Ανακοινώθηκε η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Οι πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν, ανέρχονται στα 750 εκατ. ευρώ.
Ανακοινώθηκε η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Οι πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν για το πρόγραμμα ανέρχονται στα 750 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο.
Στόχος του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων που κάνουν οι αγρότες προκειμένου να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρόκειται να ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα, όπως προσδιορίζεται από ορισμένους, στις αρχές του Ιουλίου. Το παράδοξο είναι ότι ανοίγει το πρόγραμμα χωρίς να λυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν με τo πρόγραμμα Νέοι Αγρότες, και τα δύο προγράμματα είναι άμεσα συνδεδεμένα.
Όσοι εντάχθηκαν ή είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα Νέοι Αγρότες έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εντάξεις των 8.500 νέων αγροτών δεν μπορούν όλοι οι νέοι αγρότες να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης. Αν δε λυθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κάνει οι νέοι αγρότες υπάρχει κίνδυνος να «τιναχθούν στον αέρα».
Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι δεσμεύτηκαν πόροι 155 εκατ. ευρώ για την ένταξη των 8.500 νέων αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης και καταβολής της πρώτης δόσης στους νέους αγρότες, ορισμένοι από τους οποίους αναμένουν οριστική ένταξή τους στο πρόγραμμα από τον Απρίλη του 2009. Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν περίπου 350 νέοι αγρότες.
Προτεραιότητα ένταξης επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα έχουν και οι νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα έτη και δεν έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια από την ένταξή τους. Αρκεί, βέβαια, να μην έχουν εντάξει επενδύσεις στα σχέδια βελτίωσης περισσότερες από τρεις φορές μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης δε θα πρέπει να έχουν εκκρεμότητες με παλαιότερα επενδυτικά σχέδια.
Δεν είχε γίνει γνωστό ως χθες το μεσημέρι αν το πρόγραμμα θα έχει περιφερειακή κατανομή των πόρων ή αν θα είναι πλήρως ανταγωνιστικό. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες προκηρύξεις (κατά τη διάρκεια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) τόσο τα Σχέδια Βελτίωσης όσο και οι Νέοι Αγρότες είχαν περιφερειακή κατανομή των πόρων.
Εκτός από τους νέους αγρότες, προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ιδιαίτερα εκείνοι που διατηρούν εκμεταλλεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνονται βιώσιμες.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και αυτά που σχετίζονται με την επιλεξιμότητα των επενδύσεων που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, αναμένεται να «καλυφθούν» όταν δοθεί στη δημοσιότητα η οριστική μορφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Ένα ζήτημα που απασχολεί άμεσα όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο είναι το ύψος του προϋπολογισμού κάθε επενδυτικού σχεδίου που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται ο μέγιστος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων να ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους. Χθες το μεσημέρι το ζήτημα δεν είχε διευκρινιστεί επισήμως.
Το πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης αυτήν τη φορά θα δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως για παράδειγμα τα επενδυτικά σχέδια που προβλέπουν τη χρήση ΑΠΕ για την ηλεκτροδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων ή θερμοκηπίων.
Ποσοστά επιχορήγησης
Τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων ξεκινούν από 40% της επιλέξιμης επένδυσης και μπορούν να φτάσουν μέχρι το 75% για τους αγρότες των μικρών νησιών του Αιγαίου. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία των εδαφικών πόρων και την αποδοτική διαχείριση των υδάτων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την εισαγωγή καινοτομιών και τεχνολογιών πληροφορικής.
«Ενισχύουμε σημαντικά τις αναπτυξιακές προσπάθειες και το αγροτικό εισόδημα στην ύπαιθρο, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά και τους πολίτες. Η αγροτική οικονομία αποτελεί κρίσιμο κρίκο στη συνολική προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης και της παραγωγικής δραστηριότητας», σημείωσε σε δήλωσή της η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.
«Οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας και την ανταγωνιστικότητας είναι ο βασικός μας στόχος. Και θα τον πετύχουμε», τόνισε και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης.