Οικονομικός επόπτης στο Insuleur o Μυρσινιάς

Συζήτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις

10/07/2012 - 15:53

Το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης με τις ηπειρωτικές περιοχές ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης που έγινε την Κυριακή στο Επιμελητήριο Λέσβου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης Insuleur.

Το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης με τις ηπειρωτικές περιοχές ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης που έγινε την Κυριακή στο Επιμελητήριο Λέσβου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης Insuleur. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις των ακτοπλοϊκών συνδέσεων του Μπρόχολμ (Δανία), της Σαρδηνίας (Ιταλία), των Βαλεαρίδων Νήσων (Ισπανία) και των ελληνικών νησιών. Στις εκλογές που διεξήχθηκαν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Insuleur, πρόεδρος επανεξελέγη ο Χουάν Γκουάλ ντε Τορέγια Γκουάσπ, ενώ o αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, εκλέχθηκε οικονομικός επόπτης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του πρότεινε:

- τη δημιουργία φορέα που θα διαχειρίζεται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες,

- τη διεκδίκηση από την Ε.Ε. ειδικού ταμείου για τα νησιά,

- τη διεκδίκηση μεταφορικών υποδομών (λιμάνια, συνδυασμένες μεταφορές κ.λπ.),

- τη διεκδίκηση κοινοτικών ενισχύσεων για την κατασκευή πλοίων και

- τη δημιουργία «Νησιωτικού Παρατηρητηρίου»

Τι είναι;
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία επιμελητηρίων διαφόρων νησιών τής Ε.Ε., με στόχο την επίλυση των κοινών προβλημάτων που πηγάζουν από το νησιωτικό χαρακτήρα τους. Απώτερος στόχος ήταν η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των ευρωπαϊκών νησιών στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα το Δίκτυο, μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου, αποτελείται από 35 εμπορικά επιμελητήρια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και διατηρεί συνεχή επαφή με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, έχει στενή συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Νησιών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Συνεργάζεται στενά με διάφορους οργανισμούς, όπως την Επιτροπή Νησιών της Διάσκεψης των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιοχών τής Ε.Ε. (CRPM), τη Μεσογειακή Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης (CMDD), την Ένωση Επιμελητηρίων της Μεσογείου (AS.CA.ME.) και είναι μέλος του Ευρωεπιμελητηρίου.

Στη συνέλευση χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Μηνύματα απέστειλαν ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey