμενη μείωση των εισιτηρίων από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων εξανεμίστηκε από τις αυξήσεις τού Φ.Π.Α..
Και ο Σταύρος Σκοπελίτης
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής τού Κ.Κ.Ε. Σταύρος Σκοπελίτης είπε ότι ο αποκλεισμός των νησιών μας δεν είναι κάτι το καινούργιο, κάτι το περιστασιακό. «Είναι η συνεχής πρακτική των εφοπλιστών. Εμείς οι νησιώτες το γνωρίζουμε και ζούμε αυτή την πρακτική από κοντά, από πρώτο χέρι. Στη Λέσβο υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τον αποκλεισμό και εκφράζεται κυρίως στον Άι-Στράτη. Ο αποκλεισμός είναι μια συνεχής απειλή που επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των νησιωτών μας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των εφοπλιστών, απαιτήσεις που δεν έχουν καμμία σχέση με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους ταξιδιώτες, αλλά με την αύξηση της κερδοφορίας των εφοπλιστών», υπογράμμισε ο κ. Σκοπελίτης και κατέληξε λέγοντας πως η παρούσα κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που οδήγησε στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στην παράδοσή τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, μετατρέποντας έτσι ένα κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική, κύριοι Βουλευτές, φέρνει τη σφραγίδα και την υπογραφή και των δύο κομμάτων, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.».
Η… «αντεπίθεση» Χρυσοχοΐδη
Παράδεισος ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ο Νομός Λέσβου!!!
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές που υλοποιείται είναι αυτός που καταρτίσθηκε το 2009, δηλαδή από την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Το ποσό που προβλεπόταν από αυτό τον προϋπολογισμό για το 2011 ήταν 52,4 εκατ. ευρώ και για το 2012 54 εκατομμύρια. Αλλά η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δε φρόντισε να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί τον προϋπολογισμό αυτό, χωρίς να έχει προβεί σε μείωση των πιστώσεων.
Επίσης κάλεσε τη Ν.Δ. να δηλώσει ξεκάθαρα αν υπερασπίζεται την κατάσταση που υπάρχει στις άγονες γραμμές. Ευθύνες στη Ν.Δ. απέδωσε ο υπουργός και για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το Ρωσικό Νηογνώμονα.
Απαντώντας στις αναφορές του κ. Γαληνού για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λήμνου και του Άι-Στράτη, είπε: «Σε ποια απομόνωση αναφέρεστε, κ. Γαληνέ; Στη Λήμνο υπάρχουν 12 αφιξαναχωρήσεις την εβδομάδα. Στον Άγιο Ευστράτιο εννέα αφιξαναχωρήσεις και έχουμε και το πρόβλημα με το Ρώσικο Νηογνώμονα. Στη Λέσβο 15 αφιξαναχωρήσεις.»
Ωστόσο, κατά την άποψη του υπουργού η αντιμετώπιση του προβλήματος των άγονων γραμμών μπορεί να γίνει μόνο με συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο έχει παραγγείλει μια μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο, για να δει πώς μπορεί να δοθεί μια οριστική λύση και με αναπτυξιακή κατεύθυνση.