Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι και παραμένει μια πολιτική που επηρεάζει άμεσα τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας, μέσω της καταβολής των άμεσων ενισχύσεων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Αγρότες, η Βιολογική Γεωργία κ.ά.. Το «Ε» παρακολουθεί το ζήτημα αυτό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καθώς από αυτά εξαρτάται το εισόδημα πάνω από 20.000 παραγωγών της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στράτη.
Τη δεκαετία που πέρασε, οι παραγωγοί όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσαν την εφαρμογή μιας νέας, εντελώς διαφορετικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μέσα από τις σελίδες τού «Ε» διατυπώσαμε την άποψη ότι τα νησιά του Αιγαίου θα έπρεπε να μπουν σε ειδικό καθεστώς επιδότησης, ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις της ΚΑΠ που υιοθετήθηκε το 2003. να μην οδηγήσουν σε μείωση της αγροτικής παραγωγής στα νησιά. Η άποψη αυτή στηριζόταν στις προβλέψεις της συμφωνίας που είχε υπογραφεί. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου τού 2004, το «Έ» δημοσίευε ειδικό ένθετο, όπου αναλύονταν όλες οι επιλογές που υπήρχαν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μάλιστα η ανάλυση περιελάμβανε και τις απώλειες επιδοτήσεων που θα συνεπαγόταν κάθε επιλογή. Όμως οι απόψεις που επικρατούσαν, ήταν υπέρ της συνολικής αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Αυτή ήταν η θέση τής ΠΑΣΕΓΕΣ, αυτήν τη θέση υποστήριζε η ΕΑΣ Λέσβου, αλλά και η Νομαρχία Λέσβου. Το θέμα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου στις 21 Σεπτεμβρίου τού 2004.
Ο τότε νομάρχης, Παύλος Βογιατζής, στο ξεκίνημα της συζήτησης ανέφερε: «Μετά τη σημερινή συνέντευξη στο “Ε” του κ. Κόρακα, αποσύρουμε την εισήγηση και διεκδικούμε την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος επιδότησης για τα νησιά του Αιγαίου.» Το πρωί εκείνης της ημέρας το «Ε» είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του πρώην ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέα Κόρακα, του συμπατριώτη μας που είχε χειριστεί το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για λογαριασμό της χώρας μας.
Υπέρ του ειδικού καθεστώτος τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η απόφαση ήταν ομόφωνη, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Το 2006, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της ΚΑΠ, οι επιδοτήσεις που αιτούνταν να λάβουν οι αγρότες της Λέσβου δεν ξεπερνούσαν τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επιδοτήσεις των αγροτών της Λήμνου, μόλις που προσέγγιζαν τα 30 εκατ. ευρώ. Ποσό πολύ μικρότερο των περίπου 40 εκατομμυρίων που λάμβανε ο Νομός με την προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το κενό που δημιουργήθηκε έκλεισε σταδιακά με την αυξημένη χορήγηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα.
Σήμερα βρίσκονται και πάλι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για μια νέα αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που μεταδίδεται από πολλές πλευρές, εμείς ήδη έχουμε γράψει πού θα υπάρξει ανακατανομή των επιδοτήσεων. Αυτοί που είναι βέβαιο ότι θα ζημιωθούν, είναι οι ελαιοπαραγωγοί - με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Επίσης έχουμε τονίσει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι μας, λόγω του ορισμού που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έννοια βοσκότοπος. Το δυσάρεστο είναι πως κανένας φορέας των νησιών μας δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Δεν έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων για τα νησιά, μια πρόταση που να στηρίζει τα συμφέροντα των παραγωγών των νησιών μας. Φοβόμαστε πως και πάλι ο πρωτογενής τομέας των νησιών του Αιγαίου θα μπει στο ίδιο τσουβάλι με τον πρωτογενή τομέα της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.