Με άγρια σπαράγγια : σφουγγάτο και μακαρονάδα

16/03/2025 - 10:15 Ενημερώθηκε 16/03/2025 - 11:06

Τούτη την εποχή, όπως στο νησί μας και απέναντι ιδίως στα Μοσχονήσια βγήκαν τα άγρια σπαράγγια (yabanikuşkonmaz) αρκετοί τα συλλέγουν μόνοι τους κι άλλοι τ αγοράζουν από μικροπωλητές.

Η φίληTanju İzbek (Τανζού Ισμπέκ) τουρκοκρητικιά στην καταγωγή της οικογένειας της, μιλά ελληνικά, έχει ζήσει και στην Ελλάδα τα χρόνιά της Δικτατορίας Εβρεν και έχει πολλούς φίλους εδώ. Αρχές του έτους ήταν ένα από τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν και μίλησαν στο ντοκιμαντέρ για τους Τουρκο- κρητικούς τ Αϊβαλιού που πρόβαλλε η ΕΡΤ. Είναι μια δυναμική γυναίκα που της αρέσει η εξοχή και συλλογή άγριων χόρτων, γι’ αυτό της ζητήσαμε συνταγές με άγρια σπαράγγια και μας έδωσε :

το Παραδοσιακό πιάτο «Σφουγκάτο» έτσι το λένε και οι τουρκοκρητικοι : ΥΛΙΚΑ: ένα μάτσο σπαράγγια, ένα κρεμμύδι, ένα φλ καφέ ελαιόλαδο, ένα αυγό κι αλατοπίπερο. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένετε τα σπαράγγια κόβετε με το χέρι το νωπό μαλακό μέρος του μίσχου και τα σοτάρετε με το καραμελωμένο κρεμμύδι, προσθέτοντας και λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά, όταν απορροφηθει το νερό ρίξτε το αλάτι και το αυγο ανακατεύοντας ελαφρά, στο τέλος και το πιπέρι. Μακαρονάδα με σπαράγγια -Yabanikuşkonmazlarlaspagetti- Μοντέρνο χαρακτηρίζει το πιάτο αυτό η Τανσού Ιζμπεκ, αφού παραδοσιακά τα μακαρόνια δεν τα συνήθιζαν στη τούρκικη κουζίνα, προτιμούσαν το ρύζι. ΥΛΙΚΑ:2 ματσάκια άγρια ​​σπαράγγια 1 πακέτο μακαρόνια 2 σκελίδες σκόρδο ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή 3-4 κουταλιές της σούπας χωριάτικο βούτυρο. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε σε μπόλικο νερό τα μακαρόνια μαζί με τα σπαράγγια ( μόνο το τρυφερό τμήμα τους που έχετε κόψει με το χέρι) , περίπου για 10 λεπτά και τα στραγγίζετε χωρίς να τα ξεπλύνετε. Στο μεταξύ σ εάν τηγανάκι σοτάρετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτά , να μην καεί και μαυρίσεις το σκόρδο. Στη συνέχει το χύνουμε πάνω από τα μακαρόνια και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey