Η επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρόνια Πασχόντων»

Ζητείται παρέμβαση Υπουργού για να αποτραπεί η «σχεδιαζόμενη ατασθαλία» στο Γηροκομείο Άντισσας

11/04/2024 - 11:06

Με επιστολή του στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Δρ. Παναγιώτης Ιορδάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», επικεφαλής της επιτροπής αγώνα για την λειτουργία του Γηροκομείου Άντισσας και π. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, ζητά την αποτροπή της μετατροπής της χρήσης του ιδρύματος «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και χρόνια Πασχόντων» στην Άντισσα Λέσβου, σε αυτή της φιλοξενίας σχολείων και Πανεπιστημίων στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάνοντας λόγο για «σχεδιαζόμενη ατασθαλία».

Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιείται στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Υπουργό Οικονομικών, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στους βουλευτές Λέσβου, στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και στην Δημοτική Κοινότητα Άντισσας.

Στην επιστολή γίνεται αναδρομή στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την λειτουργία του Γηροκομείου Άντισσας καθώς και ιδιαίτερη μνεία στις οδηγίες του Υπουργείου προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου προκειμένου να λειτουργήσει υπό το «Ζαχάρειο».

Η αναδρομή

«Στα επανειλημμένα  έγγραφά μου από το 2015 προς  την τότε Υπουργό, που συνόδευαν το διακηρυκτικό κείμενο «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» με τις συν τω χρόνω συγκεντρωνόμενες υπογραφές (υπερέβησαν τις  600, ήτοι πλέον του ημίσεως των κατοίκων του χωριού, ως και Αντισσαίων της Μυτιλήνης, των Αθηνών ακόμα και της Αυστραλίας και άλλων χωριών), στο τελικό έγγραφό του Υπουργείου σας, ως Σχετ. 1,  αναφέρεται:

<< …Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση για λειτουργία του εν λόγω κτιρίου ως γηροκομείου είτε από τον Δήμο Λέσβου είτε με τυχόν παραχώρηση της χρήσεώς του σε άλλο φορέα αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου δημοτικού συμβουλίου>>.

Σε συνέχεια, μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου το 2019, όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, εστάλη προς τους συναρμόδιου Υπουργούς (Εσωτερικών, Υγείας Πρόνοιας, Οικονομικών) έγγραφο του, με υπογραφή Δημάρχου (Συνημ.2) με το οποίο ζητείτο να αυξηθεί η δυναμικότητα του Δημοτικού Ιδρύματος “Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας  Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή»”, προκειμένου η “ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ” Αντίσσης να λειτουργήσει ως παράρτημα του “Ζαχάρειου” Ιδρύματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την απαιτούμενη απάντηση κατά το Σχετ. 3,  καθορίζοντας επ’ ακριβώς τα έξι επί μέρους βήματα της σχετικής διαδικασίας προκειμένου να εκδοθεί νέο Π.Δ.  τροποποιώντας  το αρχικό, αυτή της ιδρύσεως του «Ζαχάρειου» Ιδρύματος.

Ο Δήμος προχώρησε την διαδικασία και τον Ιούνιο 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθ. 112/2022 // 09.06.2022 :  «Να ερωτηθεί το Δημοτικό Ίδρυμα με την επωνυμία “Ζαχάρειος …” αν αποδέχεται την  παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Αντίσσης …».

Το Δ.Σ. του «Ζαχάρειου» αποδέχθηκε την παραχώρηση, στις 2/9/2022, βάσει της ομόφωνης απάντησής του, υπ’ αριθ. Απόφασης : 9/2022, με τον όρο της οικονομικής κάλυψης της λειτουργίας του.

Η από την δεκαετία του ’80  αρχική πίστη των Αντισσαίων αλλά κι όλων των κατοίκων της Δυτικής χερσονήσου της Λέσβου με όλα τα προαναφερθέντα είχε μετατραπεί  σε πεποίθηση, το θέμα της λειτουργίας  του Γηροκομείου Αντίσσης. Ατυχώς όμως, ενάμισι χρόνο μετά την αποδοχή του «Ζαχάρειου», αντί αυτού, «κεραυνός εν αιθρία», οι Αντισσαίοι κι όλοι οι κάτοικοι της χερσονήσου, πληροφορήθηκαν προ εβδομάδων ότι το «σπίτι» των γερόντων τους, το Γηροκομείο Αντίσσης, παραχωρήθηκε με την  υπογραφή συμβάσεως, απ’τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στο  Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την 20/03/2024. Τούτο, προκειμένου το  Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους να χρησιμοποιήσει αυτό ως δομή φιλοξενίας σχολείων και Πανεπιστημίων, που έρχονται στο νησί για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος. 

Πληροφορούμαστε ότι την Πέμπτη 11η τ.μ., το θέμα αυτό θα είναι  ένα εξ αυτών της  ημερησίας διατάξεως του Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση».

«Σχεδιαζόμενη ατασθαλία»

«Πιστεύουμε ότι η δική σας παρέμβαση θα είναι άμεση, ώστε να μη λάβει ποτέ χώρα η σχεδιαζόμενη ατασθαλία» καταλήγει η επιστολή και συγκεκριμένα: «Με την περιληπτική παράθεση των σχετικών γεγονότων  από την δεκαετία του ’80 ως σήμερα που σας εκθέσαμε κατά τα ανωτέρω,  πιστεύουμε να σας δώσαμε την εικόνα και το μέγεθος της ελπίδας των Αντισσαίων αλλά κι όλων των κατοίκων της χερσονήσου του Ορδύμνου στο να δουν το δικό τους Γηροκομείο να μπαίνει σε λειτουργία. Ένα ίδρυμα μεγίστης κοινωνικής σημασίας για μια ακριτική, υποβαθμισμένη, υπανάπτυκτη  και με συνεχώς γηράσκοντα πληθυσμό, προς  κάλυψη των σχετικών αναγκών.   

Ευελπιστούμε να έχουμε την στήριξή σας στο να εφαρμοσθεί η από το 2021 σχετική οδηγία/εντολή του καθ’ υμάς Υπουργείου που αναφέρουμε στο εισαγωγικό μέρος της παρούσης και εν τέλει   αποτραπεί η αλλαγή χρήσης της μοναδικής αυτής κοινωνικής δομής στην Άντισσα της Λέσβου.

Του Γηροκομείου της, δηλαδή, που από τη δεκαετία του ’80 που πρωτοσχεδιάσθηκε  και που ολοκληρωμένο πια  κτίριο των περίπου 1.000 τ.μ.,  με δαπάνες περί τα 2,5 - 3,0 εκατομμύρια  της ΕΕ αρχικά και Εθνικών πόρων στη συνέχεια (έχοντας αγοραστεί ακόμη και ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός κ.λπ. εξοπλισμός)  ήταν έτοιμο να λειτουργήσει από το 2008.  

Πιστεύουμε ότι η δική σας παρέμβαση θα είναι άμεση, ώστε να μη λάβει ποτέ χώρα η σχεδιαζόμενη ατασθαλία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey