Τουριστικά «φιλέτα» και μεμονωμένα ακίνητα οργανισμών του Δημοσίου θα είναι τα πρώτα ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες, με στόχο να εισρεύσουν τα πρώτα έσοδα από την αξιοποίηση της λιμνάζουσας δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Τουριστικά «φιλέτα» και μεμονωμένα ακίνητα οργανισμών του Δημοσίου θα είναι τα πρώτα ακίνητα τα οποία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες, με στόχο να εισρεύσουν τα πρώτα έσοδα από την αξιοποίηση της λιμνάζουσας δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Με δεδομένη τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τη (μη) καταγραφή των δημοσίων ακινήτων, η συγκεκριμένη λύση φαίνεται να είναι η πιο εύκολα... εφαρμόσιμη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο για την αξιοποίηση ακινήτων αξίας περί τα 30 δισ. ευρώ, με ορίζοντα την επόμενη τετραετία έως το 2015. Η πλήρης καταγραφή των δημοσίων ακινήτων φαίνεται ότι... μπορεί και θα περιμένει ακόμη για πολύ, αφού «ακόμη και στο ιδανικό σενάριο να ξεκινούσε τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε διάστημα συντομότερο της τριετίας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Ο μόνος φορέας του Δημοσίου που έχει προχωρήσει στο θέμα της καταγραφής της περιουσίας του αυτήν τη στιγμή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ωστόσο ουδεμία ιδέα έχει για το τι να πράξει...
Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις δύο σημαντικότερες εταιρείες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, οι διοικήσεις των οποίων, αμφότερες, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους πριν από λίγες ημέρες: Η μεν ΚΕΔ, η οποία διαχειρίζεται το 92% της δημοσίας ακίνητης περιουσίας υπολειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σχεδόν, έχοντας να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις από το Σεπτέμβριο του 2009, πριν τις εκλογές, ενώ η ΕΤΑ έχει να αντιμετωπίσει αυτές τις ημέρες ένα ακόμη μεγάλο θέμα, αυτό του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιρρίπτει ευθέως ευθύνες σε όλες τις διοικήσεις της από το 2003 μέχρι σήμερα για το θέμα της επένδυσης στο Λαγονήσι.
Λόγω χρήσεων
Με βάση τις χρήσεις, η περιουσία του Δημοσίου μπορεί να διακριθεί στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του Δημοσίου, στα ακίνητα που εκμισθώνονται για απόδοση εισοδήματος και τα οποία αποφέρουν... ψίχουλα, στη μη αξιοποιούμενη δημόσια περιουσία, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί στο μέλλον και στη δημόσια περιουσία με νομικές εκκρεμότητες και άλλους περιορισμούς (καταπατημένες εκτάσεις, ακίνητα αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ακίνητα με πολεοδομικές εκκρεμότητες κ.ά.). Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες και όχι της πώλησης, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για πολύ μικρά ακίνητα φορέων του Δημοσίου, αλλά και της περιουσίας των κληροδοτημάτων, η οποία έχει περιέλθει στο Δημόσιο και μπορεί να περιλαμβάνει από κατοικίες μέχρι μεμονωμένα καταστήματα και γραφεία.
Τα πιο «ώριμα» ακίνητα
Ελληνικό, αλλά και ακίνητα σε Ρόδο, Κρήτη, Ρίο, Μεσολόγγι, Ζάκυνθο είναι αυτά που συζητούνται περισσότερο για άμεση αξιοποίηση, με δεδομένο και το αρχικό ενδιαφέρον των Καταρινών, οι οποίοι έχουν ζητήσει φακέλους για συγκεκριμένες εκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες προτάσεις της κοινοπραξίας των συμβούλων (Εθνική Τράπεζα, Planet, CSF και Savills Hellas) που συνδράμει την ΚΕΔ στην επιλογή των πρώτων ακινήτων προς αξιοποίηση, κάτι το οποίο βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο, αφού τα ακίνητα δεν είναι και τόσο... ξεκαθαρισμένα.
- Η περιοχή Αφάντου Ρόδου, για την οποία έχει μακρά ιστορία, ο διαγωνισμός αξιοποίησης της έκτασης των 175 στρεμμάτων προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση, ωστόσο το σχετικό σχέδιο δεν έχει προχωρήσει αφού οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν «κολλήσει» τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές.
- Το ίδιο έχει συμβεί και στην περίπτωση του... γνωστού ακινήτου της Αναβύσσου, το οποίο επίσης προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και ξένων ομίλων και πιο πρόσφατα των Καταρινών.
- Μακρά ιστορία που ανάγεται στο 2003 έχει το πρώην εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, με την προβλεπόμενη προς εκμετάλλευση έκταση να εκτιμάται ότι θα είναι εμβαδού περίπου 200 στρεμμάτων. Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα μπορούν να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις άνω των 60.000 τετραγωνικών μέτρων, με πεντάστερο ξενοδοχείο 600 κλινών, συνεδριακό/εκθεσιακό κέντρο, μαρίνα, ναυτιλιακό κέντρο κ.ά..
- Από τα πλέον γνωστά δημόσια ακίνητα είναι και αυτό της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών, όπου μπορούν να υλοποιηθούν είτε τουριστικές επενδύσεις είτε επενδύσεις στο κομμάτι της ενέργειας. Η έκταση είναι άνω των 700 στρεμμάτων και ο σχετικός διαγωνισμός προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.
- Οι περιπτώσεις των ανενεργών αλυκών σε Μεσολόγγι και Ζάκυνθο περιλαμβάνονται ακόμη στα πιο ώριμα ακίνητα. Για τα 278 στρέμματα στο Μεσολόγγι έχει ζητηθεί ο φάκελος από τους Άραβες, ενώ για την περίπτωση των αλυκών Ζακύνθου η σχετική μελέτη προτείνει μεταξύ άλλων δημιουργία ενός θεματικού πάρκου άλατος, το οποίο θα προωθεί την εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη, πιλοτικό κέντρο παραγωγής βιολογικού αλατιού, δημιουργία λίμνης 10 στρεμμάτων περίπου, μουσείο άλατος και λαϊκού πολιτισμού, υπαίθριο θέατρο 300 θέσεων (ημιμόνιμη κατασκευή) κ.ά..
*ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.