Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ραγδαία μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων καταγράφεται στα τρία νησιά του Νομού Λέσβου την τελευταία εξαετία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Συγκεκριμένα, το 2007 είχαν καταγραφεί 2.657 κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων στο Νομό, ενώ το 2012 είχαν σημειωθεί 2.308. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 349 άτομα ή σε ποσοστό 13,15%. Η μείωση είναι σταδιακή από χρόνο σε χρόνο. Εξαίρεση αποτέλεσε το 2011, οπόταν καταγράφηκε αύξηση.
Ωστόσο, η πτωτική πορεία δεν αναστράφηκε, όπως δείχνουν τα στοιχεία τού 2012. Σε αντίθεση με τη μεγάλη μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των κτηνοτρόφων στα τρία νησιά, η παραγωγή γάλακτος δεν ακολουθεί την ίδια πορεία, παρουσιάζοντας από το 2007 έως το 2011 μικρές μεταβολές. Μάλιστα το 2011 παράχθηκαν 32,53 χιλ. τόνοι γάλακτος, όταν το 2007 είχαν παραχθεί 32,44 χιλ. τόνοι. Μόνο το 2012, που σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, παρατηρήθηκε αισθητή μείωση της παραχθείσας ποσότητας γάλακτος, στους 29,66 χιλ. τόνους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, πάνω από 10.000 πρόβατα της Λέσβου (κι ένας μικρότερος αριθμός από τη Λήμνο) εξήχθησαν στη Λιβύη.
Μείωση παραγωγής
Όμως, ακόμη και η μείωση της παραγωγής γάλακτος του προηγούμενου έτους, ανέρχεται στο 8,56%, δηλαδή είναι αισθητά μικρότερη από το ποσοστό μείωσης των κτηνοτρόφων. Μετά την αύξηση της τιμής του γάλακτος την τρέχουσα γαλακτοπαραγωγική περίοδο, είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση και της παραγωγής.
Από τα στοιχεία που παραθέτουμε πιο πάνω, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μείωση των κτηνοτρόφων δεν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής γάλακτος. Το σύνηθες είναι η παραγωγή γάλακτος να παρουσιάζει μικροαποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, οι οποίες μπορεί να αποδοθούν είτε στην εξέλιξη των τιμών του προϊόντος ή των τιμών των ζωοτροφών, είτε και των καιρικών συνθηκών.
Οι κτηνοτρόφοι που αποσύρονται από το επάγγελμα φαίνεται πως δεν αναπληρώνονται από νέους ή πως αναπληρώνονται με ρυθμό χαμηλότερο από τον αναγκαίο. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή γάλακτος ανά κτηνοτρόφο να αυξάνεται.
Η συνεχής συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των κτηνοτρόφων τούς αναγκάζει να αυξάνουν συνεχώς το μέγεθος των κοπαδιών τους. Έτσι, πετυχαίνουν αύξηση του όγκου παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζουν την ανά κιλό γάλακτος απώλεια εισοδήματος με την αύξηση του συνολικού εισοδήματος.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η αύξηση του αγροτικού πληθυσμού που καταγράφηκε έως και το 2011, δεν άγγιξε τον κλάδο της κτηνοτροφίας στα νησιά του Νομού μας. Τούτο οφείλεται στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται οι κτηνοτρόφοι, και στα σημαντικά κεφάλαια που απαιτούνται να επενδύσουν οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα.