Πάνω από 45.000 αιτήσεις κατατέθηκαν (σε πανελλαδικό επίπεδο) στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως χθες το μεσημέρι, δεν υπήρχαν στοιχεία για το πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο.
Πάνω από 45.000 αιτήσεις κατατέθηκαν (σε πανελλαδικό επίπεδο) στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πρόκειται για τις χρηματοδοτήσεις των ΠΕΠ, όπως είναι γνωστές στους περισσότερους επαγγελματίες). Ως χθες το μεσημέρι, δεν υπήρχαν στοιχεία για το πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο.
Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ. Ένας ελάχιστος μέσος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου, υπολογίζεται στα 50.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν ένας στους πέντε επιχειρηματίες που κατέθεσαν αίτηση, αφού δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 10.000 επενδυτικά σχέδια.
Μεγάλο μειονέκτημα του προγράμματος είναι ότι δεν έχει περιφερειακή κατανομή των πόρων. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διασφαλισμένοι οι πόροι που αφορούν τις επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επιπλέον τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων από τη Λήμνο, τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχουν να ανταγωνιστούν αυτή την στιγμή τα επενδυτικά σχέδια από όλη τη χώρα.
Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Οικονομίας είναι αποφασισμένο να επαναπροκηρύξει το πρόγραμμα με χρηματοδότηση άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Παράταση για τον αναπτυξιακό νόμο
Ένα αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, καθώς δόθηκε παράταση στην υποβολή επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο. Η προθεσμία υποβολής αίτησης έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά η παράταση κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την προετοιμασία του επενδυτικού φακέλου.