Ειδήσεις από καρσί

13/11/2018 - 16:00

Για Ίμβρο - Τένεδο

Στις 2-4/11/18 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη το 6ο Πανελλήνιο ονοματολογικό συνέδριο, με θέμα τα ονοματολογικά της Μικράς Ασίας, ήταν δε αφιερωμένο στην μνήμη του καθηγητή Γλωσσολογίας Νίκου Ανδριώτη, που καταγόταν από την Ίμβρο. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και τα βιβλία «Τα τοπωνύμια της Τενέδου» της Ελένης Παπαμερή και «Τα παρατσούκλια της Τενέδου» του Μιχάλη Δημητρίου. Παράλληλα έπειτα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη οι σύλλογοί Τενεδίων «Ο Τέννης» και «Απανταχού Τενεδίων: το κοινό των Τενεδίων» με συμμετοχή και του συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας, διοργάνωσαν εκδρομή νέων στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη συνάντησή τους με τον Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Τενεδίων έθιξαν το θέμα της αξιοποίησης της σχολάζουσας εκκλησιαστικής περιουσίας στο νησί, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν και εργασθούν εκεί Τενέδιοι της διασποράς. Σε αντίθεση με τους Ίμβριους, που αναγκάστηκαν λόγω των σε βάρος τους διακρίσεων να εγκαταλείψουν το νησί τους και σήμερα επανακτούν σταδιακά τις περιουσίες τους, οι Τενέδιοι, επειδή φεύγοντας πούλησαν με συμβόλαια, τα ακίνητά τους δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν. Έτσι με την επαναλειτουργία απ’ το 2015 των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, όπου σήμερα φοιτούν και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες 47 μαθητές, παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού των ελλήνων οι οποίοι από 168 το 2010, σήμερα υπολογίζονται στους 550! Αντίθετα στην Τένεδο, οι Έλληνες δεν ξεπερνούν πια τους 15. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, επέφερε δυσανάλογη αύξηση στις τιμές των ακινήτων, γεγονός που αποτρέπει την παλιννόστηση, γι’ αυτό και οι Τενέδιοι ζητούν την βοήθεια της εκκλησίας. Follow money λοιπόν, όπως τα είπαν πρόσφατα Τσίπρας και Ιερώνυμος!

 

Γέμισε φύκια η επιφάνεια της θάλασσας στη Σμύρνη

Την Τρίτη που μας πέρασε, καθώς ξύπνησαν οι Σμυρνιοί αντίκρισαν με έκπληξη, κυρίως στις βορειότερες ακτές (Καρσίγιακά - Βοστανλί κλπ), τη θάλασσα να έχει χρώμα πράσινο! Αιτία τα φύκια (το γνωστό και σε μας είδος που λέγεται άλγη) όπου λόγω των ιδιαίτερων για την εποχή κλιματικών συνθηκών των τελευταίων ημερών ευνοήθηκε η ανάπτυξη. Ο Μητροπολιτικός Δήμος έστειλε πλωτούς γερανούς και άρχισε η συλλογή και απομάκρυνση των φυκιών, δεδομένου ότι τα νερά είναι ρηχά και δεν ήταν δυνατό να δουλέψουν άλλου είδους πλοιάρια - σκούπες, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε θαλάσσια ρύπανση. Παρ’ όλες τις καθησυχαστικές δηλώσεις των επιστημόνων για την εξήγηση του φαινόμενου, που είχε πολλά χρόνια να συμβεί στον Κόλπο της Σμύρνης, οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι. Ανήσυχοι είναι και οι κάτοικοι στην Φώκια απ’ τα πολλά νεκρά ψάρια που εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στις εκβολές του ποταμού Γκεντίζ, ο Έρμος των αρχαίων ελλήνων, που χώριζε την Αιολίδα από την Ιωνία. Ο ποταμός έχει μήκος 401 χλμ, πηγάζει απ’ τα βουνά Μουράτ της Κιουτάχειας κι αφού περάσει απ’ τις αναπτυσσόμενες περιοχές Αλάσεχίρ, Τουργκουτλού, Μανίσα χύνεται στο Αιγαίο. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων και χημικών στο ποτάμι επιφέρει τον θάνατο των ψαριών και ζητούν αυστηρούς έλεγχους σ’ όλη την διαδρομή του.

 

Τα φώτα της δημοσιότητας στον Βαρθολομαίο

Στην επικαιρότητα του τουρκικού αλλά και διεθνούς τύπου ήταν και αυτήν την εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τα φώτα της δημοσιότητας προσέλκυσε η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Φανάρι, ως πρώτη επίσημη παρουσία μετά την εκχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, απ’ το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που επέφερε την οργή των Ρώσων. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σύμφωνο με το οποίο δεσμεύονται να εντείνουν τη βούληση και τη συνεργασία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανικής Πολιτείας. Εξάλλου, ο Πατριάρχης είχε μία ιδιαίτερα γόνιμη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, κατά την οποία συζήτησαν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την εκκλησία αλλά και την ομογένεια της Πόλης, όπως:

Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το οποίο χρήζει άμεσων αναστηλωτικών και σωστικών έργων.

Την ανακαίνιση της Αστικής Σχολής Γαλατά, η οποία θα μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Τις εργασίες στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και για την προστασία των χριστιανικών μνημείων της Μ. Ασίας.

Να σημειωθεί ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υπήχθη πρόσφατα και η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (ιδρυμάτων). Για το λόγο αυτό ο Παναγιότατος έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα των εκλογών στα ιδρύματα (βακούφια) της Ομογένειας. Αύριο Κυριακή, του Αγίου Νεκταρίου, ο Πατριάρχης θα λειτουργήσει στην εκκλησία της Συληβρίας, γενέτειρας πόλης του Αγίου στην Αν. Θράκη, όπου αναμένονται πολλοί εκδρομείς απόγονοι προσφύγων από τη Β. Ελλάδα.

 

Λιγόστεψαν τα δρομολόγια με Αϊβαλί

Αραίωσαν, όπως είναι λογικό, κατά τη χειμερινή περίοδο τα δρομολόγια. Μόνο Πέμπτη και Σάββατο πια υπάρχει η δυνατότητα για αυθημερόν μετάβαση με επιστροφή από Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Τα δρομολόγια εκτελούνται από τα δύο, τύπου Καταμαράν πλοιάρια, της εταιρείας Jalem και το συμβατικό της Turyol. Τα άλλα συμβατικού τύπου διέκοψαν τα δρομολόγιά τους καθώς έληξε στις 30/10/18 η προθεσμία εφοδιασμού τους με το πιστοποιητικό Class E Certification που προβλέπεται από οδηγία της ΕΕ. Για να έχουν την ως άνω πιστοποίηση τα συμβατικά αυτά πλοιάρια θα πρέπει να υποστούν κάποιες εργασίες μετατροπών, που απαιτούν χρόνο και ως τότε θα παραμένουν εκτός γραμμής.

 

Στην Μπουρχάνια

Η κοντινή μας αυτή πόλη, στον καιρό των ελλήνων λεγόταν Κεμέρ, εξ ου και το επώνυμο «Κεμερλής» που απαντάται στην Λέσβο. Αποτελούσε οικισμό υπαγόμενο διοικητικά στο Αδραμύτι, μετονομάστηκε δε σε Burhaniye απ’ τον Οθωμανό πρίγκιπα Şehzade Burhanettin στο τέλος του 19ου αιώνα. Σήμερα αποτελεί ξεχωριστό Δήμο, έχει πληθυσμό γύρω στους 60.000 κατοίκους και θεωρείται η κατ’ εξοχήν πόλη της ελαιοκαλλιέργειας του Αδραμυτινού Κόλπου με τα περισσότερα ελαιοτριβεία. Είναι από τις ελάχιστες μεγάλες πόλεις του Αιγαίου όπου έχει εκλεγεί Δήμαρχος προσκείμενος στο ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ. Την περασμένη βδομάδα η Μπουρχάνια αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικού ενδιαφέροντος και σχολιασμών σε όλη την χώρα καθόσον ο αρχηγός του CHP (του κόμματος της αξ. αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι (εξοχικό) που είχε στην Μπουρχάνια, για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα απ τις 150 σχεδόν μηνύσεις που του έχει υποβάλλει ο Ερντογάν! Το κυβερνών κόμμα επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Μπουρχάνια, προκειμένου να επανεκλέξει τον προσεχή Μάρτιο, ισλαμιστή Δήμαρχο, έμπρακτη απόδειξη η λειτουργία υπερσύγχρονου κρατικού νοσοκομείου, που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες. Πάντως οι κάτοικοι είναι εργατικοί και καινοτόμοι είναι δε μία απ’ τις ελάχιστες περιοχές της Τουρκίας, όπου σε άγονα εδάφη καλλιεργούν το φυτό στέβια. Φέτος, μάλιστα, μια ομάδα καλλιεργητών παρήγαγε 3 τόνους αποξηραμένης στέβιας που πούλησε σε βιομηχανία της Πόλης. Στόχος τους η διεύρυνση της καλλιέργειας και η αξιοποίηση για φαρμακευτική και ιατρική χρήση ώστε να κερδίζουν περισσότερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey