Επιδόρπιο κυδώνι Ayva Tatlısı από την Αιβαλιώτισσα Neşe Αlbayrak  

26/10/2024 - 18:00

Την εύκολη αυτή συνταγή βρήκε και μας στέλνει  η φίλη Νεσέ από το Αϊβαλί:

Υλικά: 3 μέτρια κυδώνια, 2 φλιτζάνια νερό, 4 γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλα, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 200 γρ χτυπημένη κρέμα γάλακτος (πηχτό καϊμάκι  εννοούν οι τούρκοι αλλά που να το βρεις!) Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε στη μέση.  Αφαιρέστε τους σπόρους, αλλά  κρατήστε τους στην άκρη. Βράζετε με 2 φλιτζάνια νερό, τους κυδωνόσπορους, το γαρύφαλλο και τον φλοιό κανέλας σε ανοιχτή κατσαρόλα. Ρίχνετε  τα κυδώνια στο νερό που βράζει. Κλείνετε το καπάκι. μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια. Προσθέστε τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 – 180c. Αραδιάζετε τα κυδώνια σε ένα ταψί. Ψήνετε  για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ανοιχτό χρώμα το πάνω μέρος. Σερβίρετε βάζοντας πηγμένη κρέμα γάλακτος (καϊμάκι από γάλα βουβαλιού το ιδανικό) στα κενά στο κοίλο του κυδωνιού. Αυτή την συνταγή συνήθως την συμπληρώνει η Νεσέ και  με μήλο δηλαδή τρίβει 3 μήλα και τα ψήνει με 3 κουταλιές ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν μαρμελάδα. Όταν τα μήλα απελευθερώσουν και απορροφήσουν τους χυμούς τους, προσθέτει 1 κ. γ. κανέλα και 1 ποτήρι τσαγιού θρυμματισμένα καρύδια. Τοποθετήστε αυτή τη γέμιση μέσα στα κυδώνια και μετά όταν το σερβίρετέ βάζετε  την κρέμα. Σήμερα η Νεσε ανοίγει το καφέ ρεστοράν στο ιδιόκτητο μαγαζί της στ’ Αϊβαλί, απέναντι απ’ το Τελωνείο, εκεί όπου στο καιρό των Ελλήνων ήταν οι αποθήκες Γεωργαλά, πλούσια οικογένεια στην κατοχή της οποίας ήταν και το απέναντι Χάνι, που σήμερά στεγάζει το Δημαρχείο, αλλά και το βιομηχανικό κτίριο που ο Ραχμί  Κοτς μετέτρεψε πρόσφατα σε Μουσείο. Η Νεσέ, που είναι και πρόεδρος στον σύλλογο ανταλλαγέντων (Ayvalık Lozan Mübâdilleri Derneği ) δηλ. προσφύγων, που λέμε εμείς, μιας και η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τα Χανιά Κρήτης. Φιλοδοξεί να λειτουργήσει το κατάστημά της  ως μοντέρνο χώρο εστίασης και  προσφοράς κάθε είδους καφέ, αλλά θα διαθέτει και παραδοσιακά πιάτα, όπως π.χ.  κισκέκ  όπως το φτιάχνουν στην Λέσβο και άλλα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey