Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εποχιακό και πανάρχαιο φρούτο το ρόδι, προέρχεται από τα Ιμαλάια και την Περσία, απ’ το 1500 π.Χ. κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή μας, με φαρμακευτικές χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική, με πάρα πολλές δοξασίες και συμβολισμούς (Πρωτοχρονιά - κόλλυβα κλπ.) Η ροδιά συμπεριλαμβάνεται στα επτά είδη δένδρων που αναφέρονται στη Βίβλο, θεωρείται δε, καρπός ιερός σε όλες τις κυρίαρχες θρησκείες. Στη Τουρκία που είναι σημαντική παραγωγική χώρα ροδιών λέγεται ’nar”. Ζητήσαμε απ’ την φίλη Χατιτζέ, την μουσικό βιρτουόζο του μπουζουκιού, μαέστρο του συγκροτήματος “Ayvalik Rebetiko” και μας στέλνει τις συνταγές :
Κρέμα μαχαλεμπι (πουτίγκα) με σάλτσα ροδιού: Τα υλικά : 1 λίτρο γάλα 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 3 κουταλιές, της σούπας άμυλο, 1 πακέτο βανίλια, 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη, Για τη σάλτσα: 2 φλιτζάνια χυμό ροδιού 2 κουταλιές της σούπας άμυλο 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Βάζετε όλα τα υλικά για την πουτίγκα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να βράσει και να πήξει. Χωρίζετε την έτοιμη πουτίγκα σε φλιτζάνια. Στη συνέχεια βάζετε τα υλικά για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει. Όταν είναι έτοιμο, το μοιράζετε πάνω στις πουτίγκες και το προσφέρετε κρύο, διακοσμημένο με σκελίδες ροδιού στην επιφάνεια.
Σπιτικό λουκούμι ροδιου : ΥΛΙΚΑ: 2 ποτήρια χυμό ροδιού, 1 φλ. άμυλο (νισεστέ κορν φλαου), 1 ποτήρι νερό, 1 φλ. Ζάχαρη,1-2 κομματάκια λεμον τοζού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύτε το άμυλο με τον χυμό ροδιού, ενώ σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζετε το νερό με την ζάχαρη ανακατεύοντάς συχνά. Ρίχνετε το χυμό ροδιού στο σιρόπι που βράζει για πέντε λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση Συνεχίζετε το βράσιμο για 10 - 15 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να εξατμισθεί το νερό. Προαιρετικά βάζετε καβουρντισμένα φουντούκια η φιστίκια Αιγινης. Βρέχετε και στραγγίζετε ένα τετράγωνο ταψί, στο οποίο ρίχνετε και απλώνετε το μείγμα. Πασπαλίζετε με καρύδα, στρώνοντας το ελαφρά με τα χέρια. Μόλις κρυώσει κάπως το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες. Μετά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με καρύδα και την άλλη πλευρά και το κόβετε σε κύβους.