Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε για το Βόρειο Αιγαίο και τους νέους ανέργους του, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης, η ανακοίνωση απ’ το Υπουργείο Εργασίας των αποτελεσμάτων για την απόδοση πανελλαδικώς 35.000 επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους 18 - 29 ετών. Κι αυτό γιατί τελικά και παρά το σημαντικό ενδιαφέρον που υπήρξε από νέους της Περιφέρειας, δικαιούχοι επιταγής έγιναν περίπου οι μισοί απ’ όσους υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους, ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν επιλαχόντες. Με την προκήρυξη, η ενδεικτική κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια έδινε στο Βόρειο Αιγαίο 1.119 επιταγές.
Παρά την πρόβλεψη, όμως, επιλέχθηκαν απ’ τους αιτούντες μόλις 384 ως δικαιούχοι επιταγής και 310 έμειναν με το χαρακτηρισμό του επιλαχόντος, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν παίρνουν επιταγή.
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως οι «επιταγές» της νησιωτικής Περιφέρειας που βαρύνεται με τους πλέον αποκαρδιωτικούς δείκτες ανεργίας, «ταξίδεψαν» σ’ άλλες περιφέρειες της χώρας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ντόπιο δυναμικό των νέων που στερείται και αυτή την «υποτυπώδη» βοήθεια απασχόλησης που εξασφαλίζουν οι συγκεκριμένες επιταγές.
Μένουν εκτός
Η προκήρυξη του προγράμματος έγινε την Πρωταπριλιά και η υποβολή των αιτήσεων έληξε στις 20 Μαΐου. Μια μέρα μετά, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας τα αποτελέσματα της δράσης «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών», σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 126.520 αιτήσεις, οι 76.276 από αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και 50.244 από αποφοίτους πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Πανελλαδικώς το πρόγραμμα διαθέτει 35.000 επιταγές για άνεργους νέους, ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, και αφορά τόσο σε θεωρητική κατάρτιση, όσο και σε πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, για την πρώτη κατηγορία, των αποφοίτων υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποβλήθηκαν 398 αιτήσεις, εκ των οποίων επιταγή λαμβάνουν 198 επιλεγέντες και 200 υποψήφιοι παραμένουν ως επιλαχόντες. Η αρχική κατανομή έδινε στο Βόρειο Αιγαίο 657 επιταγές για αυτή την κατηγορία.
Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, υποβλήθηκαν 296 αιτήσεις και ως δικαιούχοι επιταγής αξιολογήθηκαν 186, ενώ οι υπόλοιποι 110 μένουν επιλαχόντες. Η πρόβλεψη αρχικά του προγράμματος ήταν να δοθούν στους αποφοίτους αυτούς του Βορείου Αιγαίου 462 επιταγές.
Αθροιστικά, λοιπόν, 310 επιλαχόντες θα ήταν δικαιούχοι επιταγής αν το Υπουργείο Εργασίας δε φρόντιζε να ικανοποιήσει άλλες περιφέρειες που ενδεχομένως είχαν μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων απ’ το Βόρειο Αιγαίο, αλλά έλαβαν και συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιταγών.
Γιατί;
Είναι ενδεικτικό πως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (που δεν περιλαμβάνεται στις περιφέρειες του Στόχου 1 και λαμβάνει εξ ορισμού μικρότερες ενισχύσεις απ’ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ), ενώ υπήρξε πολύ μικρό ενδιαφέρον, δόθηκαν σχεδόν ίδιες επιταγές. Συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο υποβλήθηκαν 694 αιτήσεις και δόθηκαν 384 επιταγές, ενώ στο Νότιο Αιγαίο υποβλήθηκαν 322 αιτήσεις και δόθηκαν 204 επιταγές.
Τα αποτελέσματα, εκτός απ’ τους ανέργους, δυσαρέστησαν έντονα και τα ΚΕΚ που μετάσχουν στα προγράμματα, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα και στην προοπτική έγκρισης σαφώς μεγαλύτερου αριθμού επιταγών στα νησιά, είχαν προετοιμάσει συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσδοκώντας - όπως και οι άνεργοι - δουλειά απ’ τη συγκεκριμένη παρέμβαση.
Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας, η διευθύντρια του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (ΚΕΚΑΠΕΛ), δρ. Μαρία Κωνστάντογλου, μας είπε ότι κατ’ αρχάς θα επιδιωχθεί πληροφόρηση για τον τρόπο που λειτούργησε το όλο σύστημα επιλογής δικαιούχων, και φυσικά εξηγήσεις γιατί υπάρχει τέτοια απόκλιση μεταξύ της αρχικής ενδεικτικής κατανομής και της τελικής έγκρισης στο Βόρειο Αιγαίο.