Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι 10 απ’ τις 1.300 θέσεις που ανοίγουν πανελλαδικώς στην κατάρτιση στον τομέα της υγείας αφορούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για το οποίο ξεκινά σύντομα η υλοποίηση δράσης που απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, άνεργους γιατρούς, νοσηλευτές, διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων και σε λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό.
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την προκήρυξη της δράσης «Κατάρτιση ανέργων επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας νοσοκομείων)», που στοχεύει στην κοινωνικοοικονομική ένταξη των ανέργων επαγγελματιών υγείας. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 24:00΄.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 15.600.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ) με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι, επαγγελματίες υγείας, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Διευκρινίζεται ότι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τού ΟΑΕΔ.
Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα απόκτησης του voucher κατάρτισης, έπειτα από εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος στο http://www.voucher.gov.gr/.
Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, με τη μορφή μοριοδότησης που συνδιαμορφώνουν:
- η οικογενειακή κατάσταση,
- το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό οικονομικού έτους 2013,
- ο χρόνος ανεργίας, (μέχρι 12 μήνες και από 12 μήνες και πάνω),
- η ηλικία (άνεργοι μέχρι 29 ετών θα μοριοδοτηθούν υψηλότερα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 240 ωρών (περίπου δύο μήνες) και πρακτική άσκηση σε δημόσια νοσοκομεία διάρκειας 960 ωρών, η οποία δε θα υπερβαίνει τους επτά μήνες.
Τόσο η θεωρητική κατάρτιση, όσο και η πρακτική άσκηση είναι επιδοτούμενη. Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν, ως προς το θεωρητικό μέρος, από παρόχους κατάρτισης.
Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση) θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε συνεργαζόμενους φορείς (δημόσια νοσοκομεία και υπηρεσίες αυτών), ανάλογα με το είδος του αντικειμένου της κατάρτισης, βάσει συμφωνητικού υλοποίησης, που θα υπογράψει ο πάροχος κατάρτισης με την οικεία υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ), όπου ανήκει το νοσοκομείο.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν μία «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» οικονομικής αξίας 12.000 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), αλλά και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων, από τους παρόχους κατάρτισης.
Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.440 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων). Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 5.760 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, συνολικά ανέρχεται σε 7.200 ευρώ. Η επιταγή θα δοθεί σε δύο δόσεις.
Οι θέσεις που εγκρίθηκαν για τη Λέσβο είναι οι εξής 10:
- Μία ιατρών
- Τέσσερις νοσηλευτών/-τριών
- Μία Διοίκησης Μονάδων Υγείας
- Μία Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
- Μία Ραδιολόγων Ακτινολόγων
- Μία Διοικητικού Οικονομικού
- Μία Πληροφορικής