Ρύθμιση για τα δάνεια των κτηνοτρόφων επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Αγροτική Τράπεζα.
Ρύθμιση για τα δάνεια των κτηνοτρόφων επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Αγροτική Τράπεζα. Αυτό είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμο Χαρακόπουλο και άλλα αγροτικά στελέχη του Νομού σε πρόσφατη συνάντηση τους.
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του προωθούμενου «πακέτου» μέτρων για τους κτηνοτρόφους, άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα παρουσιαστεί σύντομα.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, λόγω των χρεών που συσσώρευσαν το 2008. Καθώς την χρονιά αυτή οι τιμές παραγωγού είχαν καθηλωθεί και ταυτόχρονα το κόστος των ζωοτροφών είχε τριπλασιαστεί.
Φέτος στον τομέα της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων η κατάσταση βελτιώθηκε, καθώς έπεσαν οι τιμές των ζωοτροφών και ταυτόχρονα είχαμε οριακή ανάκαμψη στις τιμές του γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου αναφερόμενοι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος λένε χαρακτηριστικά: «φέτος αυτό που κάνουμε είναι να ξεχρεώνουμε τα περυσινά φέσια».
Παρά την βελτίωση της κατάστασης μεγάλος είναι ο αριθμός μικρών κτηνοτρόφων που δεν έχουν καταφέρει να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι είτε υπάρχουν ανεξόφλητα δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα, είτε υπάρχουν μεγάλα χρέη στους συνεταιρισμούς από τους οποίους προμηθεύονται ζωοτροφές.
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στον τομέα της βοοτροφίας. Οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος έχουν πέσει τα τελευταία δύο χρόνια κατά 30% και δεν υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψής τους. Ο κλάδος αυτός κινδυνεύει με κατάρρευση.
Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης σημειώνει: «Θα είναι θετικό να γίνει ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων, αρκεί βέβαια αυτή να καλύπτει το σύνολο των κτηνοτρόφων κι όχι ένα μικρό μέρος αυτών. Όμως η ρύθμιση δεν αποτελεί λύση των προβλημάτων, αλλά εκτόνωση.
Η ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας απαιτεί την λήψη σειράς μέτρων, όπως είναι συγκράτηση των τιμών των ζωοτροφών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η στήριξη των τιμών παραγωγού ώστε να μην πέφτουν κάτω από το κόστος παραγωγής, ο ποιοτικός έλεγχος των ζωοτροφών και ο έλεγχος των τελικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά».