Το ελαιοτριβείο κρίνει το ποιοτικό πριμ του λαδιού

01/07/2012 - 05:56
Μια νέα προϋπόθεση τέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη λήψη του ποιοτικού παρακρατήματος για το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές.
Μια νέα προϋπόθεση τέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη λήψη του ποιοτικού παρακρατήματος για το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί που θέλουν την επιδότηση αυτή θα πρέπει να παραδώσουν τις ελιές τους σε ελαιοτριβεία και μονάδες επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς που έχουν πιστοποιηθεί κατά ISO 22000: 2005, δηλαδή τηρούν σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας των τροφίμων.
Οι ελαιουργικές μονάδες για να έχουν αυτή την πιστοποίηση είναι απαραίτητο να διαθέτουν άδειες λειτουργίας και εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα είναι σε ισχύ. Τα παραπάνω τίθενται σε ισχύ τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2010 - 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί που από το Νοέμβριο θα αλέθουν ελιές, θα πρέπει να επιλέξουν να συνεργαστούν μόνο με πιστοποιημένα ελαιοτριβεία. Η πλειοψηφία των ελαιοτριβείων της Λέσβου λαμβάνει κάθε χρόνο προσωρινή άδεια λειτουργίας κατά παρέλκυση της ισχύουσας νομοθεσίας, κι αυτό γιατί έως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα διαχείρισης του κατσίγαρου.
Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να ισχύουν οι άλλες προϋποθέσεις για τη λήψη του ποιοτικού παρακρατήματος. Δηλαδή, ένας παραγωγός για να λάβει την επιδότηση αυτή θα πρέπει να καλλιεργεί ελιές σε ζώνη που είναι ενταγμένη σε ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είναι ενταγμένος και σε πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργία ή σε πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Θυμίζουμε ότι όλη η Λέσβος είναι ζώνη ΠΓΕ για το ελαιόλαδο. Κατά συνέπεια, ποιοτικό πριμ θα πάρουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ή τηρούν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης χωρίς να είναι ενταγμένοι σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey