Οι διαδικασίες για τη Δακοκτονία του 2020 αποφασίστηκε ομοφώνως να επισπευστούν

Αναγκαιότητα η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων

04/01/2020 - 17:24

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το τελευταίο Περιφερειακού Συμβουλίου η έναρξη των διαδικασιών για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού για το έργο της δακοκτονίας ο οποίος θα προχωρήσει αμέσως μόλις γίνει η κατανομή των χρημάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος αντιμετώπισης του δάκου.

Στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και κυρίως της Π.Ε. Λέσβου εξέφρασαν την αγωνία τους για την υφιστάμενη κατάσταση, με δεδομένο ότι τα δύο τελευταία χρόνια η εκτεταμένη προσβολή του ελαιώνα από το έντομο έχει προκαλέσει απώλεια του εισοδήματος.

Εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Λαγουτάρης, ο οποίος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η διαδικασία ξεκινά από νωρίς, επισήμανε ότι ο τρόπος που γίνεται ο διαγωνισμός είναι γενικότερα μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Με την έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών αμέσως μόλις δοθούν τα χρήματα, προχωρούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την οικονομική επιτροπή ώστε ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα πριν από την Άνοιξη.

Περικοπές

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνει η δακοκτονία όπως στο παρελθόν, με προσωπικό που προσλάμβαναν οι Νομαρχίες και έπειτα οι Περιφέρειες, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 4,5-5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού και την πληρωμή των επιπλέον σκευασμάτων.

«Το 2009 η δακοκτονία είχε γίνει με πρόσληψη προσωπικού απευθείας από την Περιφέρεια. Τότε είχαμε προσλάβει 2.000 εργάτες και είχαμε οργανώσει 177 συνεργεία. Παράλληλα, είχαν τοποθετηθεί χιλιάδες παγίδες σε όλο το λεσβιακό ελαιώνα, ενώ και οι ψεκασμοί ήταν σε πολύ περισσότερα σημεία. Τότε δεν είχαμε ούτε τόσο πολλά βιολογικά ελαιοκτήματα, που σήμερα γίνονται εστία ανάπτυξης του εντόμου, ούτε και τόσο πολλά κλειδωμένα. Είναι κατανοητό ότι υπό αυτές τις συνθήκες η δακοκτονία γινόταν πολύ διαφορετικά και πολύ καλύτερα από ό,τι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Την επόμενη χρονιά, μειώθηκε το προσωπικό, και πάλι, όμως, προσλάβαμε 1.011 άτομα. Το 2011, έχοντας μπει στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, μειώθηκαν περαιτέρω τα κονδύλια και οι δυνατότητες πρόσληψης ατόμων και τότε πήραμε μόλις 550 άτομα.

Το 2012 το Υπουργείο μείωσε ακόμη περισσότερο το ποσό, μας έδωσε 1,5 εκατομμύριο και εμμέσως πλην σαφώς, μας είπε να πορευτούμε όπως νομίζουμε με τα χρήματα αυτά».

Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής

Αναφερόμενος ο Γ. Λαγουτάρης στην εκτεταμένη δακοπροσβολή αυτή την περίοδο στους λεσβιακούς ελαιώνες, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η υπηρεσία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως η ζέστη και οι περίεργες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, προκάλεσαν την περαιτέρω εξάπλωση του εντόμου.

«Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τη δακοκτονία είναι η ενεργοποίηση νέων σύγχρονων μεθόδων και η μελέτη του φαινομένου της κλιματολογικής αλλαγής. Η υπηρεσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με πειραματικές εφαρμογές είτε με drones, είτε με έξυπνες παγίδες, είτε με ψεκασμούς με μηχανήματα και τρακτέρ. Τα συμπεράσματα των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη, για να γίνει επικαιροποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου».

Αλλαγή στη νομοθεσία και αύξηση προϋπολογισμού

Παίρνοντας το λόγο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Π. Κουφέλος σημείωσε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η δακοκτονία ωστόσο σημείωσε, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το αρμόδιο υπουργείο να αλλάξει νομοθετικά τον τρόπο διεξαγωγής των διαγωνισμών και να μην εντάσσονται στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, ενώ ήδη έχει υποβληθεί αίτημα από την Περιφέρεια για αύξηση του προϋπολογισμού.

Παίρνοντας το λόγο από την παράταξης της Χρ. Καλογήρου, ο περιφερειακός Σύμβουλος Στρ. Κυρατζής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις με εισήγηση της ίδιας της υπηρεσίας η οποία θα υποδείξει στο συμβούλιο ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να γίνει η δακοκτονία υπό τις παρούσες συνθήκες, ώστε να υπάρξει η ανάλογη διεκδίκηση.

«Ακολουθούμε ένα πεπερασμένο μοντέλο στον τρόπο που γίνεται η δακοκτονία», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» Νίκος Καρασάββας. «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πλέον η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών είναι πολύ μικρή».

Δραματικές μειώσεις

Αναφερόμενος στον τρόπο που γίνεται σήμερα η δακοκτονία ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν με το 1/3 του προσωπικού και με το 1/3 των πόρων να έχουμε την ίδια αποτελεσματικότητα που είχαμε πριν μια δεκαετία όταν η δακοκτονία γινόταν με 2 χιλιάδες εργάτες.

Την ενσωμάτωση των πειραματικών εφαρμογών είτε με τα drones είτε με τις έξυπνες παγίδες, ζήτησε η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Μαρία Νικολάρα, η οποία τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο και να καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος δακοκτονίας από γεωπόνους, πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο, Νίκος Μανάβης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο χρόνος, ο τρόπος και η διάρκεια των ψεκασμών θα πρέπει να αποφασίζεται από επιστήμονες και όχι από τεχνοκράτες και στελέχη υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey