Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ένα φόρουμ για όλα τα άτομα με αναπηρία
Την έναρξη του 5ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία, αυτής της εξαιρετικά σημαντικής συνάντησης 700 και περισσοτέρων εκπροσώπων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη και Ευρωπαίων αξιωματούχων, κήρυξε την Τρίτη 23 Μαΐου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum[i] Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola..
Από την Ελλάδα μετέβη 25μελής αντιπροσωπεία και εκ μέρους της μίλησε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισότιμη πολιτική συμμετοχή.
«Πρέπει να μετατρέψουμε τις αναφορές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε πραγματικές αλλαγές στις κοινωνίες μας. Οι μόνες αλλαγές που θα είναι πλήρως μετασχηματιστικές είναι αυτές που αναπτύσσονται και συμφωνούνται μαζί μας. Σήμερα είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον που θέλουμε για εμάς», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδακαστάνης. «Ένα μέλλον στην Ευρώπη στο οποίο κανείς δεν στερείται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές. Όπου οι εκλογές είναι προσβάσιμες και υπάρχουν περισσότερα άτομα με αναπηρία ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Όπου προστατευόμαστε από τις διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής και μπορούμε να συμμετέχουμε επί ίσοις όροις με τους άλλους.
Όπου οι γυναίκες με αναπηρία μπορούν να ευδοκιμήσουν και να ηγηθούν εξίσου στην κοινωνία μας.
Όπου κανείς δεν αντιμετωπίζει ποτέ βία ή απάνθρωπες πρακτικές όπως ο εξαναγκασμός, η αναγκαστική θεραπεία και η αναγκαστική στείρωση. Όπου η προσβασιμότητα θεωρείται θεμελιώδες στοιχείο των κοινωνιών μας και όχι μεταγενέστερη σκέψη. Όπου οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα. Όπου μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ με προσβάσιμες μεταφορές και ίσα δικαιώματα για όλους τους επιβάτες. Όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και ποιοτική απασχόληση στην ανοικτή αγορά εργασίας. Όπου όλοι μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Όπου οι κυβερνήσεις μας προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις χώρες τους και σε όλο τον κόσμο. Και όπου συμμετέχουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα το Μανιφέστο του EDF για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, το οποίο επισυνάπτεται. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Στο Μανιφέστο απαιτούμε ίσα πολιτικά δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις. Προτείνουμε τη δημιουργία νέων δομών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας, καθώς και έναν νέο ευρωπαϊκό οργανισμό για την προσβασιμότητα.
Ζητούμε την ταχεία υιοθέτηση μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας. Προτείνουμε ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα, την εγγύηση για την απασχόληση και τις δεξιότητες των ατόμων με αναπηρία για την προώθηση της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Θέλουμε όλες οι χώρες να ποινικοποιήσουν τη σκληρή πρακτική της αναγκαστικής στείρωσης.
Και θέλουμε η ΕΕ να θεσπίσει νομοθεσία για τις υποστηρικτικές τεχνολογίες και για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως επιβατών όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Καλούμε επίσης την ΕΕ να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας προσβάσιμης και χωρίς αποκλεισμούς Ουκρανίας για τα άτομα με αναπηρία, το συντομότερο δυνατόν, και να συμφωνήσει σε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα υποστηρίζει την ανεξάρτητη διαβίωση, την προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη και την εξάλειψη των διακρίσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλο τον κόσμο.
Συνάδελφοι, εδώ και δεκαετίες εμείς, τα άτομα με αναπηρία, έχουμε ενώσει και έχουμε υψώσει τις φωνές μας για να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις αποφάσεις που μας αφορούν, ακολουθώντας το σύνθημα του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Αυτό το Μανιφέστο είναι μια απόδειξη αυτής της δέσμευσης και μας πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα. Πρέπει να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις κοινωνίες μας. Από τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Από τις κοινωνικές πολιτικές στις μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από τις τοπικές εκλογές έως τις αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ.
Συνάδελφοι, αυτό το Μανιφέστο μας μεταφέρει από το “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς” στο «Τίποτα χωρίς εμάς»».