Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αγορές παραγωγών προϊόντων οικοτεχνίας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε κάθε περιφερειακή ενότητα ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών. Σε αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των νωπών αγροτικών προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν ή/και μεταποιημένων, το βασικό συστατικό των οποίων είναι δικής τους παραγωγής.
Τέτοια προϊόντα είναι οι βρώσιμες ελιές, τυριά, γιαούρτια, όσπρια, αρωματισμένο ελαιόλαδο (δηλαδή ελαιόλαδο στη συσκευασία του οποίου έχουν προστεθεί αρωματικά φυτά π.χ. θυμάρι), γλυκά του κουταλιού, φρούτα σε μορφή κομπόστας, νωπά φρούτα, αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι), χόρτα του βουνού, κηπευτικά κ.λπ.
Για να συμμετάσχει στην αγορά ένας παραγωγός θα πρέπει να είναι:
α) εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
β) να υποβάλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής.
Οι παραγωγοί συμμετέχουν στις αγορές παραγωγών των περιφερειακών ενοτήτων στις οποίες έχουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις καθώς και στις αγορές παραγωγών όμορων περιφερειακών ενοτήτων. Στις αγορές παραγωγών της περιφέρειας Αττικής και της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης μπορούν να συμμετέχουν οι παραγωγοί αγορών παραγωγών απ’ όλη τη χώρα.
Για την οργάνωση των αγορών παραγωγών συνιστάται ανά περιφερειακή ενότητα αυτοδιαχειριζόμενος φορέας αστικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ορίζεται ο υπεύθυνος για τη λειτουργία τους και καταρτίζεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας. Κάθε αγορά παραγωγών μπορεί να λειτουργεί είτε σε δημόσιο χώρο που καθορίζεται μετά από έγκριση του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας είτε σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών.
Δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους. Στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα, οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βασικό συστατικό του τελικού προϊόντος γεωργικά προϊόντα με ανώτατο όριο το σύνολο της παραγωγής τους. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς μπορούν να χρησιμοποιούν στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα το μέρος της παραγωγής τους που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν στους συνεταιρισμούς που είναι μέλη. Σύμφωνα με το νόμο περί συνεταιρισμών, το ελάχιστο ποσοστό της παραγωγής που πρέπει να διαθέτουν στο συνεταιρισμό τα μέλη τους είναι 80%.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργείται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), στο οποίο καταγράφονται οι παραγωγοί αλλά και τα είδη των προϊόντων που παράγονται στο πλαίσιο της οικοτεχνίας. Για την εγγραφή στο Μητρώο κατατίθεται παράβολο 10 ευρώ. Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών θα καθοριστούν:
1) Τα αρμόδια όργανα, τα δικαιολογητικά και η τηρούμενη διαδικασία για την έναρξη, τη χωροθέτηση και την παύση λειτουργίας των αγορών παραγωγών.
2) Οι κανόνες λειτουργίας των αγορών παραγωγών, ο έλεγχος τήρησης των κανόνων αυτών, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά των παραβατών, τα αρμόδια όργανα ελέγχου και εποπτείας και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου.
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται τα είδη των προϊόντων οικοτεχνίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις παραγωγής, μεταποίησης, μεταφοράς, διάθεσης και έκθεσης αυτών.
Ν.Μ.