Στα κάτω οι αφίξεις τουριστών

01/07/2012 - 05:56
Άλλη μια βουτιά έκανε η τουριστική κίνηση τον Ιούνιο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Η πτώση σε σχέση με πέρυσι, ανέρχεται στο 8,44%.
Άλλη μια βουτιά έκανε η τουριστική κίνηση τον Ιούνιο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Η πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ανέρχεται στο 8,44%, πτώση που μπορούμε να πούμε ότι είναι μεγάλη αλλά μέχρι τώρα δεν παίρνει δραματικές διατάσεις. Η μείωση της τουριστικής κίνησης προέρχεται από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Μικρή αύξηση είχαμε όμως στις αφίξεις από τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Οι χώρες προέλευσης των τουριστών παραμένουν αμετάβλητες. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, αφού ο μικρός αριθμός των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες δε βοηθά και κάνει ευάλωτη την τοπική τουριστική «βιομηχανία» σε κάθε κρίση.
Σε απόλυτους αριθμούς το φετινό Ιούνη, σε σχέση με τον περσινό, χάθηκαν από τη Λέσβο 1.213 τουρίστες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι απώλειες 652 τουριστών το Μάη και η απώλεια 13 τουριστών τον Απρίλη. Συνολικά, μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες έχουμε χάσει 1.878 τουρίστες από την αρχή της τουριστικής περιόδου.
Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι απώλειες αυτές μπορούν να αναπληρωθούν τους επόμενους μήνες, κι ιδιαίτερα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ωστόσο φέτος, λόγω της κρίσης περιμένουμε αύξηση των απωλειών.
Σε διπλανό πίνακα φαίνεται ότι οι αφίξεις τουριστών το φετινό Ιούνη έχουν πέσει στα επίπεδα του 2006.

Μεγάλες απώλειες στον τζίρο

Η σχετικά μικρή κάμψη των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη Λέσβο δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Οι επαγγελματίες του τουριστικού τομέα μιλούν για μεγάλη κάμψη του τζίρου στις βασικές τουριστικές περιοχές της Λέσβου που σε μέσα επίπεδα ανέρχεται στο 20% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα εκφράζουν φόβους για περαιτέρω μείωση του τζίρου τους.
Στην περιοχή της Πέτρας οι απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων τουριστικών ειδών κυμαίνεται από 5% έως 35%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και το 40%. Τα ξενοδοχεία στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου έδωσαν εκπτώσεις στους tour operators που ανήλθαν στο 15%. Σε αυτές τις απώλειες εσόδων έρχεται να προστεθεί και η μείωση του τζίρου κατά 20% μέσα στα ξενοδοχεία από τις πωλήσεις διαφόρων ειδών προς τους τουρίστες. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής κατά κύριο λόγο πουλάνε σαλάτες και ομελέτες. Τα μπαρ και γενικά τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης περνούν μαύρες μέρες.
Χαρακτηριστικά, ο Λευτέρης Χαβός, επιχειρηματίας στην Πέτρα, μας είπε: «Την περασμένη Κυριακή στις 12 το βράδυ, στην πλατεία της Πέτρας, ήμαστε μόλις πέντε παρέες κι όλες από Έλληνες. Δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος τουρίστας.»
Ο ίδιος σημειώνει πως το φετινό Ιούνιο η Πέτρα είχε πολλούς Έλληνες τουρίστες, κάτι που συνεχίζεται και τον Ιούλη. Έτσι φοβάται ότι είναι πιθανό τον Αύγουστο να έχουμε μειωμένες αφίξεις Ελλήνων τουριστών.
Στην Ερεσό και τη Σκάλα Ερεσού παρατηρείται μεγάλη κάμψη στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, που ως ένα βαθμό αντισταθμίζεται από τις αφίξεις Ελλήνων τουριστών με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Η πρόεδρος της νεοσύστατης Επαγγελματικής Οργάνωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων της Ερεσού, Παναγιώτα Τελωνιάτη, εκτιμά ότι η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό κυμαίνεται από 10% έως 20%. Παράλληλα δηλώνει: «Οι απώλειες που έχουμε τόσο σε τουρίστες όσο και στον τζίρο οφείλεται στο πολύ υψηλό μεταφορικό κόστος. Δεν μπορεί να ζητείται από μια οικογένεια να δώσει 600 ευρώ για να έρθει στη Λέσβο από την Αθήνα. Αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών αλλά και ο τζίρος μας μετά τις 20 Ιούλη, τότε θα μιλάμε για πραγματική κρίση. Τώρα πιστεύω πως είμαστε ακόμη στα προεόρτια.»

Έλεγχοι, κόντρα έλεγχοι…

Μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της περιοχής είναι οι συνεχείς έλεγχοι από την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), τη ΔΥΟ και το ΙΚΑ. Χαρακτηριστικά η κ. Τελωνιάτη σημειώνει: «Τα τραπέζια στα μαγαζιά μας είναι άδεια από πελάτες αλλά καθημερινά γεμίζουμε από τις ελεγκτικές αρχές. Κι οι τοπικές αρχές απλά αδιαφορούν για εμάς και τα προβλήματά μας.»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας, Νίκος Μόλβαλης, με τη σειρά του υποστηρίζει πως στην περιοχή του Μολύβου η μείωση του τζίρου είναι της τάξης του 20% με 40%, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, στα καταστήματα εστίασης. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η κάμψη είναι ακόμη μεγαλύτερη και φθάνει στο 50%. Φοβάται δε, ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός, διότι οι πληροφορίες από τα τουριστικά γραφεία είναι ότι δεν αναμένεται σημαντικός αριθμός αφίξεων. Στα καταστήματα που πουλάνε τουριστικά είδη η κάμψη του τζίρου φθάνει έως και 70%.
 
ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey