Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες στην εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών:
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου Νήσων με τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και θέμα «Προσφυγική -μεταναστευτική κρίση και δημοσιογραφία. Ρατσιστικός λόγος και ρατσιστική βία, η περίπτωση της Λέσβου». Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, βουλευτές, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, Εκπαιδευτικοί και πολίτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και πήραν τον λόγο για ένα θέμα που «καίει» την τοπική κοινωνία και η Ένωση Συντακτών μαζί με την Ομοσπονδία των Ενώσεων, την ΠΟΕΣΥ ξεκαθάρισαν ότι θα παρέμβουν για να προστατεύσουν, την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος χωρίς εμπόδια και επιθέσεις, σαν αυτές που σημειώνονται από το 2016. Σημαντική παρουσία, αλλά και παρέμβαση ήταν αυτή της Γενικής Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίας Γιαννακάκη που ξεκαθάρισε ότι οι επιθέσεις κατά των συντακτών θα τελειώσουν. Στο ίδιο πνεύμα τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ διεμήνυσαν ότι οι επιθέσεις είναι πρωτόγνωρες, απαράδεκτες και μη ανεκτές. Και σε αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες συναντήθηκαν με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή της Αστυνομίας, εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, της Εισαγγελίας και τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Έπονται δε και άλλες συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, αλλά και στελέχη Υπουργείων και της Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης
«Πρωτοφανείς οι επιθέσεις»
Τον συντονισμό της εκδήλωσης που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων είχε ο εργασιακός εκπρόσωπος του Τμήματος Βορείου Αιγαίου της ΕΣΗΕΠΗΝ, Νίκος Μανάβης. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε: «Αυτό που προκάλεσε την έντονη ανάγκη να έρθουμε να συζητήσουμε είναι κάτι πρωτοφανές, να έχουμε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Έτσι όπως τα διαβάζουμε, νομίζουμε ότι κίνητρό τους σε πρώτο επίπεδο δείχνει να είναι η έκφραση μιας διαφορετικής άποψης. Δεν ήξερα ότι η διαφορετικότητα μπορεί να προκαλέσει αυτό το μένος σε μια δημοκρατία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάθε μέρα κρίνονται από όλους για το ποιοι είναι, για το τι λένε, για το τι γράφουν, μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσουν στόχο γιατί αυτό το οποίο εκφράζουν ή κρίνουν ως άποψη είναι διαφορετικό από την άποψη ορισμένων ανθρώπων. Σε ένα νησί το οποίο έχει αποδείξει στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης ότι διαθέτει τεράστιο περίσσευμα αλληλεγγύης, που επιτρέψτε μου να πω δεν το έχουμε δει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, να βλέπουμε ότι μια διαφορετική κριτική θέλει να επιβληθεί. Και σε ποιους; Στους δημοσιογράφους, των οποίων καθήκον είναι να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Στις δημοκρατίες άλλωστε, το να έχει κάποιος μία διαφορετική άποψη είναι επιβεβλημένο, το να προσπαθεί με τρόπους που δεν συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να επιβάλλει την άποψή του, δεν έχει σχέση με την ίδια τη δημοκρατία. Το ιδιότυπο μπούλινγκ, ότι αυτός δεν μας αρέσει, το άτομο όχι ή άποψή του είναι πολύ διαφορετικό και δεν απηχεί την άποψη των Αρχών του νησιού, αλλά και δεν απηχεί την αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και ήρθαμε με τον προσήκοντα τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση»
Η ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη
«Ο ρατσιστικός λόγος δεν είναι ανεκτός»
Η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε στην χαμηλή ανεκτικότητα ένταξης προσφύγων και μεταναστών εδώ και δεκαετίες. «Στο νησί της Λέσβου, όπου είχαμε ένα κλίμα αλληλεγγύης, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μαζικά φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα των κατοίκων, και χρήζουν αντιμετώπισης από πλευράς Πολιτείας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νομοθετήματα της κυβέρνησης των τριών τελευταίων χρόνων: την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, το νόμο για την ίση μεταχείριση, τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, τη σύμβαση της Κων/πολης για την ενδοοικογενειακή βία και μια σειρά νομοθετήματα που έχουν σκοπό «να βγάλουν τον πολίτη από την ντουλάπα και να του δώσουν τη θέση που του αξίζει».
Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου το υπ. Δικαιοσύνης κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση την Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο: «Είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Η κ. Δημητρίου παρακολουθεί στενά την υπόθεση μέσω των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών». Και κατέληξε: «Ο ρατσισμός είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της Δημοκρατίας»
Αναφορικά με τις διαδικτυακές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, τόνισε ότι ο διαδικτυακός λόγος είναι δημόσιος λόγος, ακόμα κι αν ένα προφίλ στα social media είναι κλειστό.
«Ο ρατσιστικός λόγος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ρατσιστική βία δεν είναι ανεκτός. Τελεία και παύλα. Η συγκροτημένη πολιτεία από τις τρεις της εξουσίες, με το διακριτό ρόλο της καθεμιάς θα αντιδράσει. Για να προστατέψει την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Γιατί η Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει και να προστατευτεί ακριβώς με τα όπλα τα οποία θέλουν να καταστρέψουν αυτοί που την επιβουλεύονται. Γιατί στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Κοινοβουλευτισμού».
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Φωκιανίδης
«Καταδικάζετε τις επιθέσεις;»
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Φωκιανίδης επεσήμανε αρχικά την προσφυγική του καταγωγή και επεκτάθηκε στο ρόλο του δημοσιογράφου. «Θέλουμε τους δημοσιογράφους πειθήνια όργανα του ενός και του άλλου; Ή θέλουμε τους δημοσιογράφους πραγματικά λειτουργούς; Και όσοι δεν υπηρέτησαν την αλήθεια είναι αυτοί που έχουν συντείνει στη δημιουργία άσχημης εικόνας στην κοινωνία για τη δημοσιογραφία. Θέλουμε μια παραπληροφορημένη κοινωνία μέσα στο σκοτάδι;» αναρωτήθηκε. Και έκλεισε: «Κάποιοι που υποκινούνται ξενοφοβικά και ρατσιστικά τονίζουν ότι το κάνουν έμπλεοι πατριωτισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων. “Πραγματικά εθνικό και πατριωτικό είναι το αληθινό” είπε ο Διονύσιος Σολωμός, εθνικός μας ποιητής. “Ο μη αγαπών ουκ έγνω τον Θεόν ότι ο Θεός αγάπη εστίν” λέει η ευαγγελική ρήση που έχει χρησιμοποιήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος». Σημαντική ήταν και η παρέμβασή του στη συνέχεια, ανάμεσα στους ομιλητές, ρωτώντας τους βουλευτές αν καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, όπου και χειροκροτήθηκε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ, Θανάσης Μπαμπανέβας
«Επικίνδυνος ο φοβισμένος συντάκτης»
Για τη δεοντολογία του επαγγελματία δημοσιογράφου μίλησε το μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν, Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών, Θανάσης Μπαμπανέβας και την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης της αλήθειας. «Εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι να δεχτούμε την επιβολή μια άποψης μεμονωμένων και ακραίων στοιχείων με αυταρχισμό και φασίζουσα νοοτροπία. Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων επειδή ασκούν το λειτούργημά τους είναι ευθεία βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί ο φοβισμένος συντάκτης είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική ομαλότητα και πορεία της χώρας
Καταδίκασε επίσης τα πρόσφατα γεγονότα με τους προπηλακισμούς, τις ύβρεις, εξυβρίσεις λόγω και έργω κατά δημοσιογράφων. Αναφέρθηκε στο σύνθετο πρόβλημα των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τόνισε τη γενναιότητα των ακριτών Ελλήνων που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Εξήρε την ευαισθησία των μελών δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΠΗΝ που πρότειναν στην Ένωση και στη συνέχεια εκείνη αποφάσισε να δωρίσει τρεις απινιδωτές στο Λιμενικό σώμα προ τριών ετών, αλλά και τη βράβευση των μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την απονομή βραβείων του Ιδρύματος Μπότση για την ευσυνείδητη δημοσιογραφία τους.
Η δημοσιογράφος του «Ε» και της «Καθημερινής», Ανθή Παζιάνου μαζί με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Αναστασία Σπυριδάκη επεσήμαναν τις επιθέσεις κατά των συντακτών
«Ανησυχούμε για τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου»
Τη δυσφορία της απέναντι στο γεγονός ότι υβριστές δημοσιογράφων βρίσκονταν στην εκδήλωση που αφορούσε τις επιθέσεις κατά των συντακτών, εξέφρασε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αναστασία Σπυριδάκη που αναφέρθηκε σε σειρά διαδικτυακών επιθέσεων. Τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος του «Ε» και ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», Ανθή Παζιάνου επισημαίνοντας τα προβλήματα και την ένταση που έχουν προκαλέσει οι ψευδείς «ειδήσεις», «πολύ περισσότερο όταν υιοθετούνται από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όπως τη ΝΔ». «Μας λυπεί ιδιαίτερα που κάποιοι δεν εμπιστεύονται τους επαγγελματίες δημοσιογράφους για την ενημέρωσή τους και προωθούν ψευδείς “ειδήσεις” που διχάζουν την τοπική κοινωνία, όπως το ότι οι μετανάστες εμπόδισαν την υποστολή της σημαίας ή το ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί καταυλισμός στη Γέρα- ψευδής «είδηση» που διέδωσε μεταξύ άλλων και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, χωρίς αναιρέσει μετά την διάψευση αυτού του σεναρίου,» κατέληξε η Α. Παζιάνου ζητώντας από τους πολίτες να υπερασπιστούν την ελευθεροτυπία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο», Γιάννης Σπιλάνης επεσήμανε ότι «χτίζονται πολιτικές καριέρες με την ατζέντα των ψευδών ειδήσεων, γεγονός πολύ επικίνδυνο»- ασκώντας παράλληλα κριτική στην Περιφερειάρχη που δεν απείλησε με κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, δυο χρόνια νωρίτερα για να υπάρξει εγκαίρως αποτέλεσμα. Την αμέριστη συμπαράστασή του στους δημοσιογράφους της Λέσβου εξέφρασε ο συγγραφέας, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Ξενοφών Μαυραγάνης.
«Στηρίζουμε την ελευθεροτυπία και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, συμπαραστεκόμαστε χωρίς αστερίσκους στους/στις δημοσιογράφους που δέχονται τις επιθέσεις και ως Πολίτες παίρνουμε θέση κατά των πολέμιων της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου στα νησιά μας» επεσήμανε ο Συντονιστής Βορείου Αιγαίου των «Οικολόγων Πράσινων», Μιχάλης Μπάκας.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου
«Προσωπικές και όχι κατά δημοσιογράφων οι επιθέσεις»
Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στην έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη ως προς τους ορισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας είναι απλή δήλωση και όχι συμφωνία. Τόνισε τη συμβολή του στην ίδρυση της οργάνωσης του αείμνηστου παπα- Στρατή «Αγκαλιά». Πρόσθεσε επίσης ότι «μόνο το 14% των διαμένοντων στο ΚΥΤ Μόριας είναι Σύροι». Ο κ. Αθανασίου δεν θέλησε να απαντήσει σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε στις ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ που έχουν βασιστεί σε ψευδείς «ειδήσεις». Ερωτηθείς για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σχολίασε: «Δεν άκουσα τίποτα από επιθέσεις σε ό,τι αφορά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Προσωπικά άκουσα πολλά. Αν θίγομαι από κάποιον, πηγαίνω στα δικαστήρια, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό». Και πρόσθεσε: «Να μη γίνονται γενικεύσεις για μεμονωμένα άτομα. Όποιος νομίζει ότι προσβάλλεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη».
Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις»
Τη στάση του βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου κατήγγειλε ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις επιθέσεις κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς και τα επεισόδια, όπου τον κατήγγειλε ότι στη Βουλή μετέδωσε «ψευδώς» πού γίνεται η υποστολή της σημαίας. Του άσκησε δριμεία κριτική ως προς τους αιτούντες άσυλο και επεσήμανε στο τέλος της εκδήλωσης ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταδικάσει τις επιθέσεις. Από την πλευρά της η συντονίστρια Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Εριφύλη Χιωτέλλη, τοποθετήθηκε με την ιδιότητά της ως διευθύντρια σε σχολείο που αναστατώθηκε εξαιτίας ψευδούς είδησης που διακινήθηκε, ότι «ντύνουν τα αγόρια κοριτσάκια και το αντίστροφο» με αφορμή μία θεατρική παράσταση. Εξήρε τη στάση των δημοκρατικών γονέων και του προέδρου του χωριού, αλλά και επεσήμανε τη σημασία της συνύπαρξης προσφυγόπουλων με ελληνόπουλα.
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Στρ. Μπαλάσκας
«Η Μυτιλήνη δηλητηριάζεται»
Ο Στρατής Μπαλάσκας, ανταποκριτής του ΑΠΕ τόνισε μεταξύ άλλων: «Στις 13.6.2017 στο Αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης κατατίθεται μήνυση και αναφορά σε βάρος αστυνομικού που εξυβρίζει και απειλεί. Σχεδόν 15 μήνες μετά αγνοείται η τύχη της ποινικής υποθέσεως σε πρώτο βαθμό και η τύχη της διοικητικής εξέτασης του όλου θέματος. Αναφορές στον Εισαγγελέα για εξυβρίσεις φυσικές και διαδικτυακές εναντίον εμού και άλλων συναδέλφων αγνοείται το τι απέγιναν. Η Μυτιλήνη δηλητηριάζεται από ψευδείς ειδήσεις περί κοπράνων σε εικόνες που αποδεικνύεται ότι αφορούν γεγονός των αρχών της δεκαετίας στη Αίγυπτο, περί καταστροφής ναών, υποστολών σημαιών που πετιούνται στη θάλασσα, περί εικονισμάτων που καταστρέφονται, περί χιλίων μύριων αναλόγων για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας. Μια κοινωνία δηλητηριάζεται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή παύει να υφίσταται ως έννοια, το αυγό του φιδιού σπάει, ο φασισμός γίνεται φίδι που δαγκώνει και χύνει το δηλητήριο του και η απάντηση από όσους έχουν ταχθεί να προστατεύουν αυτή την έρμη την κοινωνία είναι η… σιωπή»
Ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ, Ελ. Ντουρουντούς
«Όταν η ΕΛΑΣ έχει να πει κάτι, θα το πει στην ώρα της»
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος, Ελευθέριος Ντουρουντούς ανέφερε: «Η ορθολογική διαχείρισή του προϋποθέτει βαθιά γνώση. Και αυτή δεν γίνεται με όρου δημοσιολογίας και κουτσουμπολιού. Απαιτείται σοβαρός διάλογος, όπως έγινε σήμερα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν εντάσεις. Σε ό,τι αφορά το ν τομέα της δημοσιογραφίας, όπως είχα επισημάνει και στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο μου τον περασμένο Μάιο, για μένα προσωπικά αλλά και θέση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ότι η δημοσιογραφία αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Ενδεχομένως, όταν υπάρχει επιχειρησιακή δράση, να υπάρχουν αστοχίες, αλλά ο κανόνας είναι αυτός. Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα, η ΕΛΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται εδώ όχι για να εκτελέσει απλά το υπηρεσιακό της καθήκον. Είμαστε εδώ για να εκτελέσουμε το χρέος μας προς την ελληνική Πολιτεία. Η παραβατικότητα αντιμετωπίζεται και κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018, υπάρχουν περίπου 1000 συλλήψεις εκ των οποίων με αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης υπάρχουν 100 περίπου κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά τις έκνομες ενέργειες του Απριλίου και του Μαϊου, τόνισε ότι η ΕΛΑΣ εφαρμόζει τη νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση λειτουργεί στα πλαίσια του ποινικού δικονομικού δικαίου. Άρα οι δικογραφίες που σχηματίζονται από την ΕΛΑΣ γίνονται σε αυτά τα πλαίσια και όχι στο πλαίσιο της δημοσιότητας. Άρα όταν η ΕΛΑΣ έχει να πει κάτι, θα το πει στην ώρα της»
Ο δικηγόρος, Άρης Ελευθερίου
«Να διώκονται αυτεπάγγελτα»
«Δεν είμαι εδώ για να αναπτύξω το θέμα των προσφύγωνβ ή των μεταναστών. Δεν εκπροσωπώ παρά τον εαυτό μου, αλλά θεωρώ ότι εκπροσωπώ τον μέσο Λέσβιο πολίτη. Και δίνω μια απάντηση. Ο μέσος Λέσβιος πολίτης σίγουρα καταδικάζει όλη τη ρατσιστική λεκτική βία, ακόμα και τη σωματική που ασκείται σε βάρος των δημοσιογράφων. Πολλές ομάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν οργανωμένες επιθέσεις. Και έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Απορώ πώς η δική σας ομάδα δεν προσπάθησε νομοθετικά να προστατευτεί. Όταν ένας δικαστής βγάζει μία απόφαση, αυτή μπορεί να γινει αντικείμενο κριτικής, όχι όμως ο ίδιος ο δικαστής. Αν κατακριθεί ο δικαστής, τότε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας επεμβαίνει. Γι’΄αυτό το λόγο το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στη δική σας περίπτωση. Οι επιθέσεις, οι ψευδείς ειδήσεις πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα!» τόνισε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος, Άρης Ελευθερίου.
Ο γραμματέας του ΣΕΜΜΕΛ, Θ. Αβραάμ
«Υπάρχει οργανωμένο κέντρο»
Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου, Θράσος Αβραάμ, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ μέσα στον Σεπτέμβρη ρωτώντας τον κ. Αθανασίου αν θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι της Λέσβου είναι φερέφωνα των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Τα όσα γίνονται από το 2016 δείχνουν ότι υπάρχει οργανωμένο κέντρο» τόνισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα ψευδών «ειδήσεων», αλλά και το ότι έχουν γίνει αναφορές από τότε στην Εισαγγελία και δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Διαπίστωσε επίσης ότι σε κάθε δικαστήριο που αφορούσε δημοσιογράφους υπήρχε από νωρίτερα κινητοποίηση από μέλη της Πατριωτικής Κίνησης, κάποια από τα οποία «ανήκουν στην πολιτική ομάδα του κ. Αθανασίου». Εξήρε, ωστόσο, τη στάση του πρώην βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Παύλου Βογιατζή που καταδίκασε τις θέσεις, υπενθυμίζοντας ότι άλλες είναι οι θέσεις της ΝΔ, κι όχι αυτές που σήμερα κυριαρχούν στη Λέσβο.
Ο Καθηγητής, Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο άλλος Δρόμος»
«Ποιο δημοκρατικό τόξο;»
«Συνεχώς αντιμετωπίζουμε ρατσιστικό λόγο στο δημοτικό συμβούλιο. Άρα για ποιο δημοκρατικό τόξο μιλάμε; Είμαι περήφανος που είμαι μάρτυρας υπεράσπισης της Α. Παζιάνου και που ήμουν μάρτυρας υπαράσπισης του Στρ. Μπαλάσκα σε δικαστήριο με εθνικοσοσιαλιστή καθηγητή. Όταν καταδικάζουμε πρέπει να το κάνουμε κάθε μέρα και στην πράξη» επεσήμανε ο Καθηγητής, Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο άλλος Δρόμος»
Αναφέρθηκε στην καταγραφή κρουσμάτων βίας του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου και είπε ότι θα ακολουθήσει τη «συμβουλή» του κ. Αθανασίου να μεταβαίνει στη Δικαιοσύνη, όποιος θίγεται: «Ως συγγραφέας του βιβλίου της Κοινωνιολογίας της Γ’ Λυκείου θα προχωρήσω σε μήνυση εναντίον του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη που ανέφερε ότι η Κοινωνιολογία κάνει αριστερά τα παιδιά μας»