Η ΠΑΣΕΓΕΣ πάει στα δικαστήρια

01/07/2012 - 05:56
Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νόμου για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα.
Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νόμου για την αναμόρφωση των συνεταιρισμών από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα. Στην συνεδρίαση πήρε μέρος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Όπως μας είπε, αποφασίσθηκε, την Τετάρτη, στο ξενοδοχείο President της Αθήνας, να πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ενώσεων της χώρας, όπου θα αποφασιστεί πώς θα αντιμετωπισθεί ο νέος νόμος. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, υπογραμμίζεται ότι ομόφωνη θέση του Δ.Σ. είναι πως πρόκειται για το χειρότερο νόμο όλων των εποχών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. «Πρόκειται για ένα νόμο που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και αξίες, είναι αντιδημοκρατικός και αντισυνταγματικός. Είναι τελικά ένας παράνομος νόμος», επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Ακόμη αναφέρεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη, η πρόταση που θα παρουσιασθεί είναι «η πολιτική ακύρωση και ανατροπή του νόμου αυτού».
Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ θα αποφασίσει την προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και έτσι να παγώσει η εφαρμογή του. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει στα χέρια της γνωμάτευση καθηγητή πανεπιστημίου, που αναλύει ποιες διατάξεις του νόμου και για ποιους λόγους είναι αντισυνταγματικοί. Πέρα από την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η ΠΑΣΕΓΕΣ θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τους συνεταιρισμένους αγρότες ενάντια του νόμου.
Το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας του νόμου, είναι ότι περιορίζει σε πρωτοφανή βαθμό, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Καθώς οδηγεί υποχρεωτικά στην συγχώνευση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και στη μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή σε Εταιρικές Συμπράξεις.
Παράλληλα περιορίζει τα δικαιώματα των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που είναι μέλη των συνεταιρισμών, να εκλέγονται στα Διοικητικά Συμβούλια και τα άλλα αιρετά όργανα των Συνεταιρισμών.

Πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών που τάσσονταν κατά του νόμου, τώρα επανεξετάζουν την στάση τους. Όχι επειδή άλλαξαν άποψη, αλλά επειδή φοβούνται τα νομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περίπτωση που δεν εφαρμόσουν το νόμο. Επί του παρόντος, τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις και κυρίως οι ενέργειες της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τα δικά του ισχυρά χαρτιά στη μάχη για την εφαρμογή του νόμου. Το σημαντικότερο από αυτά είναι τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου που έχουν δοθεί σε πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών της χώρας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, έχουν δανειοδοτηθεί οι Σιτοπαραγωγικές Ενώσεις για την συγκέντρωση του σιταριού, οι Οινοπαραγωγικές Ενώσεις για την συγκέντρωση των σταφυλιών και επίκειται η δανειοδότηση των Ελαιοπαραγωγικών Ενώσεων για την συγκέντρωση του ελαιολάδου. Οι δόσεις των δανείων αυτών, δεν πληρώνονται και είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα είτε με Υπουργικές Αποφάσεις έχει παραταθεί η περίοδος εξόφλησης τους.
Συνεπώς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να στραγγαλίσουν οικονομικά όλες αυτές τις Ενώσεις. Γι’ αυτό και πάρα πολλοί πρόεδροι Ενώσεων που διαφωνούν με το νόμο, αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια.
Όσες Ενώσεις δεν έχουν λάβει τέτοια δάνεια, έχουν υποθηκευμένη την ακίνητη περιουσία τους στην Αγροτική Τράπεζα είτε γιατί χρωστούν δάνεια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας από τη μείωση των πιστωτικών ορίων τους. Οι αντιδράσεις κι αυτών των Ενώσεων μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση, από την στιγμή που το κράτος ελέγχει πλήρως και την Αγροτική Τράπεζα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey