Στόχος, μέσα σ’ ένα μήνα να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαρρυθμίσεις στο χώρο του Τελωνείου

Βίζα στο λιμάνι Μυτιλήνης

23/05/2012 - 16:03

Περιφέρεια, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Ταμείο και Κτηματική Υπηρεσία βρίσκονται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία, προκειμένου μέσα στον επόμενο μήνα να γίνει πραγματικότητα η πιλοτική εφαρμογή έκδοσης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Περιφέρεια, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Ταμείο και Κτηματική Υπηρεσία βρίσκονται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία, προκειμένου μέσα στον επόμενο μήνα να γίνει πραγματικότητα η πιλοτική εφαρμογή έκδοσης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ήδη έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα εργασιών, που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών και την έκδοση βίζας. Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να εξετάσει επί τόπου σήμερα στέλεχος της Διεύθυνσης Στέγασης και Τεχνικών Υπηρεσιών της Αστυνομίας απ’ την Αθήνα.

Αμέσως μετά την έγκριση του όλου σχεδιασμού, θα ξεκινήσει με χρηματοδότηση απ’ το Λιμενικό Ταμείο η υλοποίηση των κατασκευών, που όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν να ολοκληρωθεί το αργότερο σε ένα μήνα, έτσι ώστε να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο δρόμος για την αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο.

Σε πέντε λιμάνια…
Θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε το «Ε» το προηγούμενο Σάββατο, πως η χώρα μας, κατόπιν προσπαθειών των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και με τη συνδρομή του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πήρε την έγκριση απ’ την αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν για να εφαρμόσει πιλοτικά σε πέντε λιμάνια, της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Ρόδου και της Κω, σύστημα χορήγησης βίζας κατά την είσοδο των Τούρκων επισκεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των τουριστών, κυρίως επειδή όσοι θέλουν να κάνουν διακοπές έως και 15 ημερών στα νησιά, θα απαλλάσσονται απ’ την πολυήμερη ταλαιπωρία της αναγκαστικής μετακίνησης σε Σμύρνη ή Κωνσταντινούπολη για την έκδοση βίζας.

Άμεσες παρεμβάσεις
Χθες, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής βρισκόταν στην Αθήνα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Πριν αναχωρήσει όμως, τη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα, επισκέφτηκε με την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ελένη Μητρίτσα, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Λέσβου, Παναγιώτη Σαμαρά, και τον αστυνόμο της Ασφάλειας Μυτιλήνης Ανδρέα Στεφάνου, το χώρο του Τελωνείου, όπου και διερεύνησαν τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν για να λειτουργήσει άμεσα το σύστημα έκδοσης βίζας για τους αφικνούμενους από τα απέναντι παράλια.

«Υπήρξαν διάφορες προτάσεις, τις οποίες και θα επανεξετάσουμε με τη βοήθεια μηχανικού τής ΕΛΑΣ, που έχει την εμπειρία για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι εγκαταστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες του νησιού», ανέφερε ο κ. Γιακαλής, τονίζοντας πως ο μηχανικός έχει προσκληθεί και θα έρθει σήμερα Τετάρτη στη Μυτιλήνη.

Η κ. Μητρίτσα, σε ό,τι αφορά στο διώροφο κτήριο του Τελωνείου, ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επισκευή του, και μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να αναθέσει την επικαιροποίηση της μελέτης που έχει εκπονηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Εκεί ενδεχομένως και να περιληφθούν οι εργασίες κλεισίματος του ημιυπαίθριου χώρου του Τελωνείου, που θα αυξήσουν έτσι τη χωρητικότητά του.

«Όμως τώρα, ιεραρχώντας ως προτεραιότητα την ανάγκη να στεγαστεί στο συγκεκριμένο χώρο, κι όσο γίνεται πιο σύντομα, μια νέα διαδικασία εξυπηρέτησης επισκεπτών του λιμανιού, οφείλουμε να εξετάσουμε πώς θα εξασφαλιστούν οι καλύτερες το δυνατόν συνθήκες για τη χορήγηση βίζας», επεσήμανε η κ. Μητρίτσα, η οποία έχει και την ευθύνη για τα θέματα στέγασης που αφορούν σε δημόσια κτήρια όπως το Τελωνείο.

Περισσότερος χώρος
Όπως φαίνεται και στο σχέδιο που έχει στα χέρια της η κ. Μητρίτσα, η βασική πρόταση που έχει διαμορφωθεί, αφορά πρώτον στη δημιουργία περισσότερων θέσεων αστυνομικών. Αυτό θα γίνει με το διπλασιασμό, από τέσσερις σε οκτώ, ίσως και δέκα, των θέσεων εργασίας των αστυνομικών που φιλοξενούνται στο Γραφείο Διαβατηρίων. Ο χώρος στο συγκεκριμένο Γραφείο φαίνεται πως επαρκεί, και έτσι δε θα υπάρξει πρόβλημα να τοποθετηθούν εκεί οι υπολογιστές μέσω των οποίων θα ελέγχονται τα δεδομένα των επισκεπτών.

Η δεύτερη παρέμβαση που πρέπει να γίνει, αφορά στο χώρο αναμονής των επισκεπτών, αφού εκ των πραγμάτων, όση προετοιμασία και αν προηγείται της έλευσής τους, θα αυξηθεί ο χρόνος παραμονής τους στην πύλη εισόδου προκειμένου να εκδοθεί η βίζα. Η κ. Μητρίτσα για τις ανάγκες αναμονής προτείνει εναλλακτικά, ή να γίνει περίκλειστο το στέγαστρο που έχει διαμορφωθεί, ή να τοποθετηθεί ένα λυόμενο ακριβώς στο χώρο εισόδου του Γραφείου Διαβατηρίων.

Το στέγαστρο, πλάτους οκτώ μέτρων, μήκους 28 και ύψους τριών, μπορεί να κλείσει με πλεξιγκλάς και να δημιουργηθεί έτσι ένας άνετος χώρος υποδοχής, συνολικού εμβαδού 224 τετραγωνικών, που θα εξοπλιστεί με καθίσματα και φυσικά με κλιματισμό, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες αναμονής των επισκεπτών. Αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει και το λυόμενο που θα τοποθετηθεί και το οποίο προτείνεται να είναι μεταξύ 100 και 200 τετραγωνικών μέτρων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey