Για το Νίκο το Νικολακόπουλο

26/07/2024 - 15:47

Βέβαια ήταν εκείνος ο προσηνής και αποτελεσματικός διοικητής, που επί των ημερών του εξασφάλισε για την Υπηρεσία του, τόσο το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής, όσο και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων της. 

Ήταν όμως κι εκείνος που θεμελίωσε τον Εθελοντισμό στις έκτακτες ανάγκες της Λέσβου, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τους τότε Δημάρχους. Το αποτέλεσμα ήταν να εκπαιδευτούν οι 120 πρώτοι Εθελοντές Πυροσβέστες του νησιού, που με αυτόν τον τρόπο είχαν προληπτική και επιχειρησιακή δράση απόλυτα συμβατή με εκείνη της Πυροσβεστικής, προς όφελος ολόκληρου του νησιού. 

Αυξήθηκαν έτσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και διασπάρθηκαν σε 4 σημεία: στην Αγιάσο, την Καλλονή, τη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι. Από την 24ωρη δε καθημερινή βάρδια και για έναν ολόκληρο χρόνο των εθελοντών του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου του τότε Δήμου Πλωμαρίου, ιδρύθηκε το 2001 και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πλωμαρίου. Τότε που ήταν εκείνος Διοικητής. 

Σε αυτήν την κοσμογονία στηρίχθηκε η ίδρυση του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών του νησιού (Σ.Ε.ΠΥ.Ν.Λ.) το 2001 όπωςκαι κάθε άλλη πρωτοβουλία και συνεργασία στη συνέχεια, στα θέματα της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης. 

Γνωρίζουμε πόση αγωνία και κόπος κρυβόταν από μέρους του, για την έκβαση των προσπαθειών του - όπως και όλων όσων έβλεπε να αγαπούν συνειδητά και έμπρακτα τη Λέσβο- σεβόμενος τις ιδιαιτερότητες και την αυτονομία του κάθε φορέα. Τον γνωρίσαμε να συνεργάζεται γόνιμα και να σχεδιάζει ένα ασφαλέστερο μέλλον για το νησί. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίσκεψη δύο ξένων πανεπιστημιακών καθηγητριών την εποχή εκείνη, με το ερώτημα «γιατί δεν καίγεται η Λέσβος». 

Ευχόμενοι το έργο του, που με τόση υπευθυνότητα αντιμετώπισε, να γίνει κατανοητό σαν παράδειγμα σε κάθε τομέα της ζωής στη Λέσβο και να μην βρεθεί ξανά Θεόφιλος να ζωγραφίσει και να γράψει: «Ωραίο περιβόλι, τώρα το εχάλασαν». 

Θα θέλαμε τέλος να απευθύνουμε στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια. 

*Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια του Ε.Π.Κ. Πλωμαρίου το Σεπτέμβρη του 2000. 

 

 Οι Εθελοντές Πυροσβέστες του Πλωμαρίου  

που τον γνώρισαν από κοντά. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey