Τι λένε τα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Δημιουργική… λογιστική

27/03/2012 - 19:51

Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πως είχε επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα πριν το κλείσιμό της υποστήριξε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Απόστολος Πατέστος, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου πως είχε επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα πριν το κλείσιμό της υποστήριξε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Απόστολος Πατέστος, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα είπε ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στα 55 με 56 εκατ. ευρώ, πως έγιναν ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, πως μειώθηκαν οι χορηγήσεις κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, κατά τον κ. Πατέστο, επιτεύχθηκε βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Συνεταιριστικής στο 15,5%, αν εξαιρεθούν οι επισφαλείς απαιτήσεις των 8,5 εκατ. ευρώ από τα διάφορα θαλασσοδάνεια.

Γιατί υποστηρίζεται ότι βελτιώνονταν τα οικονομικά της Συνεταιριστικής; Διότι εφόσον συνέβαινε αυτό, δε δικαιολογούνταν η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της. Ισχύουν όμως τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πατέστος; Υπήρχε πράγματι βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας; Πότε πάρθηκαν οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάσταση; Μήπως ήδη ήταν πολύ αργά όταν ξεκίνησε η προσπάθεια;

Δε θα ανατρέξουμε στους ισολογισμούς της Συνεταιριστικής από το 2004, για να αποφύγουμε μια μακροσκελή ανάλυση. Άλλωστε, ήδη έχουμε επισημάνει πως από τότε σε όλους τους ισολογισμούς της Τράπεζας καταγράφονταν από τους ορκωτούς ελεγκτές πολύ μεγάλες επισφαλείς απαιτήσεις, που δεν είχαν περιληφθεί στους ισολογισμούς. Επίσης είχαμε επισημάνει την άφρονα επιλογή να δίνονται επί τρία συνεχόμενα έτη μερίσματα, παρά το ότι η Τράπεζα είχε ζημίες από τις επισφαλείς απαιτήσεις.

Η επιδείνωση
Στις 28 Μαΐου τού 2011 δημοσιεύεται στο «Ε» ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών του ισολογισμού της Τράπεζας (έτους 2010), τον οποίο επί ένα μήνα αναζητούσαμε, αλλά μας αποκρυβόταν. Ο τίτλος της ανάλυσης τα έλεγε όλα: «Μεγάλη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Συνεταιριστικής». Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι καταθέσεις της Τράπεζας είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 9,9 εκατομμύρια. Τα λειτουργικά κέρδη έκαναν βουτιά από το 1,7 εκατ. ευρώ, στα 0,543 εκατ. ευρώ. Επίσης τονίζαμε ότι το 2010 μειώθηκαν τα έσοδα της Τράπεζας από τόκους στα 4,05 εκατ. ευρώ, από 5,46 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Παναγιωτέλλης, παραιτούμενος από το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής, είχε υποστηρίξει πως ο προϋπολογισμός τού 2011 έπεσε έξω. Προφανώς, ως μέλος τού Δ.Σ. της Τράπεζας, γνώριζε τα ακριβή οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του περασμένου έτους.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, δημοσιεύσαμε τα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής στο εννεάμηνο του 2011, όπως τα δημοσίευσε η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας.

Εκεί καταγραφόταν περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων της Τράπεζας συγκριτικά με τα μεγέθη τού 2010. Συγκεκριμένα είχαμε μείωση των καταθέσεων και μείωση των χορηγήσεων, πυ οδηγούν σε εύλογη μείωση των εσόδων, γι’ αυτό και η Τράπεζα εμφάνιζε για πρώτη φορά ζημίες - πέραν των επισφαλών απαιτήσεων που καταγράφονταν στον ισολογισμό τού 2010.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις 30 Σεπτεμβρίου τού 2011 οι καταθέσεις στην Τράπεζα ανέρχονταν στα 61,8 εκατ. ευρώ, όμως ο κ. Πατέστος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η καταθέσεις αυξήθηκαν στα 55 με 56 εκατομμύρια!!! Δηλαδή, δεν έχουμε αύξηση, αλλά μείωση των καταθέσεων (εκτός κι αν είναι λάθος το νούμερο που ανέφερε ο κ. Πατέστος).

Γνωρίζουμε ότι οι ζημίες της Τράπεζας στο σύνολο του 2011 ανέρχονται στις 500.000 ευρώ. Κι εδώ γεννάται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί βελτίωση των μεγεθών της Τράπεζας από τη στιγμή που εμφανίζει ζημίες;

Πάσχει από σοβαρότητα το επιχείρημα πως η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας είναι υψηλή αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από τα θαλασσοδάνεια. Διότι πολύ απλά δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Είναι σα να υποστηρίζει ένας παχύσαρκος των 140 κιλών πως έχει ικανοποιητικό βάρος αν αφαιρεθούν τα 60 κιλά περιττού λίπους του.

Είναι λοιπόν φανερό πως το αίτημα για επαναλειτουργία της Τράπεζας δεν μπορεί να στηριχθεί στα οικονομικά μεγέθη της Συνεταιριστικής. Ο όποιος αγώνας γίνει, θα πρέπει να στηριχθεί στον αναπτυξιακό ρόλο του θεσμού και στις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην τοπική οικονομία, και είναι ήδη πολλές.


Ήπια απάντηση Μυρτάκη στις καταγγελίες

Με «συνεταιριστικό πνεύμα» απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ), Νίκος Μυρτάκης, στα όσα καταλόγισαν στον ίδιο και την ΕΣΤΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, Απόστολος Πατέστος, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Θράσος Καλογρίδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχθές Πέμπτη. Το σημαντικότερο στοιχείο από τα όσα μάς είπε, είναι πως πριν από μία διετία η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου χρειάστηκε να ενισχυθεί με κεφάλαια, αναφορά που δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Τράπεζα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Βουνάτσος τον είχε αποκαλέσει «Βούδα» και ο κ. Πατέστος ανέφερε ότι η ΕΣΤΕ δε στήριξε το αίτημα των συνεταιριστικών τραπεζών που έχασαν τις άδειές τους, για ανάκληση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θράσος Καλογρίδης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας, Παρασκευάς Καραϊσκάκης.

Επί της ουσίας, η ΕΣΤΕ κατηγορείται ότι, αν και είναι συνδικαλιστικό όργανο των συνεταιριστικών τραπεζών, δε στήριξε ως όφειλε την Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε από όλους αλλά με πιο ξεκάθαρο τρόπο από τον κ. Καραϊσκάκη, ήταν πως η ΕΣΤΕ γνώριζε την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μυρτάκη, μας δήλωσε ότι δεν έχει καμμία πρόθεση να απαντήσει σε χαρακτηρισμούς. Θεωρεί πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια συνεταιριστική τράπεζα έχουν αντανάκλαση σε όλες τις συνεταιριστικές τράπεζες, αρνούμενος παράλληλα ότι η ΕΣΤΕ γνώριζε την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα μας είπε: «Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η Τράπεζα της Ελλάδος δε μας γνωστοποιεί ποτέ τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει. Τις μάθαμε και εμείς όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα.»

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στήριξης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, μας θύμισε ότι έχει έρθει πολλές φορές στη Μυτιλήνη προκειμένου να βοηθήσει και επίσης πως προ διετίας η Λέσβου - Λήμνου είχε δεχθεί στήριξη και με κεφάλαια.

Φυσικά ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ΕΣΤΕ ποιο θα είναι το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Υποστήριξε πως, παρά τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί αυτή την περίοδο, οι συνεταιριστικές τράπεζες με ενότητα και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουν, όντας βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν.


Ανακοίνωση-καταπέλτης από τη Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου:

«Να μπει ο οικονομικός εισαγγελέας στη Συνεταιριστική»

Καταπέλτης είναι τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου - Λήμνου για τη Συνεταιριστική, και ζητάει να ασχοληθεί με την όλη υπόθεση ο οικονομικός εισαγγελέας.

Σε αντίθεση με άλλους φορείς, μεταφέρει το κέντρο ευθύνης του προβλήματος στη Μυτιλήνη και υπογραμμίζει πως «ένα ακόμη εγχείρημα που θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, κατέρρευσε υπό το βάρος μιας αχαλίνωτης και ανεξέλεγκτης παθογένειας». Αποδεχόμενη πως ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης πιθανότατα να αναλογεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει: «Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί με τίποτα να μειωθεί και να συγκαλυφθεί ο ρόλος που έπαιξε σε αυτήν τη μοιραία κατάληξη η κακοδιαχείριση και καταστρατήγηση βασικών τραπεζικών κριτηρίων. Η λογική της εξυπηρέτησης επιμέρους συμφερόντων που κυριάρχησε κατά καιρούς στη διαχείριση της Τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια, κατέστρεψε ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να αποτελέσει δυνατό εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.»


Στο Επιμελητήριο Λέσβου

Σύσκεψη για τη Συνεταιριστική

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Χθες, στις 7:00 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου επρόκειτο να γίνει σύσκεψη φορέων και συλλόγων στην αίθουσα συνεδριάσεών του, με θέμα «Σωτηρία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου».
Επί της ουσίας πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης έναρξης αγώνα για την ανατροπή της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης ζήτησε από τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη, να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης.

«Η Συνεταιριστική Τράπεζα ήταν ένα σημαντικό τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο. Πρόσθετο πρόβλημα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί η απώλεια των συνεταιριστικών μεριδίων που κατείχε η Περιφέρεια μεταβιβαζόμενα από τη Ν.Α. Λέσβου», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννίρης.

Σε ανακοίνωσή του, το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. «Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου και ζητάμε να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις των συνεταιριστικών τραπεζών όπως αντιμετωπίστηκαν η Proton Bank και η Aspis Bank, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους επενδυτές», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey