Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Ιμβριακή ελληνική κοινότητα, τόσο στο νησί όσο και στην Ελλάδα, με ανακοινώσεις των ομογενειακών σωματείων, έχει συγκλονιστεί από την είδηση της στυγερής δολοφονίας του ηλικιωμένου Ζαφείρη Πιγνάρη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Δευτέρας 13/5/2019 στην αγροικία όπου κατοικούσε στην περιφέρεια του Ευλάμπιου της Ίμβρου. Ο εκλιπών διατηρούσε παλαιότερα υφασματοπωλείο στην πρωτεύουσα του νησιού Παναγία, ήταν φιλήσυχος και αγαπητός σε όλους τους κατοίκους. Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι κίνητρο της αποτρόπαιης αυτής πράξης ήταν η ληστεία. Άμεση ήταν η αντίδραση των τοπικών αρχών τόσο του Δημάρχου Ίμβρου Ουνάλ Τσετίν, που επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Κύριλλο για να εκφράσει συλλυπητήρια, όσο και του έπαρχου Εντέρ Φαρούκ Ουζούνογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί και δεν θα διαταραχθεί η αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων του νησιού. Ο Σύλλογος Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζουν αλλά παράλληλα εκφράζουν και την άποψη ότι το μεμονωμένο αυτό περιστατικό δεν θα πρέπει να διαταράξει την προσήλωση στον στόχο της επανάκτησης των δεσμών των μελών του με τη γενέτειρά και την επανεγκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων Ιμβρίων.
Ίμβρος: Η Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη
Την Τρίτη που μας πέρασε ο Πατριάρχης παρέθεσε πασχαλινό γεύμα στον κήπο του θέρετρου του Γαλλικού Προξενείου στα Θεραπειά της Πόλης, στους κληρικούς και στους λαϊκούς που πλαισιώνουν τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου στο Φανάρι. Την επομένη μετέβη στην Ίμβρο για να περάσει λίγες ημέρες εαρινών διακοπών και να ξεκουραστεί απ’ τον φόρτο των ημερών, (Ουκρανικό, υποχρεώσεις Πάσχα, εκλογή αρχιεπισκόπων Αυστραλίας και Αμερικής κλπ) κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Τι πιο ανθρώπινο για τον προκαθήμενο των ορθόδοξων να πιθυμήσει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε!
Η ζεύξη των Δαρδανελίων
Ένα μεγάλο βήμα συντελέστηκε αυτές τις ημέρες στην κατασκευή της γέφυρας του Τσανάκκαλε στα στενά των Δαρδανελίων με την τοποθέτηση των δύο γιγάντιων τσιμεντένιων βάσεων (65.000 τόνων) στον πυθμένα της θάλασσας κοντά στην ευρωπαϊκή ακτή, πάνω στις οποίες θα «πατήσει» η ατσάλινη κατασκευή των πυλώνων όπου θα «κρεμαστεί» η γέφυρα. Με εμμονή στους συμβολισμούς, η γέφυρα θα έχει μήκος 2023 μέτρα, δηλαδή αριθμό ίδιο με την χρονολογία που συμπληρώνονται 100 χρόνια απ το 1923 και την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας! Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοπραξίας ÇOK, (Τουρκικές και Ν. Κορεατικές τεχνικές εταιρείες) Başar Arıoglu περίπου το 70% του τραπεζικού δανείου ύψους 2,3 δις ευρώ παρέχεται από ξένες τράπεζες, για την κατασκευή της γέφυρας, η οποία σχεδιάζεται να δοθεί στην κυκλοφορία στις 18 Μαρτίου 2021, δηλαδή την ημερομηνία που τιμάται η επέτειος της μάχης της Καλλίπολης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γέφυρα θα έχει πλάτος 45 μέτρα και μήκος μαζί με τις στεριανές προσβάσεις της 4.608 μέτρα η μακρύτερη στον κόσμο. Παράλληλα κατασκευάζονται 10 τούνελ για να είναι προσιτή η γέφυρα στους αυτοκινητόδρομους, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Ασιατική πλευρά και 6 σημεία είσπραξης διοδίων απ’ την εταιρεία, που ανέλαβε το όλο έργο ως μελέτη-κατασκευή-εκμετάλλευση.
Ραμαζάνι: Διευκρινίσεις για την νηστεία
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, (Diyanet) το ανώτατο κρατικό όργανο για ζητήματα θρησκείας, ερωτήθηκε αυτές τις ημέρες εάν είναι συμβατή η ένεση ινσουλίνης με τις παραδόσεις του ραμαζανιού, που απαγορεύει κάθε μορφής λήψη τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας. Αποφάνθηκε λοιπόν η Diyanet ότι εφόσον πρόκειται για θεραπεία των διαβητικών και όχι για απόλαυση, η ενέσιμη ινσουλίνη είναι συμβατή με την νηστεία! Με την ευκαιρία έγινε αναφορά στο Fidye ή Fidyah (αραβικά) που προβλέπεται από το Κοράνι ως θρησκευτική δωρεά χρημάτων ή τροφίμων όταν κάποιος λόγω ασθένειας ή προχωρημένης ηλικίας αδυνατεί να ακολουθήσει την νηστεία του ραμαζάν. Κατά τα άλλα συνεχίζουν οι γείτονες μας τις παραδόσεις τους με τα Ιφτάρ (τα γεύματα αμέσως μετά τη δύση του ήλιου και τη λήξη της ημερήσιας νηστείας), να παίρνουν και να δίνουν και επειδή ο καιρός είναι καλός γίνονται μαζικά και στην ύπαιθρο.
Ειδήσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Τροία
Δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Ali Sönmez, αν. καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Τσανάκκαλε μια έκθεση, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, η οποία είχε συνταχθεί στις 3/5/1884 από τον İzzeddin Efendi, όπου αναφέρεται με στοιχεία ότι 73.139 αντικείμενα εκλάπησαν μετά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χωριό Tevfikiye δίπλα στην αρχαία Τροία! Ο Εφέντι, διετέλεσε τότε διευθυντής τελωνείων και είχε παρουσιάσει την έκθεση του στο Υπουργείο Παιδείας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο γερμανός αρχαιολόγος Heinrich Schliemann, που διεξήγαγε την πρώτη αρχαιολογική έρευνα στην Τροία, είχε αναφερθεί το 1881 ότι εξήχθησαν λαθραία 8.833 αρχαία αντικείμενα και κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο θησαυρών. Με τα νεώτερα στοιχεία σχεδόν 10 φορές περισσότερα παρουσιάζονται τα ευρήματα που εκλάπησαν ή δόθηκαν για δωροδοκίες τότε, πολλά απ’ τα οποία δεν βρίσκονται σε Μουσεία, αλλά σε ιδιωτικές συλλογές, άλλα σφυρηλατήθηκαν και άλλαξαν σχήμα, ενώ πολλά χρυσά αντικείμενα τα έλιωσαν για να πάρουν το μέταλλο.
Μύλασσα (Μίλας)
Περιοχή βορειότερα απ’ το Μπόντρουμ, όπου βρίσκεται το περίφημο Μαυσωλείο του Εκατόμνου, Σατράπη της Καρίας, επί Αρταξέρξη του Β’. Πρόκειται για κηρυγμένο απ’ την Unesco μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα, το οποίο μετά από πολυετή συντήρηση και εγκατάσταση ειδικού συστήματος κλιματισμού άνοιξε τις πύλες του στους τουρίστες.
Λαοδίκεια
Εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος κοντά στην πόλη Ντένιζλι, όπου αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές και τα έργα συντήρησης και καθίσταται πλέον επισκέψιμο το ένα απ τα δύο αρχαία θέατρα της πόλης, ηλικίας 2.200 ετών, ελληνιστικής περιόδου. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρακείμενη εκκλησία, που θεωρείται μία απ τις 7 εκκλησίες της αποκάλυψης, η οποία αναστηλώθηκε - συντηρήθηκε το 2016 και έλαβε τότε βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra Awards.