Ένα εξαιρετικά μικρό συλλαλητήριο με περίπου 300 με 400 κτηνοτρόφους, κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στο Σύνταγμα τη Δευτέρα. Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, περίπου 70 άτομα, ήταν το σημαντικότερο και καλύτερα οργανωμένο μπλοκ της κινητοποίησης.
Ένα εξαιρετικά μικρό συλλαλητήριο με περίπου 300 με 400 κτηνοτρόφους, κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στο Σύνταγμα τη Δευτέρα. Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, περίπου 70 άτομα, ήταν το σημαντικότερο και καλύτερα οργανωμένο μπλοκ της κινητοποίησης, ξεχώριζαν δε από τους υπόλοιπους καθώς είχαν το δικό τους πανό.
Ενδεικτικό του πόσο λίγο κόσμο είχε η κινητοποίηση, είναι ότι μόλις 10 άτομα ανέβηκαν από την Κρήτη για την κινητοποίηση, ενώ από την γειτονική Βοιωτία δεν ήταν περισσότερα από 30 άτομα. Από τις Σέρρες, είχε κατεβεί μόλις ένα λεωφορείο. Μικρή ήταν η συμμετοχή κι από τις άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας. Ένας ακόμη αντίπαλος των κτηνοτρόφων, ήταν η δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί στην Αθήνα. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι, όπως ήταν προγραμματισμένο, και ολοκληρώθηκε στις 1.30 μετά το μεσημέρι.
Φρέσκο γάλα…
Ο Σύνδεσμος Κτηνοτροφίας φρόντισε να συγκεντρωθούν και να μοιραστούν σε όσους πέρασαν από το κέντρο της Αθήνας, μεγάλες ποσότητες φρέσκου γάλακτος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, αργά χθες το απόγευμα, μας έλεγε ότι «αν από όλους τους νομούς της χώρας, είχαν κατεβεί όσοι κτηνοτρόφοι κατέβηκαν από την Λέσβο, η κινητοποίηση θα είχε πετύχει.».
Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γωνιωτάκης, απέδωσε την αποτυχία της κινητοποίησης σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποτραπεί η κάθοδος των κτηνοτροφών, ο δεύτερος ήταν ότι είχε πραγματοποιηθεί κινητοποίηση για το ίδιο θέμα την προηγούμενη εβδομάδα και ο τρίτος ότι αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα είναι στο φόρτε της δουλειάς τους.
O πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας υποστήριξε ότι η Αστυνομία δεν επέτρεψε σε πολλά λεωφορεία με διαδηλωτές, να φθάσουν στην Αθήνα.
Οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα πριν τις 12, και ακολούθως με συνθήματα και κρατώντας πλακάτ στα χέρια τους, ξεκίνησαν την ειρηνική τους διαμαρτυρία. Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας και στον πρόεδρο της Βουλής.
«Είμαστε εδώ, για να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία, ένας από τους βασικούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας, αλλά και να δώσουμε στον καταναλωτή να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικά φρέσκο γάλα», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος τόνισε σε ομιλία του, ότι η σημερινή διαμαρτυρία είναι ένα μήνυμα των κτηνοτρόφων, που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας παράλληλα για οξύτερες μορφές αγώνα, αν δεν στηριχθεί πραγματικά ο κλάδος.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζανέτο Καραμίχα.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα τους, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν την τραγική κατάσταση, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.
Οι τιμές παραγωγού σε όλα τα προϊόντα, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Την ίδια ώρα, όλο και αυξάνεται η ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Η αύξηση των τιμών της λιανικής αφενός μεγιστοποιεί το κέρδος των εμπόρων και βιομηχανιών, συμπιέζοντας τις τιμές για τον παραγωγό, και αφετέρου υποχρεώνει τους καταναλωτές να πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.
Η κατάρρευση του κλάδου της κτηνοτροφίας, εκτός από τις τραγικές συνέπειες για τις 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων, θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας στην καταστροφή. Από την κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 3.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανίες αλλαντικών και κρεοσκευασμάτων, καταστήματα λιανικής πώλησης, μεταφορικές εταιρίες, ζωοτροφικές επιχειρήσεις, εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων κλπ. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, με πολλαπλές συνέπειες για την εθνική οικονομία.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής, εξαρτάται από την ύπαρξη και λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούν επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας, προκειμένου να επιβιώσει. Θυμίζουν δε ότι στο πακέτο των 425 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο για τους κτηνοτρόφους. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η απάντηση των κτηνοτρόφων είναι η αγωνιστική διάθεση για τη διεκδίκηση της επιβίωσης τους.
Ο Σταύρος Πολίτης με τους κτηνοτρόφους
Μαζί με τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που κατέβηκαν στην Αθήνα, ήταν και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Ενότητα», Σταύρος Πολίτης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, τονίζει ότι: «με αγωνία ενώνει τη φωνή της μαζί με τους κτηνοτρόφους και συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα τους.».