Υπεραισιόδοξη είναι η εκτίμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πως η κατάθεση των αιτήσεων για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης του 2010 μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου.
Υπεραισιόδοξη είναι η εκτίμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πως η κατάθεση των αιτήσεων για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης του 2010 μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, φαίνεται ότι φέτος η κατάθεση των αιτήσεων θα επιταχυνθεί πάρα πολύ και ειδικά στη Λέσβο, όπου κυριαρχούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και η κτηνοτροφία των μικρών ζώων, αναμένεται όλα να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, όπως δήλωσε στο «Ε» ο συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου Γιάννης Φλωρίδης.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν συγκεντρωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων από τις ενώσεις συνεταιρισμών όλης της χώρας, ενημερώθηκαν με τα νέα στοιχεία και τώρα έχουν επιστραφεί στις ενώσεις για να ξεκινήσουν τη λήψη των αιτήσεων.
Κατά τη φετινή διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων δε θα γίνεται συμπλήρωση των αιτήσεων από την αρχή. Οι αιτήσεις υπάρχουν έτοιμες και οι ενώσεις συνεταιρισμών θα αναλάβουν να τις εκτυπώσουν. Αν οι παραγωγοί δεν έχουν να δηλώσουν κάποια μεταβολή, θα καταθέτουν την αίτηση ως έχει. Μόνο όταν υπάρχουν μεταβολές θα χρειαστεί να γίνει ουσιαστική δουλειά για τη συμπλήρωση της αίτησης.
Κατά την εκτίμηση του κ. Φλωρίδη, το 90% των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης της Λέσβου δε θα έχει μεταβολές για το 2010.
Το υπόλοιπο 10% αφορά σε αιτήσεις που έχουν μεταβολές:
- από αύξηση ή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων,
- από αύξηση ή μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων,
- από επικαλύψεις αγροκτημάτων,
- από μη επιλέξιμες εκτάσεις.
Από το υπουργείο
Σε δήλωσή της, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, αναφέρει: «Για το 2010, μετά από συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση στο ελάχιστο των κινδύνων καταβολής των ενισχύσεων, προχωρήσαμε:
- στη βελτίωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Οι αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δεν έχουν μεταβολές, για πρώτη φορά, 1η Μαρτίου 2010 υποβάλλονται απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμμία επιβάρυνση των δικαιούχων.
- στην πιστοποίηση φορέα που αποτελείται από τις οργανώσεις των αγροτών για να υποβοηθήσει τους δικαιούχους στο ΟΣΔΕ για τις αιτήσεις που έχουν μεταβολές με απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής, ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.
- στην ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους γεωργούς που η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητά τους, καθώς και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 10.000 ευρώ.
- στη διόρθωση των ελλείψεων του χαρτογραφικού υποβάθρου.
- στη βελτίωση της διοίκησης του συστήματος ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.
Με στόχο την ολοκλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2010 μέχρι την προθεσμία που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, καλούμε τους γεωργούς να τις υποβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι 15 Μάη 2010, μαζί με τις μεταβολές της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους όπου απαιτείται, άλλως δε θα είναι δικαιούχοι κοινοτικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 για τη χώρα μας αποτελούν τα 200 ευρώ και άνω.»
Παρά τα όσα δήλωσε η κ. Μπατζελή, ως χθες το μεσημέρι δεν είχαν πληρωθεί οι ενώσεις συνεταιρισμών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του 2009 των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας είπε ότι η ΕΑΣ Λέσβου έχει ήδη κόψει το τιμολόγιο για την παροχή υπηρεσιών και έχει καταβάλει το Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτό. Η πληροφόρηση που έχει η ΕΑΣ Λέσβου από την ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει ότι θα γίνει σύντομα η πληρωμή. Το καλοκαίρι του 2009 είχε δοθεί μια προκαταβολή έναντι της οφειλής.
Επίσης δε λειτούργησε η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ανακοίνωση που έγινε πριν από ενάμιση μήνα δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα, καθώς οι τοπικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχαν καμμία ενημέρωση για το πώς μπορούν να παραλάβουν τις αιτήσεις.
Οι επιδοτήσεις του 2009
Χωρίς νομοθετική ρύθμιση λύθηκε το πρόβλημα με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις για το 2009. Πιθανότητα οι ρυθμίσεις που έγιναν θα ισχύσουν και για το 2010, όμως είναι άγνωστο αν τα νέα δεδομένα έχουν συμπεριληφθεί στο νέο ηλεκτρονικό αρχείο που παρέλαβαν η ΕΑΣ Λέσβου για την ενιαία ενίσχυση του 2010.
Σε ό,τι αφορά στο 2009, ο κ. Φλωρίδης μάς είπε: «Ένα μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων αντιμετωπίστηκε διοικητικά. Σε περιπτώσεις που υπήρχαν μη επιλέξιμα τμήματα μέσα σε αγροκτήματα, όπως είναι οι αποθήκες ή οι σταβλικές εγκαταστάσεις, δεν κόβεται το σύνολο των αγροκτημάτων, αλλά μόνο τα μη επιλέξιμα τμήματα. Αρχικά στους χάρτες που είχαμε λάβει (σ.σ. εννοεί την άνοιξη του 2009) έβγαιναν μη επιλέξιμα ολόκληρα τα κτήματα αυτά.»
Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αντιμετωπίσθηκε και το ζήτημα με τα βοσκοτόπια, καθώς επιλέξιμες για βόσκηση εκτάσεις χαρακτηρίσθηκαν εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει απαγόρευση. Έτσι, ακόμη και τα βοσκοτόπια που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις έγιναν δεκτά.
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί κατά πολύ ο αριθμός των παραγωγών που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις τους ή έχουν πάρει ένα μέρος αυτών.
Τα προβλήματα
Δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις οι παραγωγοί που έχουν επιλεγεί για επιτόπιο έλεγχο και δεν καταχωρήθηκαν έγκαιρα τα στοιχεία των ελέγχων που τους έγιναν στην ηλεκτρονική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε επιτόπιο έλεγχο είχαν το 2009 800 παραγωγοί. Επίσης δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις οι παραγωγοί εκείνοι που έχουν επικαλύψεις. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου δύο οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν δηλώσει ότι καλλιεργούν την ίδια έκταση.
Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στην καταβολή της στρεμματικής επιδότησης.