Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το υπόμνημα των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής σε Κουφέλο
Επίσκεψη στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου και αρμόδιο για θέματα αγροτικής οικονομίας είχε κοινή αντιπροσωπεία κατοίκων της Βρίσας- Βατερών και της Περιφερειακής Παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών για να εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.
Η Αντιπροσωπεία είχε αποφασιστεί και συγκροτηθεί κατά την επίσκεψη της Συμπαράταξης στην περιοχή όπου πραγματοποίησε και σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής.
Στην σύσκεψη η αντιπροσωπεία εξέθεσε τα προβλήματα και τους ενδεχόμενους κινδύνους που αυτά εμπεριέχουν για τους κατοίκους της περιοχής ενώ ζήτησαν την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αποκατάστασης και Διαχείρισης της πυρόπληκτης περιοχής που θα αντιμετωπίζει με ολιστικό τρόπο τόσο την αποκατάσταση όσο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από ένα ειδικό Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο.
Ως επείγουσες προτεραιότητες, μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, έθεσαν:
- τις άμεσες αποζημιώσεις όλων των πληγέντων τόσο για τη καταστροφή των κτημάτων και άλλων παραγωγικών στοιχείων, όσο και για την απώλεια εισοδήματος τα επόμενα χρόνια μέχρι τα κτήματα να γίνουν παραγωγικά. Τονίστηκε ότι οι μέχρι σήμερα προβλεπόμενες αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τις ζημιές που έχουν γίνει και χρειάζεται να γίνουν επίμονες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ προς αυτή τη κατεύθυνση.
- το καθάρισμα των ρευμάτων Ρογγάδας και Λαγκάδας και την έργων ανάσχεσης της ορμής και του όγκου των υδάτων του χειμάρρου που διέρχεται από την Βρίσα & τα Βατερά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι οικισμοί από πλημμύρες τον χειμώνα.
- άμεσες και επείγουσες τόνισαν ότι πρέπει να είναι οι επεμβάσεις σε σημεία υψηλής διάβρωσης των περιοχών που κινδυνεύουν με διάβρωση.
Οι παριστάμενοι ζήτησαν από τον Αντιπεριφερειάρχη:
- να υπάρξει στενή επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή,
- να υπάρξει αίτημα προς τον Δήμο Δ.Λέσβου να συνδράμει άμεσα με μηχανήματα στην υλοποίηση των επειγουσών παρεμβάσεων
- να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των έργων με βάση τις 700.000€ που υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης και ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή.
Στο Υπόμνημα που επισυνάπτεται αναφέρονται όλα όσα προτάθηκαν.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν από τους κατοίκους της περιοχής οι κ.κ. Αποστολής Αποστόλης Πρόεδρος ΔΔ Βρίσας, Ευστράτιος Καλατζής μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας, Δημήτριος Αποστολής κάτοικος Βρίσας και από την Συμπαράταξη Πολιτών ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα και το μέλος της παράταξης Στρατής Νικολάου.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ( και σεισμόπληκτης) ΒΡΙΣΑΣ ΒΑΤΕΡΩΝ
Έχουν περάσει ήδη πάνω από δύο μήνες απ την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή μας και με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για την αποκατάσταση και προστασία τόσο της περιοχής όσο και της περιουσίας μας που αποτελεί και την πηγή του κύριου εισοδήματος μας.
Εκτιμούμε ότι στόχος τόσο του Δήμου Δυτικής Λέσβου όσο και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου , με τη συνδρομή του Κεντρικού Κράτους πρέπει να είναι η εκπόνηση ΑΜΕΣΑ ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αποκατάστασης και Διαχείρισης της πυρόπληκτης περιοχής. Ένα σχέδιο που θα απαντά στην αγωνία μας για την πληθυσμιακή συρρίκνωση αφενός εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και αφ ετέρου του σεισμού του 2017 οι πληγές του οποίου παραμένουν ανοιχτές και των πρόσφατων πυρκαγιών που κατέστρεψαν το πιο εύφορο και πιο παραγωγικό κομμάτι του ελαιώνα. Μέσα σε λίγα χρόνια είδαμε την πληθυσμό να μειώνεται, είδαμε οικογένειες που έχασαν τη στέγη τους να φεύγουν οριστικά απ το χωριό μας, είδαμε 122 θανάτους και 5 μόλις γεννήσεις. Οι επιπτώσεις της πρόσφατης φωτιάς και της απώλειας εισοδήματος αλυσιδωτά για όλους τους αγρότες, επαγγελματίες ή εργαζόμενους δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό σε κανένα.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει:
Α. Αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης που προϋπήρχε τόσο στο δασικό κεφάλαιο της περιοχής όσο και στον ελαιώνα και τα βοσκοτόπια και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αντίστοιχα μετά την καταστροφική φωτιά.
Β. Με βάση την αποτύπωση, μετά από σχετική μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί να κατατεθούν κοστολογημένες προτάσεις ανασυγκρότησης στους επιμέρους τομείς
- Περιβάλλον (προστασία εδαφών, προστασία υδατικών πόρων, αποκατάσταση και προστασία δασών),
- Παραγωγικό σύστημα πρωτογενούς παραγωγής (αποκατάσταση ζημιών ελαιοκαλλιέργειας, αμπελουργίας, λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών, μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, καθώς επίσης και βελτίωση των γεωργικών διαρθρώσεων),
- Επιχειρήσεις - μεταποίηση-υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, κ.λπ.]
Γ. Μέτρα πρόληψης- πυροπροστασίας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
α) επεμβάσεις αποκατάστασης και διαχείρισης της χλωρίδας στις γεωργικές και δασικές εκτάσεις, αλλά και στους βοσκοτόπους,
β) κατασκευή αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και
γ) μέτρα ελέγχου της διάβρωσης.
Ειδικότερα στις γεωργικές περιοχές απαιτούνται:
- Δράσεις για διατήρηση και ανάπτυξη των ελαιώνων διότι: (α) παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία, (β) εξασφαλίζουν επαρκή φυτοκάλυψη στο έδαφος, (γ) δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλη βιοποικιλότητα.
- Για την διευκόλυνση της αναφύτευσης των καμένων εκτάσεων να ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί ο δρόμος προς Μυρίχια και προς Λαγκάδα και όπου αλλού διαπιστωθεί ότι χρειάζεται, ο δρόμος να ηλεκτροδοτηθεί και να δημιουργηθούν κατά μήκος του σημεία υδροληψίας για το πότισμα.
Στις δασικές περιοχές απαιτούνται:
- Αυστηρός έλεγχος και αποκλεισμός κάθε είδους βόσκησης για τη διευκόλυνση ανάπτυξης της αυτοφυούς βλάστησης η οποία θα προστατεύσει το έδαφος από την διάβρωση.
- Κατασκευή άμεσα αντιδιαβρωτικών έργων στις χαράδρες και στα ρέματα των ευαίσθητων περιοχών για την επιβράδυνση της ροής των πλημμυρικών υδάτων και την μείωση της διαβρωτικής ενέργειάς τους. Ειδικά οι επεμβάσεις στις χαράδρες της Ρογκάδας και κυρίως της Λαγκάδας πρέπει να γίνουν άμεσα για να αποφευχθούν πλημμύρες στην Βρίσα.
- Άμεση τοποθέτηση κορμό-πλεγμάτων και κλάδο-πλεγμάτων με ελάχιστη διατάραξη της επιφανείας του εδάφους, μόνο όπου η μορφολογία του εδάφους και η γεωλογία τα καθιστούν ικανά να περιορίσουν την επιφανειακή ροή του νερού της βροχής.
Στους βοσκοτόπους απαιτούνται:
- Απαγόρευση της βόσκησης των καμένων βοσκοτόπων μέχρι να αναπτυχθεί ικανοποιητική βλάστηση.
- Ενίσχυση της φυσικής βλάστησης με σπορά καταλλήλων μειγμάτων φυτών που να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη βιοποικιλότητα. Όπου είναι δυνατό θα πρέπει να υποστηρίζεται η βλάστηση με τις κατάλληλες λιπάνσεις.
- Καθορισμός του αριθμού των ζώων με αυστηρότητα και ανάλογα με την εκάστοτε βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπου.
Για τον έλεγχο της διάβρωσης:
- Συνεχής παρακολούθηση των διαβρώσεων και άμεση εφαρμογή κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.
- Καθορισμός των γεωργικών ή δασικών περιοχών με μικρό βαθμό αναγέννησης της βλάστησης στο τέλος χειμώνα και άμεση δενδροφύτευση ή αναχλόαση με αγρωστώδη ή ψυχανθή.
- Εγκατάσταση αυτόματων σταθμών παρακολούθησης της διάβρωσης των εδαφών σε επιλεγμένες αντιπροσωπευτικές λεκάνες απορροής.
- Ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία από διάβρωση και πλημμυρικά φαινόμενα πρέπει να δοθεί στην περιοχή των Βατερών, με προτεραιότητα στις περιοχές που εφάπτονται στον αστικό ιστό.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
1.Στους παραδοσιακούς ελαιώνες και στις καλλιέργειες που επηρεάζουν το φυσικό τοπίο να δοθεί αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε όλους τους αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα ή μη από το Ταμείο Αρωγής.
2.Στους παραδοσιακούς ελαιώνες μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας να αρθεί η διάταξη που θέτει ως προϋπόθεση πως για να δοθεί αποζημίωση η απόσταση μεταξύ της κατοικίας πουδιαμένει ο δικαιούχος και υποβάλει την δήλωση Ε1 και της εκμετάλλευσής του να είναιτουλάχιστον 150 χιλιόμετρα.
3.Να τεθούν όροι και προϋποθέσεις ότι με τα χρήματα της αποζημίωσης γιατο χαμένο πάγιο κεφάλαιο θα αποκατασταθούν οι καμένες εκτάσεις - καλλιέργειες και θαγίνουν οι δενδροφυτεύσεις, από αυτούς που θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις, είτε είναι οιενοικιαστές είτε οι ιδιοκτήτες.
4.Εφ όσον έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναφύτευσης οι υπό σύσταση ελαιώνες να δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, να λαμβάνουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και να μπορούν να εντάσσονται στα προγράμματα του ΠΑΑ.
5.Να δίνονται επί πλέον ενισχύσεις deminimis ανά έτος στους ελαιοκαλλιεργητές μέχρι την ολική αποκατάσταση του ελαιώνα.
6.Για να λάβουν τις αποζημιώσεις οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των Βατερών θα πρέπει ο υπό ψήφιση νόμος με τον οποίον θα γίνεται αποζημίωση 50% στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχει αναδρομική ισχύ.
7.Όλοι οι πληγέντες αγρότες ή επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής να έχουν για μια τουλάχιστον τριετία μείωση στο 30% του φορολογικού τους συντελεστή καθώς και μείωση δημοτικών τελών,κόστους ύδρευσης και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.
8.Επιδότηση δανειακών αναγκών καθώς και καλλιεργητικών δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η φωτιά στην περιοχή της Βρίσας που ξεκίνησε το πρωί της 23ης Ιουλίου και επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας.( Μακρινή η απόσταση των πυροσβεστικών μέσων επίγειων και εναέριων, προσανατολισμός σε λάθος κατεύθυνση , μη αξιοποίηση των υποδείξεων των κατοίκων για επέμβαση στα σημεία ανάσχεσης, μη αξιοποίηση αγροτικών δρόμων με δυνατότητες διαφυγής εκατέρωθεν και προστασία εν τέλει του ελαιώνα) .
Ζητάμε:
1. την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που ήδη δημιουργούνται στην περιοχή μας με εκπαίδευση και μέσα και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων που θα διευκολύνουν εν τέλει τόσο την πυροπροστασία όσο και την πυρόσβεση.
2.Την ύπαρξη επαρκούς δικτύου δεξαμενών νερού ,πυροσβεστικών κρουνών και αντιπυρικών ζωνών που η καλή λειτουργία τους θα εξασφαλίζεται με συχνές αυτοψίες. Απαιτούνται επίσης συχνοί καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων
3.Την στάθμευση του πυροσβεστικού αεροπλάνου αντί του αερολιμένα Μυτιλήνης στον αεροδιάδρομο Πολιχνίτου- με την κατάλληλη υποδομή που απαιτείται- για λόγους εγγύτητας στο μεγαλύτερο δάσος της Λέσβου