Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, καθώς βλέπουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους αφήνει έξω από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ.
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, καθώς βλέπουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους αφήνει έξω από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων λήφθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ, στη σύσκεψη που έγινε στην Καλλονή με πρωτοβουλία της ΕΑΣ Λέσβου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.
Οι προτάσεις που τέθηκαν προς συζήτηση στη σύσκεψη ήταν να γίνει μια κινητοποίηση στην Λέσβο, να συμμετάσχουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης στην Αθήνα και να συμμετάσχουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο ΣΕΚ στην Αθήνα, στις 6 Απριλίου.
Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε ήταν να γίνει συντονισμός με τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, καθώς ούτε αυτοί γνωρίζουν έως σήμερα πόσα χρήματα θα πάρουν από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ. Στη σύσκεψη της Καλλονής αποφασίσθηκε ακόμη, στην Επιτροπή που έχει συσταθεί για να επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να συμμετάσχουν τρεις συνεταιριστές, οι Σταύρος Χηδεριώτης από τα Παράκοιλα, Ιγνάτης Μανάβης από τη Στύψη και Νίκος Βασίβαγλης από την Κλειού.
Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου θα λάβουν κάποια εξτρά επιδότηση. Το ζήτημα αυτό πρόκειται να συζητηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Γέρας, με τη συμμετοχή των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών του νησιού.
Από τη στιγμή που έχει προγραμματισθεί να γίνει κινητοποίηση του ΣΕΚ στην Αθήνα, το πιθανότερο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θα λάβουν μέρος σε αυτήν και η κινητοποίηση που προγραμματίζεται για το νησί θα μεταφερθεί για μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.
Ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο κοινών κινητοποιήσεων με τους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης την Κυριακή.
Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη
Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης δεν ικανοποιήθηκε από τα όσα υποσχέθηκε ο υπουργός και βρίσκεται σε αναβρασμό. Η κατάσταση ήταν έτσι κι αλλιώς τεταμένη, αλλά η κατάσταση εντάθηκε όταν οι αγρότες του νησιού διαπίστωσαν ότι οι επιπλέον πιστώσεις που δίνονται για την ελαιοκομία ανεβάζουν τη στρεμματική επιδότηση στα εννέα ευρώ ανά στρέμμα. Η συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με τους φορείς της Κρήτης και πολλούς αγρότες κράτησε πάνω από πέντε ώρες.
Το κύριο αίτημα που έθεταν οι αγρότες της Κρήτης ήταν να δοθούν 100 εκατ. ευρώ για την αγροτική παραγωγή του νησιού, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον υπουργό, με αποτέλεσμα να τους εξαγριώσει ακόμη περισσότερο.
Ανοιχτό είναι πάντα το ενδεχόμενο να κατέβουν σε κινητοποιήσεις οι αγρότες της Κρήτης στην Αθήνα, ωστόσο χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γωνιωτάκης, απέφυγε να πάρει θέση σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κι αυτό γιατί, όπως μας είπε, υπάρχουν πολλά θέματα ανοιχτά, όχι μόνο για τους αγρότες της Κρήτης αλλά συνολικά για όλους τους αγρότες της χώρας. Κάνοντας έναν πρώτο σχολιασμό της σύσκεψης αλλά και της ανακοίνωσης του υπουργείου, ο κ. Γωνιωτάκης μάς είπε: «Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν ακόμη. Είναι σαφές ότι δε δίνεται τίποτα στους κτηνοτρόφους, όπως και ότι το τοπίο στο ελαιόλαδο είναι θολό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις, ενώ στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί πόση θα είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων που θα δοθεί σε όσους έχουν θερμοκήπια.»
Θετικό θεωρεί ο κ. Γωνιωτάκης το ότι κάτω από πολύ μεγάλη πίεση το υπουργείο άρχισε να συζητά το ζήτημα της ρύθμισης των αγροτικών χρεών. Ωστόσο σημειώνει ότι από την ανακοίνωση του κ. Χατζηγάκη προκύπτει πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού αναφέρει ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με την Αγροτική Τράπεζα.