Κακός χαμός γίνεται με το ποιοτικό παρακράτημα του ελαιολάδου, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών να χάνει την επιδότηση αυτή για την περίοδο 2009 - 2010. Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και για την περίοδο 2010 - 2011.
Κακός χαμός γίνεται με το ποιοτικό παρακράτημα του ελαιολάδου, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών να χάνει την επιδότηση αυτή για την περίοδο 2009 - 2010. Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και για την ελαιοκομική περίοδο 2010 - 2011.
Το ποιοτικό παρακράτημα είναι μια εξτρά επιδότηση που δίνεται στους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν ποιοτικό και πιστοποιημένο ελαιόλαδο. Για την περίοδο 2009 - 2010, δικαιούχοι της επιδότησης αυτής είναι οι παραγωγοί που παρήγαγαν ελαιόλαδο ΠΓΕ ή ΠΟΠ (Προϊόν με Γεωγραφική Ένδειξη ή Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης) και ταυτόχρονα ήταν ενταγμένοι σε προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ή Βιολογικής Γεωργίας. Το ποιοτικό παρακράτημα κινδυνεύουν να το χάσουν οι βιοκαλλιεργητές της Λέσβου που άλεσαν τις ελιές τους σε 20 συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία κι αυτό γιατί τα ελαιοτριβεία αυτά δεν είχαν λάβει έγκαιρα άδεια λειτουργίας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό τού ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), ένα ελαιοτριβείο, για να μπορεί να παράγει ελαιόλαδο ΠΓΕ, θα πρέπει να διαθέτει άδεια λειτουργίας. Αν δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεν μπορεί να παράγει ελαιόλαδο ΠΓΕ και, κατά συνέπεια, και οι ελαιοπαραγωγοί που άλεσαν τις ελιές τους σε αυτό δε δικαιούνται να λάβουν το ποιοτικό παρακράτημα.
Στη Λέσβο ελάχιστα είναι τα ελαιοτριβεία που διαθέτουν κανονικές άδειες λειτουργίας, με τα περισσότερα - μέχρι τώρα - να λάμβαναν κατά παρέκκλιση άδεια, με απόφαση του νομάρχη.
Κάθε χρόνο τα ελαιοτριβεία καταθέτουν στον ΟΠΕΓΕΠ αίτηση για τη λήψη προσωρινής άδειας λειτουργίας. Το ίδιο έκαναν και το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά 20 ελαιοτριβεία μέχρι την άνοιξη του 2010 δεν την είχαν λάβει. Η αλήθεια είναι πως οι υπεύθυνοι των ελαιοτριβείων δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στο θέμα, καθώς ήξεραν ότι κάθε χρόνο αντιμετωπιζόταν, μια και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΓΕΠ, που χειρίζονταν το θέμα, γνώριζαν το πρόβλημα με τις άδειες των ελαιοτριβείων και έδειχναν την «απαιτούμενη» ελαστικότητα. Άλλωστε, τα χρήματα που θα λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί μας προέρχονται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Συν του ότι είναι χρήματα που τα δικαιούνται, καθώς τηρούν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό των ΠΓΕ.
Όμως, το καλοκαίρι άλλαξαν οι υπάλληλοι του ΟΠΕΓΕΠ που χειρίζονται τα θέματα αυτά, οπότε άλλαξε και η τακτική του Οργανισμού, ο οποίος πλέον έχει γίνει πολύ πιο αυστηρός. Έτσι, τώρα, οι βιοκαλλιεργητές της Λέσβου που άλεσαν τις ελιές τους σε ελαιοτριβεία που δεν έλαβαν έγκαιρα τις προσωρινές άδειες λειτουργίας, κινδυνεύουν να χάσουν το ποιοτικό παρακράτημα χωρίς οι ίδιοι να φέρουν καμμία ευθύνη, απ’ τη στιγμή που δεν το γνώριζαν.
Το όλο ζήτημα δε θα είχε δημιουργηθεί αν έγκαιρα ο ΟΠΕΓΕΠ είχε ενημερώσει τα ελαιοτριβεία που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.
Τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα και φαίνεται ότι θα χρειαστεί να ασκηθεί πολιτική πίεση για να μη χάσουν το ποιοτικό παρακράτημα οι παραγωγοί.
Προβλήματα για τη φετινή χρονιά
Για την ελαιοκομική περίοδο 2010 - 2011 τα κριτήρια του ΟΠΕΓΕΠ είναι ακόμη πιο αυστηρά. Ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει τα ελαιοτριβεία, εκτός από άδεια λειτουργίας, να έχουν και πιστοποίηση κατά ISO 22000. Σε πολλά ελαιοτριβεία του νησιού δόθηκαν απλά προσωρινές άδειες λειτουργίας στα τέλη τού 2010, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος και την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο να χάσουν το ποιοτικό παρακράτημα πολλές εκατοντάδες παραγωγοί.