Νέος «βραχνάς» για τους κτηνοτρόφους η πανώλη

Παράταση Απαγόρευσης Μετακινήσεων Αιγοπροβάτων

02/08/2024 - 13:05 Ενημερώθηκε 02/08/2024 - 15:24

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ.πρωτ : 294 / 230532/01-08-2024 εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σχετικό) και μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση, κρουσμάτων Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στην ΠΕ Δυτ. Αττικής και ΠΕ Ηρακλείου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης και με στόχο την αποτροπή διασποράς του νοσήματος απαγορεύονται από 04/08 έως και 11/08 σε όλη την Επικράτεια της χώρας όλες οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους των αιγοπροβάτων και των βοοειδών τα οποία προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό .

Επιπρόσθετα η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλη κάνει γνωστό ότι  από 31/07/2024 οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος, δεν θα δίνουν έγκριση μετακίνησης φορτίων ζώντων αιγοπροβάτων από τη Ρουμανία (ελεύθερες περιοχές στη Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών) στην Ελλάδα, μέχρι τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα να την επιτρέψουν .

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και αποτροπή της Νόσου  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:  για την Δ/νση  Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα  τηλέφωνα  2251047427 και 2251042236, για το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου στο τηλέφωνο 2254022302, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου στα τηλέφωνα 2271353203 και  2271353202, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Σάμου στα τηλέφωνα 2273350423  και 2273350440 και για το Τμήμα Κτηνιατρικού Κέντρου Ικαρίας στο τηλέφωνο 2275351327.

Ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ΠΑΝΩΛΗ

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η εκδήλωση του ιού της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία τόσο με τους αρμόδιους φορείς όσο και με τους κτηνοτρόφους για τη θωράκιση των ζώων και κατ΄ επέκταση του ζωικού κεφαλαίου του νησιού.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος για θέματα που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή του Δήμου Μπάμπης Δερεδίνης, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με δεδομένη την Απόφαση επέκτασης κατά μία εβδομάδα των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης, προγραμματίζει και επιπλέον συναντήσεις με Κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και κτηνοτρόφους της Δυτικής Λέσβου για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους.

«Η εξάπλωση της πανώλης αιγοπροβάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα μας προκαλεί σίγουρα ανησυχία, ειδικά στο Δήμο Δυτικής Λέσβου που είναι μια αμιγώς κτηνοτροφική περιοχή. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και μιλάμε με τους κτηνοτρόφους για να καταφέρουμε να θωρακίσουμε το νησί. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους και τους συσχετιζόμενους με την κτηνοτροφία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο επόμενο διάστημα. Η θάλασσα που μας περικλείει αποτελεί ένα φυσικό οχυρό αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», δήλωσε ο κ. Δερεδίνης.

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδρομο στοματίτιδας-πνευμονοεντερίτιδας» αποτελεί υψηλής μεταδοτικότητας, ιογενές νόσημα των μικρών μηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων). Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας. Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται:

Με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

- Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.

- Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.

- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

- Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.

- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.

- Περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.

- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αυτής) και χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν

- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως και εργαλείων, εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις).

- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.

- Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

- Απεντόμωση, μυοκτονία,  καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών.

-Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey