Στην τελική ευθεία η μάχη της τιμής

01/07/2012 - 05:56
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του γάλακτος μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών της Λέσβου και των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων.
Από 0,90 και 0,85 ευρώ το πρόβειο γάλα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του γάλακτος μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών της Λέσβου και των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων. Κατά τα φαινόμενα, οι τιμές παραγωγού θα είναι λίγο υψηλότερες από τα 0,85 ευρώ το κιλό, αλλά πιθανότατα θα είναι λίγο χαμηλότερες από τις περυσινές τιμές. Πέρυσι η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα κυμάνθηκε από τα 0,87 ευρώ ως τα 0,91 ευρώ το κιλό.

Χθες το μεσημέρι, ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης τυροκομικής επιχείρησης του νησιού, της «Λεσβιγάλ», Γρηγόρης Ρόδος, μίλησε στο «Ε» και άνοιξε τα χαρτιά του. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η τιμή που θα αγοράσει το γάλα από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα αγοράσουν το γάλα οι ανταγωνιστές του. Δηλαδή οι επιχειρήσεις με τις οποίες συναγωνίζεται για τις αγορές του εξωτερικού, όπου ήδη διαθέτει το 50% της παραγωγής του. Το 2011, η «Λεσβιγάλ»  έκανε τζίρο 5 εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές. Το 2012, στόχος της επιχείρησης είναι να διευρύνει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό ώστε να φθάσουν στο 70% της συνολικής παραγωγής της.
Η επιτυχία του στόχου αυτού θα δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να εξοφλεί τους κτηνοτρόφους σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά του γάλακτος, ο κ. Ρόδος την περιέγραψε με παρακάτω φράση: «Η ελληνική αγορά έχει πεθάνει. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αύριο. Κανείς δεν πληρώνει».
Είναι γνωστό, αν και ο κύριος Ρόδος αποφεύγει να το πει, ότι τυροκομικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην είσπραξη των απαιτήσεων τους από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα σούπερ μάρκετ εξοφλούν τους προμηθευτές τους με επιταγές 10 και 12 μηνών, την ώρα που οι ίδιες πληρώνονται μετρητοίς από τους πελάτες τους. Επί της ουσίας δηλαδή, οι μεγάλες αλυσίδες χρηματοδοτούνται από τις εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τυροκομεία της Λέσβου να διαθέτουν μεγάλα αποθέματα από την περυσινή παραγωγή τους, κυρίως σε σκληρά τυριά.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά αλλά και η πολυδιάσπαση της προσφοράς γάλακτος, έχει ως συνέπεια οι ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τον καθορισμό των τιμών για αργότερα. Εδώ που φθάσαμε, είναι πολύ πιθανό, οι τιμές του γάλακτος (στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στη Λέσβο) να οριστικοποιηθούν στα μέσα του Φεβρουαρίου. Ο κ. Ρόδος πιστεύει πως οι τιμές παραγωγού στο γάλα είτε θα καταγράψουν μια ελαφρά πτώση, είτε θα παραμείνουν σταθερές στα περυσινά επίπεδα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι πρόωρο να πει κανείς τι θα γίνει με την τιμή του γάλακτος γι’ αυτό και δεν θέλησε να δεσμευτεί.
Οι επιλογές της «Λεσβιγάλ» θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και για τις άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου.

Ανοίγουν τα τυροκομεία
Ανοίγει σήμερα Παρασκευή, το τυροκομείο της Αγίας Παρασκευής και έτσι θα σταματήσει να πετά στα ποτάμια, το γάλα που παράγει, μεγάλος αριθμός των κτηνοτρόφων της Λέσβου. Ως τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τυροκομείου στη Βατούσα και έτσι θα λυθεί οριστικά το ζήτημα της διάθεσης του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου.
Η άδεια που δόθηκε στην «Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε.» προβλέπει ότι μπορεί να τυροκομεί 20 τόνους γάλα την ημέρα στο τυροκομείο της Αγίας Παρασκευής. Το τυροκομείο της Βατούσας έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 30 τόνους γάλα το οκτάωρο.
Το άνοιγμα των δύο αυτών τυροκομείων, σε συνδυασμό με το ότι όλοι οι συνεταιρισμοί έχουν δώσει το γάλα τους στις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις, βάζει ταφόπλακα στα σενάρια για εξαγωγή γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα.
Ουσιαστικά, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου για ακόμη μια χρονιά γύρισαν την πλάτη στο ενδιαφέρον του Ομίλου «Κολιός», πλην ορισμένων εξαιρέσεων.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey