Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που για τελευταία φορά καταγράφηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο. Παρόλα αυτά το νησί παραμένει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η εξαγωγή ζώντων προβάτων προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές υποδεικνύουν ως υπεύθυνες για την άρση της καραντίνας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, η οποία πρέπει να υποβάλει το αίτημα για άρση της καραντίνας στις κοινοτικές αρχές. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως και στο παρελθόν, δεν καταθέτει αίτημα για άρση της καραντίνας, παρότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Έτσι τα στελέχη της υπηρεσίας οχυρώνονται πίσω από τον κοινοτικό κανονισμό που προβλέπει ότι για την άρση της καραντίνας πρέπει να περάσουν δύο χρόνια.
Είναι εγκλωβισμένοι
Την ίδια τακτική ακολούθησε η υπηρεσία και στο πρόσφατο παρελθόν. Με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς που τους προκαλεί μεγάλες απώλειες εισοδήματος επειδή κρατικοί λειτουργοί δρουν με ευθυνόφοβο τρόπο.
Όμως ακόμη κι αν δεν αρθεί η καραντίνα, θα μπορούσε να επιτραπεί η εξαγωγή ζώντων ζώων υπό προϋποθέσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς, οι οποίοι συγκεκριμένα ορίζουν ότι μπορεί να γίνει λήψη αίματος από τα ζώα που πρόκειται να εξαχθούν κι όταν διαπιστωθεί ότι δεν νοσούν από τον καταρροϊκό πυρετό, δίνεται η έγκριση για την εξαγωγή τους. Επίσης θα μπορούσε να επιτραπεί η εξαγωγή ζώντων ζώων τους μήνες που είναι βέβαιο ότι δεν κυκλοφορούν τα κουνούπια, που λειτουργούν ως ξενιστές της νόσου.
Ακυρώνει το πρόβλημα
Η διατήρηση της καραντίνας επί σειρά ετών ακυρώνει, επί της ουσίας, όλη τη δουλειά που έχει γίνει στο νησί για τη γενετική βελτίωση των προβάτων της φυλής Λέσβου. Διότι από την στιγμή που οι κτηνοτρόφοι δεν βλέπουν κανένα οικονομικό όφελος στην τσέπη τους από την πώληση των βελτιωμένων ζώων, δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν την εφαρμογή της διαδικασίας γενετικής βελτίωσης. Πολύ περισσότερο δε, αυτό το εξαιρετικά επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο, δεν θα προσελκύσει νέους κτηνοτρόφους.
Ακόμη και οι κτηνοτρόφοι που σήμερα είναι στο πρόγραμμα, δηλώνουν πως δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν τη διαδικασία της παραγωγής γενετικά βελτιωμένων ζώων από την στιγμή που δεν μπορούν να τα πουλήσουν σε κτηνοτρόφους εκτός νησιού, για να εισπράξουν την προστιθέμενη αξία του κόπου που έχουν κάνει.
Η γενίκευση της διαδικασίας γενετικής βελτίωσης μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου με δύο τρόπους. Η μια είναι η πώληση γενετικά βελτιωμένων ζώων στην ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό και ο δεύτερος, η αύξηση της παραγωγικότητας των κοπαδιών.
Η διατήρηση της καραντίνας τινάζει στον αέρα αυτή την προοπτική και περιορίζει τη χρησιμότητα των προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης μόνο στο επίπεδο της σύνταξης επιστημονικών μελετών από τους επιστήμονες που τα παρακολουθούν. Αλλά αυτό ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο για να συνεχιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.