Η τουριστική περίοδος για τη Λέσβο ολοκληρώθηκε, τυπικά, στις 22 Οκτωβρίου 2010, με την αναχώρηση της τελευταίας πτήσης τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Ουσιαστικά, όμως, η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις Τούρκων τουριστών. Όπως έγραψε το «Ε» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, 172 Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο για το τριήμερο 29 έως 31 Οκτωβρίου 2010, ενώ στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να έρθουν πολλοί περισσότεροι.
Το άνοιγμα των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους πολίτες που έχουν «πράσινα διαβατήρια», αν και έγινε στις αρχές του Αυγούστου, εξελίχθηκε σε μια μικρή, αλλά σημαντική τονωτική ένεση για τον τουρισμό της Λέσβου. Η τουρκική τουριστική αγορά είναι πηγή ελπίδας για τον τουριστικό τομέα του νησιού, καθώς τόσο οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με τσάρτερ όσο και οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών με πλοία καταγράφουν πτώση.
Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, τα οποία δείχνουν ότι η μείωσή τους έφθασε στο 12,67%, από την αρχή του χρόνου. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2010 οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στη Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 9.051 άτομα, σε σχέση με το 2009. Η τουριστική κίνηση του νησιού, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις μεγάλες δαπάνες τουριστικής προβολής, ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία από το 2007 και μετά και πιο συγκεκριμένα: το 2007 οι αφίξεις έφθασαν στις 76.747, το 2008 υποχώρησαν στις 74.234, το 2009 βρέθηκαν ακόμη πιο χαμηλά, στις 71.417, και το 2010 «προσγειώθηκαν» στις 62.366 αφίξεις. Να σημειωθεί ότι οι αφίξεις τού 2010 είναι λιγότερες και από εκείνες του 2005 ακόμα. Εκείνη τη χρονιά είχαν επισκεφθεί το νησί 66.400 τουρίστες.
Κάτω και οι Έλληνες
Για τους Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Λέσβο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, οι πληροφορίες από ναυτιλιακούς κύκλους αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 10% περίπου.
Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις Τούρκων τουριστών, δείχνουν ότι τον Αύγουστο τού 2010 ανήλθαν στις 3.683, το Σεπτέμβριο σε 2.065 και τον Οκτώβριο σε 685. Συνολικά, δηλαδή, μέσα σε διάστημα τριών μηνών έφθασαν στη Λέσβο 6.433 Τούρκοι τουρίστες. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους επισκέπτες του Νοεμβρίου, είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε τους 7.000.
Ο αριθμός των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών του νησιού είναι μεγάλος, όμως οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στο νησί είτε μια ημέρα είτε δύο με τρεις. Για το 2011 θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών και παράλληλα να αυξηθούν και οι μέρες διαμονής τους στη Λέσβο.
Χάνουμε τους Ευρωπαίους
Το 2010 ο τουρισμός της Λέσβου δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες του νησιού προήλθαν από 12 χώρες, μία λιγότερη από το 2009 (την Ελβετία). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χάθηκε άλλη μια αγορά, αυτή της Σλοβακίας. Το 2011 αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι χώρες προέλευσης των τουριστών του νησιού. Συν τοις άλλες, από τις 13, μόλις σε τέσσερις περιπτώσεις καταγράφεται οριακή αύξηση των αφίξεων. Πρόκειται για την Αγγλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Κύπρο. Σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφουμε μεγάλη κάμψη. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ολλανδία, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές για τη Λέσβο. Το 2010 οι αφίξεις Ολλανδών τουριστών ήταν 14.427, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 16.665 - δηλαδή μέσα ένα χρόνο χάσαμε 2.238 τουρίστες.
Ακόμη πιο μεγάλες ήταν οι απώλειες Τσέχων τουριστών. Το 2010 ήρθαν στο νησί 2.942 λιγότεροι Τσέχοι τουρίστες και πιο συγκεκριμένα από 7.165 τουρίστες το 2009, το 2010 έφθασαν μόλις 4.223. Αλλά και από τη Σουηδία οι αφίξεις τουριστών κατέγραψαν μεγάλη πτώση κατά 1.569 τουρίστες μέσα σε ένα χρόνο (οι 3.910 τουρίστες τού 2009 έγιναν 2.341 το 2010).
Πέρα από τις αδυναμίες που έχει ο τουριστικός τομέας της Λέσβου, οι απώλειες τουριστών οφείλονται και στη γενικότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία ακολουθούν προγράμματα λιτότητας και η Γερμανία συνεχίζει την πολιτική παγώματος των μισθών. Οπότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης θα συνεχιστεί.
Οι διαφημιστικές καμπάνιες που γίνονται στις αγορές τις δυτικής Ευρώπης, το καλύτερο που μπορούν να πετύχουν είναι μείωση του ρυθμού πτώσης των αφίξεων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να γίνουν ανοίγματα σε νέες αγορές όπως είναι η Τουρκία και η Ρωσία. Επιπλέον, είναι διαπιστωμένο ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Τούρκων και των Ρώσων τουριστών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Ευρωπαίων. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία και το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς θα αποδειχθεί πολλαπλά επωφελής για την τοπική τουριστική «βιομηχανία», μια και θα ανασχέσει όχι μόνο την πτώση των αφίξεων, αλλά και την πτώση του τζίρου. Η οποία από τους επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμάται πως για το 2010 κυμάνθηκε μεταξύ 30% και 50%.
Είπαν…
Ο πρόεδρος της Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τουριστικής κίνησης του 2010, δήλωσε στο «Ε»: «Το έχω πει στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω: κάθε τουρίστας που χάνουμε, αντιστοιχεί σε απώλεια 1.000 ευρώ για την οικονομία του νησιού. Η απώλεια 9.051 τουριστών αντιστοιχεί σε απώλεια 9.051.000 ευρώ.
Η φετινή χρονιά μάς έδειξε ξεκάθαρα ότι πρέπει να στραφούμε προς την Ανατολή. Οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στο νησί μας είναι υψηλού επιπέδου. Πρέπει να οργανωθεί με επαγγελματικό τρόπο η προβολή μας στην Τουρκία και πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, για να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες σε αυτούς τους τουρίστες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σύντομα θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Συνθήκης Σένγκεν και Τούρκων επισκεπτών με “μπλε διαβατήρια”. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι τουρίστες που θα επισκέπτονται τη Λέσβο θα αυξηθούν πάρα πολύ.
Επιπλέον, ήδη διερευνούμε τις δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών και από άλλες χώρες της Ανατολής, με κοινά τουριστικά πακέτα τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται σε ένα ταξίδι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), δύο ηπείρους (Ασία και Ευρώπη) και να γνωρίζουν δύο πολιτισμούς.
Σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, είναι σαφές ότι, αν δε μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, δεν πρόκειται να δούμε ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης.»
Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Σαμιώτης τονίζει: «Το στοιχείο που άλλαξε την πορεία της τουριστικής κίνησης της Λέσβου το 2010, είναι οι αφίξεις Τούρκων τουριστών. Αν συνυπολογίσουμε τις αφίξεις των Τούρκων και τις απώλειες των Ευρωπαίων τουριστών, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε απώλειες της τάξεως του 6% έως 7%. Κατά συνέπεια, μπορούμε να πούμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα και υπάρχουν τώρα προοπτικές τα επόμενα χρόνια να πάμε καλύτερα.
Ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκυρία το άνοιγμα των συνόρων για όσους Τούρκους διαθέτουν “πράσινα διαβατήρια”. Εμείς, σε έναν ολόκληρο χρόνο, στέλνουμε στην Τουρκία 21.000 επισκέπτες. Από εκεί, μέσα σε τρεις μήνες ήρθαν 6.500 τουρίστες. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο θα είναι περισσότερες από τις επισκέψεις Ελλήνων στην Τουρκία.
Όλοι οι κλάδοι του τουριστικού τομέα δούλεψαν αρκετά τη φετινή χρονιά και μόνο στα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας είχαμε μεγάλη κάμψη του τζίρου. Οφείλουμε όλοι μια δημόσια αναγνώριση σε εκείνους που επί χρόνια καλλιεργούσαν καλές σχέσεις με τα απέναντι τουρκικά παράλια. Επίσης θεωρώ ότι δημόσια αναγνώριση οφείλεται και στην Κίνηση “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, που προώθησε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας με την Τουρκία και έβαζε πάντα το θέμα για τα “πράσινα διαβατήρια”.
Θετικό επίσης είναι ότι φέτος για πρώτη φορά είχαμε τέσσερα καράβια στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Πάντα έλεγα, ας έχουμε καράβια για να εξυπηρετείται ο κόσμος κι ας είναι μην είναι γρήγορα. Στο μέλλον θα έρθουν και τα γρήγορα πλοία. Ο μεγάλος αριθμός πλοίων είχε ως αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί φέτος το πρόβλημα των προηγούμενων ετών, που οι επισκέπτες που έφερναν τα οχήματά τους δεν μπορούσαν να βρουν εισιτήριο επιστροφής. Η δρομολόγηση του “European Express” έδωσε πολλές λύσεις.»
ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ