Την άμεση διακοπή της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου στα Πάμφιλα ζητά ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παμφίλων, με έγγραφο που έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, της Περιφέρειας και τον εισαγγελέα Μυτιλήνης.
Την άμεση διακοπή της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της ΕΑΣ Λέσβου στα Πάμφιλα ζητά ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παμφίλων, με έγγραφο που έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, της Περιφέρειας και τον εισαγγελέα Μυτιλήνης.
Πέρα από τη διακοπή της λειτουργίας της μονάδας, ο Σύλλογος ζητά:
- Τη διακοπή της ισχύος της απόφασης του νομάρχη, με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ένωσης.
- Τη διακοπή ισχύος της απόφασης του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που παρατείνει το χρόνο ισχύος των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου.
- Την απαγόρευση εισαγωγής πυρήνας στο συγκρότημα από τα ελαιοτριβεία που το τροφοδοτούν και την απομάκρυνσή της με νόμιμο τρόπο αυτής που ήδη έχει συσσωρευτεί εκεί.
- Την άμεση δρομολόγηση εναλλακτικών λύσεων διάθεσης του ελαιοπυρήνα (μεταφορά εκτός νησιού).
- Την άμεση δρομολόγηση κατασκευής του νέου εργοστασίου στη θεσμοθετημένη περιοχή.
Αποτέλεσμα ελέγχων…
Τα παραπάνω ζητήματα τίθεται από το Σύλλογο γιατί σε αλλεπάλληλους ελέγχους που έγιναν από το Λιμενικό διαπιστώθηκε ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Σκάλας Παμφίλων. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Χωριατέλλης, «από τις 28 Ιανουαρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί το πυρηνελαιουργείο έως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επιβληθεί 10 μηνύσεις και δύο καταγγελίες.
Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκαν άλλες δύο μηνύσεις και παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δε διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας.».
Ο Σύλλογος στο έγγραφό του επισημαίνει ότι οι αιτίες της ρύπανσης είναι:
- Οι ανεπεξέργαστες ποσότητες ελαιοπυρήνα δεν αποθηκεύονται σε στεγασμένο και μονωμένο χώρο του πυρηνελαιουργείου, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται από την ισχύουσα άδεια.
- Παρατηρείται συνεχής διαφυγή παραπροϊόντων-κατασταλαγμάτων ή και υγρών αποβλήτων στο έδαφος, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται από την ισχύουσα άδεια.
Δηλαδή, επειδή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ανεπεξέργαστης πυρήνας σε μη στεγασμένους χώρους, όταν βρέχει η πυρήνα ξεπλένεται και τα νερά αυτά καταλήγουν στη θάλασσα μέσω του δικτύου όμβριων υδάτων.
Τη συστηματική παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου διαπιστώνει σε έγγραφό της, στις 5 Μαρτίου, και η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι ανωτέρω διαπιστώσεις από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (εντός 20ημέρου) πιστοποιούν συστηματική και σοβαρή παράβαση των εγκεκριμένων όρων της σχετικής απόφασης και καταδεικνύουν την απροθυμία, ή αδυναμία της επιχείρησης να τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις.»
Προς την ΕΑΣΛ
Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενη προς την ΕΑΣ Λέσβου, η υπηρεσία αναφέρει: «Θα διακόψουμε την ισχύ της σχετικής απόφασης στην επόμενη διαπίστωση παράβασης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, δίχως άλλη προειδοποίηση, καθόσον θα τεκμηριώνεται απόλυτα πλέον, ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον της περιοχής από τον τρόπο λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου.»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι επιτρέπουν τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου της Ένωσης μέχρι τις 30 Απριλίου. Δηλαδή μένει μόνο ενάμισης μήνας για τη λειτουργία, προκειμένου να εκχειλιστεί η πυρήνα που υπάρχει στη μονάδα. Το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου ίσως να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου προβλήματος, αφού πολύ δύσκολα η πυρήνα που ήδη έχει συγκεντρωθεί μπορεί να φύγει από εκεί.
Χθες το πρωί, ο διευθυντής του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΕΑΣ Λέσβου, κ. Δημήτρης Ζαφειρίου, βρέθηκε ακόμη μια φορά στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης για να δώσει κατάθεση, μετά από καταγγελία που έγινε με αντικείμενο τη ρύπανση της περιοχής από την πυρήνα.