Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μιλά στο ''Ε'' για την ΕΑΣ Λέσβου και τους συνεταιρισμούς, ενώ όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση μας επεκτάθηκε και στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μιλά στο «Ε» για την Ένωση και το ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης συναντηθήκαμε με τον Αλέκο Γιαζιτζόγλου. Μετά από προσπάθειες μηνών, δέχθηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη. Η συζήτηση μας κράτησε περίπου τρεις ώρες. Βέβαια διακόπτονταν κατά διαστήματα από ανθρώπους που ζητούσαν τη βοήθεια του για να πάρουν αγροτική σύνταξη. Το κινητό του, χτυπούσε συνεχώς καθώς στελέχη πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών τον ρωτούσαν πώς μπορούν να τυποποιήσουν λάδι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα τον ενημέρωναν για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου τον ενημέρωνε για ζητήματα της Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης μας, αφορούσε την ΕΑΣ Λέσβου και τους συνεταιρισμούς. Όμως, όπως ήταν φυσικό, επεκτάθηκε και στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Γιαζιτζόγλου, τις προηγούμενες ημέρες δεχθήκατε σκληρή κριτική εσείς προσωπικά και το Δ.Σ. της Ένωσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΣΛ. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα καίριο ζήτημα. Σας κατηγορεί ότι δεν έχετε παρέμβαση στην αγορά του ελαιολάδου, των ζωοτροφών και του γάλακτος. Θα ήθελα να πάρετε τα πράγματα με την σειρά. Ποια είναι η παρέμβαση της ΕΑΣ Λέσβου σήμερα στο τομέα των ζωοτροφών;
«Κοιτάξτε, φέτος φέρνουμε ζωοτροφές με φορτηγά αυτοκίνητα και πουλάμε μόνο σε κτηνοτρόφους και Συνεταιρισμούς που πληρώνουν. Στο παρελθόν, φέρναμε τις ζωοτροφές με πλοία, σήμερα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το σύστημα. Μια καραβιά ζωοτροφές κοστίζουν 300.000 ευρώ. Αν φέρουμε αυτή την ποσότητα, θα την πουλήσουμε. Όμως το ζήτημα είναι πώς θα μαζέψουμε τα χρήματα από τους Συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους. Με τις χαμηλές τιμές που έχει το γάλα και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των κτηνοτρόφων, θα χρειαστεί ένας χρόνος για να μαζέψουμε τις 300.000 ευρώ στο ταμείο μας.».
Με πόσους μήνες καθυστέρηση πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου;
«Αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού Παρακοίλων έχουν πληρωθεί το γάλα του περυσινού Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Για τους υπόλοιπους μήνες έχουν πάρει επιταγές που λήγουν στο τέλος του Μαρτίου.».
Τι ποσοστό των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί, εμπορεύεται η ΕΑΣ Λέσβου;
«Το 2011 φέραμε 1.000 τόνους ζωοτροφών, όταν στο νησί μας καταναλώνονται περί τους 15.000 τόνους ζωοτροφών».
Κατά συνέπεια η παρέμβαση της ΕΑΣ Λέσβου στον τομέα των ζωοτροφών, έχει μειωθεί;
«Πράγματι έχει περιοριστεί. Διότι στο παρελθόν φέρναμε οκτώ με εννέα βαπόρια (σ.σ. εννοεί εμπορικά πλοία φορτωμένα με ζωοτροφές) κάθε χρόνο με ζωοτροφές. Όμως τότε είχαμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανείσπρακτα έσοδα από τις ζωοτροφές, που τρέχαμε να τα μαζέψουμε. Πέστε μου εσείς με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, ποια επιχείρηση θα δέχονταν να έχει τέτοια ανοίγματα στην αγορά.».
Χρέη Συνεταιρισμών
Υπάρχουν χρέη από τους Συνεταιρισμούς προς την ΕΑΣ Λέσβου από το εμπόριο των ζωοτροφών;
«Μέχρι πριν δύο χρόνια είχαμε μεγάλα ανείσπρακτα ποσά, τώρα έχουν περιοριστεί δραστικά. Έχουμε να λαμβάνουμε από 200.000 ως 250.000 ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε στο κλάδο των ζωοτροφών.».
Εκτός από την Ένωση, στο εμπόριο των ζωοτροφών δραστηριοποιούνται και πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί με αρκετή επιτυχία, όπως είναι ο Συνεταιρισμός Στύψης, Πέτρας, Σκαλοχωρίου, Μολύβου και άλλοι. Δεν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ώστε όλοι μαζί να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα;
«Πριν από τρία χρόνια είχαμε κάνει πρόταση σε όλους τους Συνεταιρισμούς να συστήσουμε μια κοινοπραξία ή μια εταιρεία η Ένωση και οι Συνεταιρισμοί. Μάλιστα προτείναμε σε αυτή να παραχωρηθεί η χρήση των σιλό της Καλλονής. Δυστυχώς όμως, η πρόταση μας απορρίφθηκε. Όπως καταλαβαίνετε, αν η πρόταση αυτή είχε γίνει δεκτή, σήμερα οι κτηνοτρόφοι μας θα αγόραζαν σε καλύτερες τιμές τις ζωοτροφές. Η πρόταση μας αυτή είχε παρουσιαστεί σε σύσκεψη που έγινε στην Καλλονή.».
Για το τυροκομείο
Στον τομέα του γάλακτος εδώ και τέσσερις δεκαετίες συζητιέται ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτα. Εσείς ως ΕΑΣ Λέσβου, δεν έχετε την ευθύνη να προχωρήσετε αυτή την επένδυση;
«Πριν δύο χρόνια στείλαμε έγγραφο σε όλους τους Συνεταιρισμούς του νησιού. Σε αυτό καταγράφαμε την πρόταση μας για τη δημιουργία συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος, στο οποίο η ΕΑΣ Λέσβου θα συμμετείχε με το 30% του κεφαλαίου. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Κι επιπλέον δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό.».
Πότε είχατε κάνει αυτή την προσπάθεια;
«Στα 1990 ή το 1989. Όμως αυτή είναι μια παλιά ιστορία. Εγώ πιστεύω πως αν γίνονταν δεκτή η πρόταση που είχαμε κάνει πριν τρία χρόνια, με λίγα χρήματα θα είχαμε στήσει το τυροκομείο. Σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ που είχαμε βρει, ένα καινούργιο τυροκομείο θα κόστιζε από επτά ως εννέα εκατομμύρια ευρώ.».
Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα. Η παρέμβαση της Ένωσης στο λάδι, η οποία ήταν πάντα το δυνατό χαρτί και τώρα έχει περιοριστεί. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Ο βασικός λόγος είναι η ρευστότητα. Από την στιγμή που η Ένωση, όπως όλες οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, δεν έχουν ίδια κεφάλαια για να παρεμβαίνουν στην αγορά, παίρνουν δάνειο κίνησης από την Αγροτική Τράπεζα. Τα τρία τελευταία χρόνια, η Αγροτική δεν δίνει χρηματοδοτήσεις, όχι μόνο σε μας, σε όλες τις Ενώσεις. Επόμενο είναι λοιπόν ότι θα περιοριστεί η παρέμβαση μας στην αγορά του ελαιολάδου.
Στο παρελθόν, όταν το νησί είχε μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, εμείς παίρναμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και είχαμε τη δυνατότητα να κινηθούμε διαφορετικά. Υπήρχαν εποχές που λόγω του μεγάλου όγκου παραγωγής, κάναμε προπωλήσεις ελαιολάδου. Κι έτσι είχαμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη δραστηριότητα. Οι μικροί όγκοι παραγωγής που έχουμε τα έξι τελευταία χρόνια, δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα.».
Αγορά λαδιού
Η ΕΑΣ Λέσβου γιατί σταματάει να αγοράζει λάδι για μεγάλα διαστήματα;
«Είναι μια τακτική που χρησιμοποιούμε, για να αποτρέψουμε την πτώση των τιμών όσο αυτή είναι δυνατό. Όταν τον Ιανουάριο έπεσε η τιμή παραγωγού στα 1,65 ευρώ για τον άσσο, κλείσαμε την αγορά. Όπως είδατε, πριν δύο εβδομάδες επανήλθαμε με τις ίδιες τιμές που είχαμε πριν κλείσουμε την αγορά. Δηλαδή αγοράζουμε τον άσσο στα 1,75 ευρώ το κιλό.
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτές τις τιμές, αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε.».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, σας κατηγορεί ως καθεστωτική, ανίκανη και επικίνδυνη διοίκηση, που υπέταξε τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου σε προσωπικές και κομματικές επιδιώξεις. Τι απαντάτε σε αυτό;
«Ποιες είναι οι κομματικές επιδιώξεις στις οποίες αναφέρονται; Ας μας πουν. Ποια είναι τα προσωπικά συμφέροντα τα οποία υπηρετούμε; Εννοούν ότι χρηματιζόμαστε; Ας μιλήσουν ανοιχτά.».
Πιθανόν να εννοούν ότι χρησιμοποιείτε την ΕΑΣ Λέσβου εσείς και άλλοι, για να εκλεγείτε δήμαρχοι, βουλευτές, κλπ.
«Ποτέ δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο. Εγώ έκλεισα την αγορά του ελαιόλαδου ενώ ήμουν υποψήφιος βουλευτής. Όταν θα μπορούσα να δώσω για ένα μήνα αύξηση στις τιμές παραγωγού. Αλλά δεν θα ρίξω έξω την Ένωση, για να γίνω βουλευτής.».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ότι κομματικοποιήσατε τους Συνεταιρισμούς και τους χρησιμοποιείτε για την εξασφάλιση ψήφων και κομματικής πελατείας. Πώς σχολιάζετε αυτή την αναφορά;
«Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς.».
Όμως δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνει τέτοιες κατηγορίες. Τα ίδια πράγματα χρεώνει σε εσάς, τους κορυφαίους συνεταιριστές της χώρας, και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή οι κομματικοί σας σύντροφοι. Δεν συμβαίνουν αυτά στους Συνεταιρισμούς;
«Όχι, δεν υπάρχει κομματικοποίηση. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό.».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους συνεταιρισμένους αγρότες με αφορμή τις διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου περί Συνεταιρισμών, να προχωρήσουν σε ανατροπή της διοίκησης της Ένωσης και επίσης να αξιοποιήσουν το νέο νόμο.
«Ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι υπέρ ή κατά του νέου νόμου. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι στη Βουλή δεν ψήφισαν το νόμο. Τώρα αν στη Λέσβο επιδιώκουν την εφαρμογή του νόμου, είναι δικό τους θέμα.
Αυτή η περίπτωση αποδεικνύει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αεροβατούν. Όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα, αλλά σε όλα τα θέματα.».
Ο νέος νόμος
Ποια είναι η δική σας άποψη για το νέο νόμο περί Συνεταιρισμών;
«Εκτιμώ ότι δεν θα εφαρμοστεί.».
Μα έχουμε φθάσει στο παραπέντε, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή του.
«Ο νόμος είναι ανεφάρμοστος. Χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλές τροποποιήσεις και να εκδοθούν σειρά προεδρικών διαταγμάτων. Αλλά και να γίνουν όλα αυτά, θα χρειαστεί μια πενταετία για να εφαρμοστεί.».
Τι εννοείτε;
«Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι ενεργοί και ποιοι οι ανενεργοί Συνεταιρισμοί. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο πράγμα να γίνει η εκκαθάριση ενός Συνεταιρισμού ή μιας Ένωσης; Σκεφθείτε πόσο χρόνο θα χρειαστεί να γίνει η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κάθε Συνεταιρισμού. Θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια αυτές οι διαδικασίες.
Από την άλλη, από την στιγμή που με βάση το νόμο, θα διαλυθεί μία Ένωση ή ένας Συνεταιρισμός, αμέσως προκύπτει η αντισυνταγματικότητα του νόμου. Θα γίνουν προσφυγές στα δικαστήρια και ο νόμος θα καταστεί ανενεργός. Έτσι έγινε και το 1977.».
Ποια είναι τα χρέη αυτή την στιγμή της Ένωσης προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς;
«Πληρώνουμε κανονικά όλες τις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ρωτήστε στην εφορεία, το ΙΚΑ κι όπου αλλού θέλετε. Παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε, πληρώνουμε κανονικά. Αυτό είναι απαραίτητο από την στιγμή που υλοποιούμε κοινοτικά προγράμματα, τα οποία απαιτούν να έχουμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.».
Πληρωμές εργαζομένων
Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπαλλήλων της Ένωσης αυτή την περίοδο;
Ναι, υπάρχουν καθυστερήσεις. Γιατί κι εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Αυτή την στιγμή, τέσσερις στους πέντε υπαλλήλους της χώρας είναι απλήρωτοι. Πώς θα μπορούσαμε εμείς να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις όταν στην ίδια κατάσταση βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων;
Μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων έχετε κάνει; Πρόσφατα λάβατε κάποιες αποφάσεις στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ για καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας των συνεταιριστικών υπαλλήλων.
«Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει καμία μείωση μισθών. Οι μειώσεις μισθών που αποφασίσθηκαν από την ΠΑΣΕΓΕΣ, θα ισχύουν από την ημέρα που έγινε η καταγγελία των συμβάσεων. Δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα γίνει σε ένα με ενάμιση μήνα περίπου.».
Η Ένωση έχει αυτή την στιγμή πλεονάζον προσωπικό;
«Όχι, δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό. Σήμερα οι υπάλληλοι μας είναι περίπου 40 όταν υπήρχε εποχή που στην Ένωση απασχολούνταν 237 άτομα. Το μόνο ζήτημα που υπάρχει, είναι με το προσωπικό του Πυρηνελαιουργείου. Τα τελευταία χρόνια με τη μείωση της παραγωγής, έχει μειωθεί κατά πολύ η ποσότητα της πυρήνας που λαμβάνουμε. Γι’ αυτό εκ περιτροπής, το προσωπικό του Πυρηνελαιουργείου πρέπει να τίθεται σε αργία.».
Η Ένωση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση του ελαιολάδου. Τι κερδίζουν από το πρόγραμμα αυτό οι παραγωγοί;
«Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα, πήραν 35 ευρώ ανά στρέμμα. Όπως και όλοι όσοι ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα το πάρουν φέτος.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόγραμμα. Η Ένωση έκανε τη μελέτη που αναγνώρισε το λάδι της Λέσβου ως ΠΓΕ. Εμείς κάναμε τη μελέτη για να αναγνωριστούν η φέτα και το λαδοτύρι ως ΠΟΠ. Είδατε καμία ιδιωτική επιχείρηση να κάνει τέτοια επένδυση;».
Στα όσα χρόνια παρακολουθώ τη λειτουργία της διοίκησης της ΕΑΣ Λέσβου, διαπιστώνω ότι μέχρι το 2005 συνηθίζατε να ασκείτε κριτική στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κριτική σας περιορίστηκε δραστικά τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Γιατί αλλάξατε τακτική;
«Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Αλλά δεν βγαίνει τίποτα με την κριτική. Γιατί στα υπουργεία υπάρχουν κλειστά αυτιά. Εδώ δεν ακούν την κριτική και τις προτάσεις που κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, θα ακούσουν εμάς από την μακρινή Λέσβο;».
Δέχεστε μια κριτική ότι αφήσατε να μπουν στην εμπορία του ελαιολάδου, πρώην στελέχη της Ένωσης. Δεν θα έπρεπε να προστατέψετε περισσότερα τα συμφέροντα της Ένωσης;
«Δεν μπορούμε να απαγορέψουμε κανέναν να ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Άλλωστε το όλο ζήτημα είναι πολύ μικρής σημασίας. Μεγαλοποιείται από όσους δεν γνωρίζουν το χονδρικό εμπόριο του ελαιολάδου.
Όλοι όσοι μας κάνουν κριτική, δεν τους άκουσα να πουν κουβέντα για τη μείωση 20% που μας έκανε το Δημόσιο στα ενοίκια του Υφαντηρίου και του ακινήτου της Αγιάσου. Δεν λένε τίποτα για το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από την ΑΤΕ. Δεν λένε τίποτα για την επέκταση μιας ρύθμισης που ζητάμε στα δάνεια για εμάς και όλες τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου και δεν την προχωράει το Υπουργείο Οικονομικών, όταν ήδη εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, όταν έγινε χαριστική ρύθμιση για πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, που ένα μήνα μετά μπήκε στο άρθρο 99.».
Πυρηνελαιουργείο και επενδύσεις
Πριν από αρκετά χρόνια ως Ένωση, είχατε κάνει ένα σχεδιασμό που έδειξε ότι για να είναι κερδοφόρα η Ένωση, θα πρέπει να τυποποιεί το χρόνο 2.500 τόνους λάδι και να κάνει χονδρικό εμπόριο 12.000 τόνων. Από την στιγμή που η παραγωγή έχει πέσει κάτω από τους 10.000 τόνους, ο σχεδιασμός αυτός έχει τιναχθεί στον αέρα. Έχετε άλλο σχεδιασμό, με βάση τα νέα δεδομένα, για το μέλλον της Ένωσης;
«Από την στιγμή που έχουμε μείωση της παραγωγής ελαιολάδου, αναγκαστικά θα πάμε σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Κι επιπλέον θα δώσουμε βάρος στην αξιοποίηση προγραμμάτων. Για να απασχολήσουμε το προσωπικό μας και να δώσουμε πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες μας.».
Αυτός είναι ο λόγος που δεν επενδύετε στη μετεγκατάσταση του βιομηχανικού συγκροτήματος των Παμφίλων και ιδιαίτερα του Πυρηνελαιουργείου;
«Ναι, αυτός είναι. Πώς να προγραμματίσουμε νέες επενδύσεις όταν μειώνεται η παραγωγή; Θα τινάξουμε την Ένωση στον αέρα αν κάνουμε επενδύσεις και δεν έχουμε πρώτη ύλη να λειτουργήσουμε τις μονάδες μας.».
Όμως το Πυρηνελαιουργείο πρέπει να κλείσει το 2019;
«Σχεδιασμούς έχουμε κάνει πολλούς, αλλά δεν μπορούμε να τους ανακοινώσουμε. Θα είμαστε αφερέγγυοι αν ανακοινώνουμε σχεδιασμούς που δεν τους υλοποιούμε.».
Εδώ και μια τριετία ακούγεται ότι δεν υπάρχουν στις αποθήκες σας, τα λάδια που έχουν αφήσει οι παραγωγοί ως παρακαταθήκες. Πρόκειται για μια κατηγορία που δεν έχει ειπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα ευθέως, αλλά κυκλοφορεί ως φημολογία. Πώς έχουν τα πράγματα;
«Πρόκειται για μια εντελώς άδικη κατηγορία. Εκπορεύεται από ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά του λαδιού, και κρύβει σκοπιμότητες. Όλοι ξέρουν ότι όταν βάλεις 100 τόνους λάδι βιομηχανικό στη ραφινερία, θα πάρεις 70 τόνους λάδι και 30 τόνους ελαιόπαστα, που πάει στο σαπωνοποιείο.
Επίσης ένας παραγωγός ή ένας Συνεταιρισμός που μας έφερε 10 τόνους σε βιομηχανικό λάδι, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να του δώσουμε την αξία του λαδιού που έφερε. Ή αν θέλει, μπορούμε να το δώσουμε βρώσιμο λάδι ίσο με την αξία του βιομηχανικού που μας έφερε.
Είμαι κάθετος σε αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα κιλό λάδι, ούτε ένα ευρώ από την Ένωση.».
Υπάρχουν απλήρωτα λάδια από την περυσινή χρονιά;
«Ούτε ένας, ούτε ένας. Όλοι οι παραγωγοί έχουν πάρει τα χρήματα τους. Μόνο στο Συνεταιρισμό Πολιχνίτου υπήρξε ένα πρόβλημα. Αλλά δεν οφείλεται σε εμάς. Είναι θέμα του Συνεταιρισμού. Εμείς έχουμε εξοφλήσει όλα τα λάδια της περυσινής χρονιάς.».
Υπάρχουν χρέη των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών προς την Ένωση;
«Ναι, υπάρχουν, σε κάποιους.».
Σε τι ποσό ανέρχονται;
«Είναι μεγάλο το ποσό.».
Πόσο μεγάλο είναι;
«Συνολικά έχουμε να λαμβάνουμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από πελάτες και Συνεταιρισμούς.».
Πρώτη φορά δηλώνετε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις των Συνεταιρισμών προς την Ένωση.
«Εγώ δεν μπορώ να βγω και να κατηγορήσω τους Συνεταιρισμούς. Έχετε δει κανένα πατέρα να κατηγορεί τα παιδιά του; Πώς ζητάτε να το κάνει η Ένωση για τους Συνεταιρισμούς;».
Για το ΠΑΣΟΚ
Ας αλλάξουμε θέμα. Θα είστε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;
«Δεν ξέρω, είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσω. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπισθεί το συνεταιριστικό κίνημα. Κι από το αν θα εφαρμοστεί ο νόμος περί Συνεταιρισμών.».
Σας προβληματίζει η πολιτική που ακολουθεί το κόμμα τα δύο τελευταία χρόνια;
«Σήμερα όλα τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει.».
Εσείς όμως είστε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κι η κυβέρνηση σας, εφάρμοσε την πιο σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ.
«Ας πούμε τα πράγματα καθαρά. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή άλλη εναλλακτική πολιτική.».